Kapucinka

Kapucinke so vsestransko uporabne. (Foto: Thinkstock)

Kapucinke so prave vrtne lepotice zaradi svojih okroglih listov in rumenih, oranžnih ter rdečih cvetov. Prihajajo iz Južne in Centralne Amerike. Nekateri rastlino imenujejo tudi mehiška oziroma kapucinska kreša. Kapucinke imajo prav poseben vonj, okus pa spominja na redkvico, rukolo in krešo, prav prijetno pikanten, bi lahko rekli. Lahko so vzpenjalke, viseče in grmičaste. Imajo dolge cvetoče poganjke, ki obrastejo gredice, zidove, ograje, posode in celo drevesna debla. Ta bogato cvetoča rastlina z izjemo grmičaste sorte zraste tudi do 4 metre. Za kapucinke velja, da manj kot skrbimo zanje, lepše bodo rasle. Najbolj jim ustreza sončna ali polsenčna lega, vlažna prst in ne preveč bogata zemlja. Če bo zemlja preveč bogata, bodo sicer naredile veliko zelene mase, cvetov pa bo manj.

Ena možnost je, da si pripravimo sadike nekje 4 do 6 tednov pred presajanjem. Tako bomo v cvetovih lahko uživali prej, poleg tega bodo rastline preganjale vrtne škodljivce. Druga možnost je, da jih kar direktno posejemo na prosto, in sicer sredi maja, ko mine nevarnost zmrzali. Ker so semena kapucink precej debela, jih je pametno pred setvijo namočiti, da bodo hitreje vzklila, lahko pa jih tudi zarežemo. Kalijo nekje od 14 do 21 dni, zato moramo biti kar potrpežljivi. Sicer pa nas setev čaka le enkrat, saj ko kapucinke enkrat rastejo na našem vrtu, se bodo vsako naslednje leto same zasadile, mi jih nato le presadimo na želeno mesto. Če kapucinke sejemo v posode, moramo paziti, da jih ne bomo kombinirali z rastlinami, ki potrebujejo veliko vode in gnojil.

Kapucinke

Kapre za revne (Foto: VOYO)

Sicer pa so kapucinke neprecenljive pri naravi prijaznem vrtnarjenju. Naredijo veliko zelene mase, zato jih lahko uporabljamo za zeleno gnojenje. V tem primeru jih razrežemo in zadelamo v zemljo. Na takšen način lahko razkužimo tla, odlično pa delujejo tudi proti nekaterim škodljivcem v tleh (polži, ogorčice, strune ...) Če kapucinke posadimo na rob gredice, bodo s svojim vonjem odgnale polže. Odlične sosede so krompirju in jajčevcem, saj z vonjem odganjajo tudi koloradskega hrošča. Lahko jih posadimo ob kapusnice, da bodo odganjale metulje in glavnate uši. Sicer pa njihov vonj odganja tudi listne in krvave uši, zato jih sadimo ob papriko, med fižol, ob vrtnice in celo ob drevesa.

Uporaba

Glede na to da so kapucinke zadnja leta vedno bolj priljubljene v kulinariki, v prodaji pa jih ni, nimamo druge možnosti, kot da si jih pridelamo kar sami doma. Užitna je cela rastlina; nežno pikantni mladi listki, popki, cvetovi in plodovi oziroma semena. Najprej uporabimo mlade liste, ki so odlični za špinačo ali kot dodatek k juham in solatam. Nato nas razveselijo popki in cvetovi, cvetijo vse od maja pa do septembra oziroma do prve zmrzali. Tudi cvetove dodajamo solatam, odlično popestrijo tudi namaze in sendviče. Pomembno je, da tako liste kot cvetove režemo tik pred uporabo, saj hitro ovenijo. Sicer pa kapucinke lahko uporabimo tudi kot dekoracijo. Če želimo veliko cvetov, lahko cvetenje spodbudimo tako, da sproti odstranjujemo odcvetele cvetove. Ko cvetovi odcvetijo, nastanejo plodovi, ki rastejo v skupkih po tri – nastanejo zelene kroglice, ki se kasneje posušijo in iz njih dobimo semena. In če zelene kroglice naberemo, ko so še mehke in nežne, iz njih lahko pripravimo pravo kulinarično poslastico.

Vložene kapucinke

Vložene zelene kroglice lahko uporabljamo namesto kaper. So zanimivega okusa z rahlim priokusom gorčice. Nekateri jih imenujejo tudi kapre za revne, saj so bolj dostopne in cenejše. Kroglice za tri dni namočimo v slanico. Začne se sproščati za nekatere morda malce neprijeten vonj, podobno kot pri oljkah. A ta postopek je potreben, da jih razgrenimo in da postanejo bolj nežne. Je pa potrebno vodo vsak dan zamenjati. Tri dni kasneje semena speremo. Pripravimo mešanico vode, kisa in soli (količina kisa je odvisna od okusa posameznika), lahko pa dodamo tudi lovorov list in poper (cela zrna). Ko mešanica zavre, damo vanjo zelene kroglice in počakamo, da zavre ponovno. S kroglicami in mešanico nato do vrha napolnimo manjše kozarčke.

Domača semena kapucink

Kapucinke obilno cvetijo celo poletje in se kot rečeno poslovijo šele s prvo slano. Tudi če nabiramo veliko plodov in cvetov za kulinarične namene, nam še vedno ostane dovolj semen, da jih shranimo za naslednje leto. Semena kapucink so v velikosti graha. En plod je razdeljen na tri prekate, torej vsak vsebuje tri semena. Plodovi so sprva zelene barve, nato pa se začnejo postopoma sušiti in spremenijo barvo v rjavo. Velikokrat moramo za semeni kar malo pobrskati, saj prekati radi razpadejo in semena padejo na tla. Ko so plodovi dovolj zreli, postanejo nagubani. Potrebno jih je še do konca posušiti, nato pa jih lahko shranimo v kozarce ali papirnate vrečke. Semena nam tako lahko pridejo prav naslednjo pomlad, so pa tudi odlično darilo za vrtičkarske navdušence.