Razpršilo

(Foto: iStock)

Znebite se plevela

Da bi se uspešno rešili trdovratnega plevela, nikar ne posegajte po kemikalijah, uporabite kis. Tako jedilna soda kot kis sta sicer bolj namenjena uničevanju plevela med razpokami tlakovanih poti, a ju lahko uporabite tudi na vrtu. Nerazredčen vinski ali jabolčni kis poškropite po plevelu, dokler se ta ne posuši. A bodite previdni, da kisa ne poškropite po okoliških rastlinah.

Preženite mravlje

Čeprav mravlje na gredicah kopljejo rove in raznašajo semena, so pravzaprav izjemno koristne za zdravje vrtnin in nepogrešljive v naravnem ekosistemu vrta. Ko pa začnejo rušiti naravno ravnovesje, jih je pametno pregnati. To med drugim lahko storite z zasaditvijo močno dišečih rastlin, v veliko pomoč pa vam bo tudi kis. Jabolčni ali alkoholni kis zmešajte z vodo v razmerju 1:1 v plastenki z razpršilcem in mešanico poškropite po predelih vrta, kjer vam mravlje povzročajo težave.

Kis - 6

(Foto: Profimedia)

Odženite druge neželene goste

Z razliko od mravelj, ki rastlinam prej koristijo kot škodijo, mnoge druge živalice kot so krti, miši, mačke, psi, zajci in razni ptiči lahko izničijo ves vaš trud, ki ste ga vložili v vzgojo domače zelenjave, zato jih je treba pregnati. Močan vonj po kisu jih bo odvrnil od sprehoda med gredicami.

Osvežite šopek cvetja

Če je vaš šopek svežih cvetlic pričel počasi veneti, ga lahko osvežite tako, da vodi v vazi dodate dve jušni žlici kisa ter eno čajno žličko sladkorja (količina za 1 liter vode). Kis bo preprečil razvoj bakterij, sladkor pa bo cvetlicam dodal nekatera potrebna hranila.

Očistite vrtno pohištvo

Kovinsko vrtno pohištvo je treba zaščititi pred rjo. V prvi vrsti zato ne sme biti predolgo izpostavljeno dežju, pametno pa ga je pred uporabo preventivno premazati z zaščitnim premazom. V kolikor tega ne storite, bo začelo kmalu rjaveti. V tem primeru rjo čim prej zbrusite in nato premažite z zaščitnim lakom. Če mize in stolov iz kovanega železa ne nameravate umakniti z vrta, jih v hladnih mesecih zaščitite, pred tem pa jih lahko očistite z mešanico kisa in vode. Vrtno pohištvo iz aluminija je sicer lažje vrdževati, saj ne rjavi, ga pa ravno tako lahko čistite z mešanico vode in kisa.

Očistite vrtno orodje

Kis je odlično naravno sredstvo za zaščito vrtnega orodja pred rjo. Uporabite lahko kar čisti kis in vanj za dve minuti namočite orodje, nato pa le sperite z vodo ter posušite.

Odstranite glivice

Tako kot je kis uspešen v boju z bakterijami, bo učinkovito odstranil tudi glivice z vaših vrtnin in okrasnega cvetja. Kamiličnemu čaju dodajte dve čajni žlički kisa in poškropite po prizadetih rastlinah.