Kamilice

(Foto: VOYO)

Že naše babice so vedele, da za vsako težavo raste rožica. Kamilica je ena najbolj priznanih in priljubljenih zelišč naših prednikov, znanstveniki pa danes samo še potjujejo zdravilnost kamilic. Kamilice so sorodnice marjetic in poznamo jih veliko vrst. Pri nas najpogosteje raste prava oziroma nemška kamilica, ki jo poznamo  tudi pod imeni maternik, maternjak, gamilica, gomoljica, hermanek, kamenika, mrvca, rumenek, vonjavka ...

Več o kamilicah izveste v 14. oddaji 4. sezone VRTIČKANJE, in sicer v nedeljo ob 18.20 na POP TV; je pa oddaja že na ogled samo na VOYO!

Kamilica je enoletnica, ki raste na vseh tipih tal v sončni in polsončni legi. Cveti od maja do avgusta, v višino pa zraste nekje do 50 centimetrov. Nabiramo cvetove, ki že nekaj dni cvetijo, saj imajo takrat največ eteričnih olj, ki so zdravilna. Sicer pa jih nabiramo v sončnem vremenu dopoldan, ko se rosa posuši. Cvetove posušimo v senci in jih shranimo v dobro zaprte kozarce, saj radi vsrkajo vlago in splesnijo.

Kamilica

(Foto: iStockphoto)

Setev kamilic

Če na vrtu še nimate kamilic, jih le posejte. Idealen čas za setev je od zgodnje pomladi pa vse do konca maja. Če nimate semen, nič hudega, ni jih potrebno kupovati. Doma poiščite kamilični čaj in ste 'zmagali' (filter vrečke sicer niso najboljše, saj so v njih kamilice preveč zdrobljene). Posušene cvetove kamilic nato nežno pomanite med dlanmi in jih posejte. Kamilice so svetlokalilke, za kalitev torej potrebujejo svetlobo, zato cvetov, ki ste jih posejali, ne prekrijte s prstjo, ampak le nežno potlačite. Ko boste imeli enkrat kamilice na vrtu, jih ni potrebno več sejati. Obstaja celo rek 'tako kot greda kamilic – bolj jih plejemo, bolj se širijo'. To vse pove o njihovi trdoživosti. Nekaterim zelenjadnicam pomagajo pri vzniku in so odlične lovilke uši. Spet drugim zelenjadnicam pomagajo do boljšega okusa (zelju), odlično pa se razumejo tudi s porom, zeleno in krompirjem.

Uporaba kamilic

Za kamilice pravijo, da pomagajo pri skoraj vseh težavah. Že od nekdaj jih uporabljajo v primeru težav s prebavili in dihali, pomagajo tudi pri nespečnosti in kožnih težavah, pomagajo tudi pri različnih bolečinah in vnetjih, pomirjajo ter uničujejo bakterije, glivice in viruse. Uporabne so v zdravilstvu in kozmetiki, v gospodinjstvu in celo na vrtu. Iz kamiličnih cvetov lahko pripravimo čaj, parno kopel, macerat, mazila, obkladke in še marsikaj drugega. Več kot dovolj razlogov torej, da jih čim prej posejete na domačem vrtu.