ptičje hišice

(Foto: Thinkstock)

Čeprav temperature (zelo) počasi naraščajo in tu in tam lahko celo naletimo že na kakšnega zgodnjega znanilca pomladi, se mraz še ni poslovil do naslednje zime, kar lahko občutimo prevsem v jutranjih urah. Hladnejši meseci pa niso stresni le za ljudi, pač pa tudi za ptice, ki ne odletijo v južne kraje, saj težje najdejo hrano. Pri tem jim še vedno lahko priskočimo na pomoč, in sicer s krmljenjem.

Ne zamudite prve oddaje nove sezone Vrtičkanje, kjer vam bosta Tina in Metka pokazali, kako lahko ptičkom izdelate pogačo.

Krmljenje ptic

Krmljenje ptic, ki ima mimogrede pri Slovencih dolgo tradicijo, pa ima tudi drugačen pomen; na ta način privabimo v svojo bližno vrste, ki jih sicer lahko opazujemo bolj od daleč.

Ptičje hiške - 9

(Foto: Profimedia)

Krmilnico pozimi obiskujejo tako semenojede kot žužkojede vrste ptic. Mnogim žužkojedim pticam se presnova v hladnem delu leta prilagodi tudi uživanju semen, posebno tistih z visoko vsebnostjo maščobe. Najpogosteje bomo v domačih krmilnicah opazovali predstavnike sinic (velika in močvirska sinica, plavček in menišček) in brgleza, v urbanem okolju pa bodo pogosti vrabci (poljski in domači), zelenci in tudi drugi gostje, kot so ščinkavci, pinože in na podeželju rumeni strnadi.

Vse oddaje preteklih sezon si lahko ogledate na VOYO!

Poleg dvignjene imejmo za ptice vedno pripravljeno tudi talno krmišče, saj se nekatere vrste ptic hranijo le na tleh. To naj bo na odprtem prostoru, da bodo ptice tudi med jedjo opazile morebitnega približujočega se plenilca. Priporočljivo je, da ima krmišče strešico, ki zaščiti hrano pred slabim vremenom.

Kakšno hrano ponuditi pticam?

Z raznoliko hrano bomo privabljali različne pernate goste in s tem zmanjševali napetost med njimi.

Za ščinkavce, čižke, dleske, poljske in domače vrabce, velike sinice, plavčka, brgleza, velikega detla, turško grlico in druge zrnojede ptice je najlaže kupiti že pripravljeno mešanico semen s sončničnimi semeni, semeni prosa in konoplje, lahko pa kot hrano uporabimo tudi le sončnična semena.

Pticam lahko nastavimo tudi bukov žir ali bučna semena, velikemu detlu pa cele orehe in lešnike, najbolje kar na tla ob deblo drevesa. Za hranjenje na tleh je priporočena mešanica po tretjino konopljinih in sončničnih semen, preostalo tretjino pa naj sestavlja mešanica ovsa, pšenice in prosa. Če boste po kakem tednu ugotovili, da ena semena ostajajo, njihovo količino zmanjšajte.

Kosu in taščici nastavite krhlje jabolk, osene kosmiče in rozine, veseli pa bodo tudi jagod jerebike, rumenega drena, črnega trna, gloga in mokovca, ki smo jih nabrali in posušili.

Tudi loj je zelo priporočljiva hrana za ptice. Iz njega lahko izdelamo tudi pogače, pri katerih gre za loj pomešan s semenjem, najbolje sončničnim. Kako, si oglejte v našem zgornjem videu. Lojeve pogače oziroma surov loj bo rad obiskal tudi veliki detel.

Ptice bodo na grmih v vašem vrtu z veseljem poiskale tudi plodove jerebike, šipka, drena, črnega trna in bršljana ter gozdne jagode, ki bodo ostale na brajdi.