dominvrt
Katero cvetje nasaditi na balkon, teraso?
ROŽE IN VRT

Katero cvetje nasaditi na balkon, teraso?

11.05.2017, 14:10
3

Letos je pozeba udarila precej pozno in posledično povzročila nemalo škode na vrtovih, poljih in sadovnjakih, upamo pa, da niste preveč hiteli s sajenjem rož na balkonih in v koritah ter vam je vsaj ta škoda prihranjena. V vsakem primeru je sedaj pa že čas, da začnete (če še niste) izbirati cvetje, ki bo to poletje krasilo okolico vašega domovanja. Kaj izbrati, kako kombinirati? Poglejmo!

Sončni balkoni, osojna lega, prisojna lega... Vse to je potrebno imeti v mislih, ko izbiramo cvetlice, s katerimi bomo olepšali okolico domovanja. Ponudba balkonskih rastlin je iz leta v leto večja, izbira rastlin pa zato nekoliko težja. Med mnogimi lepimi rastlinami je težko izbrati najlepšo in najprimernejšo za pozicijo, za katero je namenjena.

zasaditev rož na balkonu
zasaditev rož na balkonu/ FOTO: iStockphotoNačeloma velja, da iste rastline uspevajo tako na soncu kot v senci, je pa res da manj, kot je lega obsijana s soncem, manj bo cvetov, prav tako bodo rastline manj rastle, poganjki bodo svetlejši, peclji med enim in drugim listom pa daljši. Poleg tega pri balkonskih cvetličnih koritih velja posebna razporeditev: viseče rastline morajo gledati naprej ali na stran, vodilne rastline pa nazaj. Vmes lahko posadite tipične gorske rastline, kot so na primer marjetice.

zasaditev rož na balkonu
zasaditev rož na balkonu/ FOTO: iStockphoto

Zlasti na podeželju želimo z okenskimi in balkonskimi rastlinami ohraniti 'vaškost'. Tja bomo vsekakor posadili pelargonije bršljanke in zonalke, viseče nageljne, petunije, begonije, vodenke, fuksije itd. Seveda jim lahko dodamo še kakšno cvetlico iz novejšega časa, na primer rumeno zajčjo deteljico, brahikomo, bakopo ali diascijo, z majhnimi cvetovi lepo poživijo celoto.

Sonce ali senca?

Za sončni balkon je izbira zelo pestra, saj je večina rastlin namenjenih soncu. A pri izbiri rastlin za južni balkon ali teraso morate biti pozorni na intenzivnost sončnih žarkov. Če rastline ves dan stojijo na sončnem mestu, morajo res dobro prenašati sonce. Sem denimo štejemo ivanjščice, dalije ali bidens.

Tudi za polsenčne kotičke se najdejo ustrezne rastline. Med cvetočimi so predvsem navadne vodenke, ki pravzaprav ne marajo sonca, listi so zelo vodeni in jih sončna pripeka uniči. Poleg teh cvetočih lepotičk so primerne tudi vse tiste rastline, ki imajo samo dekorativne pisane liste, kot so na primer koprive, nekaj ur jutranjega ali večernega sonca pa blagodejno vpliva tudi na begonije zmajeva krila. Vodenke, fuksije in gomoljaste begonije pa imajo raje kotičke, ki so ves dan v senci, pod drevesi ali grmovjem.

zasaditev rož na balkonu
zasaditev rož na balkonu/ FOTO: iStockphotozasaditev rož na balkonu
zasaditev rož na balkonu/ FOTO: iStockphoto

Nezahtevno zunanje cvetje

Med lončnice, ki ne zahtevajo posebne nege, a kljub temu praktično vedno skrbijo za bujno rastje in obilico cvetov so poleg že omenjenih vodenk denimo klasične pelargonije, pri katerih se lahko odločite za pokončne ali viseče. Za severne balkone bodo kot nalašč fuksije(pokončne ali viseče) in begonije, nekoliko zahtevnejše, a izjemno hvaležne pa so tudi petunije, ki jim ustrezajo sončne do polsenčne lege. Ob tem svetujemo, da ne glede na izbrano cvetje, rožice redno zalivate in tedensko odstranjujete odmrle cvetove, saj s tem spodbudite novo cvetenje.

Kaj pa barve?

Strokovnjaki svetujejo, naj bodo cvetlice na oknih in balkonih barvno povezane z okolico hiše, ujemajo pa naj se tudi z barvo fasade. Pri tem ni pomembno, da se balkoni šibijo pod težo cvetja. Nasprotno, urejen vrt, na katerem ne manjka okrasnega drevja in grmovnic, tudi ne gredic s trajnicami, potrebuje le še malo cvetja. Pisane zasaditve okenskih in balkonskih rastlin so le »pika na i«. Pri izbiri barvnih kombinacij se torej ozrite okrog sebe in preverite, kakšne barve je fasada, kakšne barve rož imate že nasajene na gredicah in podobno, pri mešanju odtenkov pa velja, da se barve, ki gredo skupaj v vsakodnevnem življenju, dobro ujamejo tudi na vrtu. Sicer pa poizkusite in se prepričajte, kako posamezne rastline rastejo. Sledite osnovnim zakonitostim narave. Poglejte gozd, travnik s travniškim cvetjem, takšni primeri iz narave vam naj bodo vir inspiracije.

zasaditev rož na balkonu
zasaditev rož na balkonu/ FOTO: iStockphoto


 

Komentarji (3)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

hotchilipoper
12.05.2017, 9:17:37
+4
Naredimo referendum za konopljo,ker je treba poskrbet za naše zdravje
kajenje je zdravo
11.05.2017, 19:09:59
+20
Najbols je konopla. Sicer ni najlepsa, disi pa lepo, ko jo przges.
vidaw
12.05.2017, 8:57:06
+7
Pa zelo je prijazna do živih bitij,sploh pa do kriminalistov in policajev,ti se prav lepijo nanjo!
NOVICE
Vlada zavrnila predlog dopolnitve lex Magna
ŠPORT
Oblak podaljšal pogodbo, ki mu bo navrgla 10 ...
POP IN
Najbolj nepozabne obleke v zgodovini oskarjev
TV ODDAJE
'Če me bo kdo našel in dobil, bo ful srečen z ...
VIZITA.SI
20-letna Sanja prosi, da ji uresničijo še zadnjo ...
OKUSNO.JE
Hitro pecivo za vse priložnosti
ZADOVOLJNA.SI
Meghan Markle presenetila z neobičajnim videzom
MOSKISVET.COM
Neverjetna prevara: 20 let se je pretvarjal, da ...
BIBALEZE.SI
Tako lahko pomagate otroku, če ni priljubljen
CEKIN.SI
Upoštevajte pravilo 24 ur in zgodilo se bo to
DOMINVRT.SI
3 stvari, ki v dom vnašajo negativno energijo
ZADOVOLJNA.SI
Ste videli, kakšen videospot sta izdala Zala in ...