Tudi jeseni radi poskrbimo, da so grobovi naših pokojnih, kljub žalosti, ki jo simbolizirajo, lepo urejeni. Navsezadnje na ta način ohranjamo spomin na preminule najdražje in jim z izbrano zasaditvijo ter skrbno nego dajemo vedeti, koliko so nam pomenili. Ponujamo praktične nasvete ter ideje, katere rože to jesen zasaditi na grobove, kako jih kombinirati med seboj in na kaj biti pozorni pri razporejanju.

jesenske zasaditve rož na grobovih - 3

(Foto: iStockphoto)

jesenske zasaditve rož na grobovih - 17

(Foto: iStockphoto)

Oblika zasaditve je ključnega pomena

Pri določanju oblike zasaditve na grobu vam niso postavljene nikakršne omejitve. Pomembno je, da groba ne preobremenite oziroma da ne zasadite preveč. Kičasto namreč ni lepo. Z dvema ali največ tremi različnimi vrstami rastlin v različnih barvah lahko ustvarite lepo dekoracijo, ki ima ritem, ki ima smisel. Če imate za zasaditev na voljo veliko površino, torej celoten grob, se lahko poslužite raznih minimalističnih ponavljajočih se vzorcev. Lahko denimo zasadite dobro znane mačehe, vmes pa na vsake toliko (v smiselnih zaporedjih, seveda) kakšno trajnico.

Tisti najbolj pogumni lahko na sredi groba ustvarite hribček in nanj zasadite drugačno cvetje, kot je okrog po ravnini. Prav tako so lahko dobra zamisel tudi trajnice plezalke v kotih grobov, ki se razrastejo čez rob. Za zasaditev kombinacije dveh vrst rož so vam prav tako na voljo tudi praktično vsi geometrijski vzorci in oblike, s katerimi lahko razbijete monotonijo klasične zasaditve – od krogov, diagonal, pa vse do rombov, trikotnikov.

Praktični nasveti za zasaditev grobov jeseni

Da bo nova zasaditev že od samega začetka prijetna za oko in ker v času do prve pozebe rože zelo malo zrastejo, je pametno, da cvetlice zasadite precej skupaj eno poleg druge. S kombinacijo cvetočih in zelenih rož boste poskrbeli za raznoliko zasaditev, v kateri boste združili nežne jesenske tone in svežo pomladno barvitost.

jesenske zasaditve rož na grobovih - 15

(Foto: iStockphoto)

Jesensko listje, ki pade na grob, je treba redno odstranjevati, saj zadržujejo vlago in lahko povzroči gnitje zasajenih rastlin. Novo zasaditev je sicer treba zaliti, vnaprej pa je dodajanje vode treba prilagoditi vremenu: če je zelo vlažno, zalivanje ni potrebno, če je vetrovno in suho, vam bodo cvetlice vsekakor hvaležne, če jih vsake toliko odžejate.

jesenske zasaditve rož na grobovih - 12

(Foto: iStockphoto)

Kakšno kombinacijo izbrati?

Pri jesenskih zasaditvah so še vedno priljubljeni sebrni in vijolični toni mačeh in rogatih vijolic, kot tudi rdeče in roza cvetoče vrese ter rese. Sredozemska pepeluška je enoletnica, ki jo v parkovne zasaditve sadijo že od viktorijanske dobe in je zelo priljubljena tudi na grobovih, saj s svojimi srebrnimi listi poživi in osveži jesenski nasad. Prav tako pogosto videne so tudi ciklame, ki s svojo rdečo in roza barvo prijetno poživijo umirjene jesenske odtenke. Pri ciklamah strokovnjaki vsekakor priporočajo, da posežete po malocvetnih sortah, saj te bolje prenašajo zimske temperature.

Moderno bodo delovale belo cvetoče rože v kombinaciji z modrimi odtenki – kot je denimo encijan. Nadalje so večne klasike, ko je govora o zasaditvi grobov, tudi krizanteme ter roza, bela ali živordeča spomladanska resa. Izbor spomladanskih res se je v zadnjih letih povečal za številne sorte, ki začnejo cveteti zelo zgodaj spomladi. Pri resah pa je potrebno opozoriti še na to, da roza sorta Erica gracilis ne prezimi, in se bo po vsej verjetnosti ob mrazu posušila. V nasprotju s tem je jesenska vresa veliko bolj obstojna in se zlahka spopade tudi s temperaturami pod lediščem. Če redno dobi vlago, bo celotno zimo navduševala s svojimi lepimi cvetovi.

jesenske zasaditve rož na grobovih - 7

(Foto: iStockphoto)

jesenske zasaditve rož na grobovih - 6

(Foto: iStockphoto)

Grmovnice in okrasne listnatne rastline grobovom dajejo strukturo. Češmin, brin, mah ali nižji iglasti grmički lahko zasaditvi dajejo okvir ali poskrbijo za poudarke. Najbolje jih je kombinirati z enoletnicami ali s trajnicami z zelo vpadljivimi listi, kot so denimo sredozemska pepeluška, iskrivka ali ognjeni dež, nižjerastoče sorte okrasne trave ali tolstičevke. Na sredini ali v manjših skupinah lahko tudi tukaj zasadite večni klasiki: mačehe in rogate vijolice.

Vrese in rese številni sadijo skupaj s srebrno sredozemsko pepeluško, tla pa okrasijo z lubjem. Dekorativna možnost so lahko tudi kombinacije iz rese, sredozemske pepeluške in prav tako srebrne okrasne grmovnice kalocefalus (Calocephalus brownii). Tudi rastline, ki rodijo drobne sadeže, kot je denimo okrasna paprika, so lahko dobrodošla popestritev zasaditve obeležitve zadnjega počitka naših najdražjih. Tu pa dam lahko na teh svetih mestih srečate celo okrasno zelje, ki s svojimi barvitimi kodrastimi konicami listov na neobičajen način okitijo grob.

Ne glede na to, za kakšno vrsto jesenske zasaditve na grobu se boste odločili, je pomembno, da vsake toliko preverite stanje rož, ki ste jih zasadili, jih primerno negujete in po potrebi tudi zalivate. V predbožičnem času pa lahko grob vaših najdražjih okrasite tudi z vejevjem, šipkom in/ali bodiko ter tako tudi na tem žalostnem mestu pričarate kanček praznične simbolike.  

jesenske zasaditve rož na grobovih - 18

(Foto: iStockphoto)

jesenske zasaditve rož na grobovih - 19

(Foto: iStockphoto)

jesenske zasaditve rož na grobovih - 16

(Foto: iStockphoto)

jesenske zasaditve rož na grobovih - 14

(Foto: iStockphoto)

jesenske zasaditve rož na grobovih - 11

(Foto: iStockphoto)

jesenske zasaditve rož na grobovih - 9

(Foto: iStockphoto)

jesenske zasaditve rož na grobovih - 4

(Foto: iStockphoto)

jesenske zasaditve rož na grobovih - 2

(Foto: iStockphoto)