Lovor

(Foto: iStock)

Tina in Metka lovorjeve liste med drugim dodajata v steklene posode, v katerih shranjujeta žita, saj so odličen naraven insekticid. Ekološka žita so namreč še posebej občutljiva na škodljivce, ki se pojavijo med skladiščenjem. Lovor je tudi ena redkih začimb, ki je posušena bolj aromatična kot sveža. Sveži listki so namreč nekoliko grenki. Ta grenkoba pa s sušenjem izgine in razvije se prijetnejša aroma.

Vse oddaje vseh sezon Vrtičkanje si lahko ogledate na VOYO! Na voljo je tudi enoteenski predogled.

Nabiranje lovorja

Vrtičkarici sta obiskali Jano in Mateja, ki živita na Primorskem, da bi jima lovor podrobneje predstavila. Lovor že od nekdaj velja za plemenito rastlino. Stari Rimljani so ga že imeli za simbol modrosti, večne slave in notranjega miru. Sicer pa je njegovo ime sestavljeno iz dveh besed – Laurus nobilis (slava in imenitnost). Zato tudi ni naključje, da so ga nekoč uporabljali kot naglavni okras vrhunskih športnikov, pesnikov in vladarjev. Kot je povedal Matej, imajo srečo, da na njihovem koncu raste izjemno aromatičen lovor, zato sta se z Jano tudi odločila, da bo lovor ’njuna’ rastlina.

Je pa lovor dolgoživa rastlina, dočaka celo sto let. Lahko je drevo, lahko je grm; zraste celo do 6 metrov in če ga ne obrezujemo, se lahko pošteno razraste. Lovorjevi listi so podolgovati, na zgornji strani temnejši, na spodnji svetlejši. Sicer pa lovor med marcem in majem cveti, kasneje pa se razvije plod v velikosti malce večje borovnice, ki je modro vijolične barve. Za rast lovor potrebuje zadostno količino vode oziroma vlage in ne preveč bazično zemljo; vsekakor pa mu najbolj ustreza mediteranska klima. Dobra novica za ljubitelje lovorja je tudi ta, da uspeva v loncih – to velja za tiste, ki ne živimo na Primorskem. Res pa je, da drugje lovor ne bo tako aromatičen, zato ga je priporočljivo nabrati, kadar se odpravljamo proti morju. Pri tem moramo paziti, da ne poškodujemo grma. Izberemo vejico z zdravimi listi, ni potrebno lomiti celih vej. Lovorjeve liste pa lahko nabiramo od spomladi do jeseni, glejmo le, da ne nabiramo čisto mladih.

Uporaba lovora v kulinariki

Lahko bi rekli, da je lovor topla začimba, ki jo največkrat nabiramo v naravi, pove Jana. Sicer lahko suhe lovorjeve liste kupimo tudi v trgovini. Uporabljamo jih lahko v različnih jedeh. Ena tipičnih jedi so na primer istrski bobiči, kjer lovor ne sme manjkati. Je pa lovor na splošno začimba za juhe, jedi iz stročnic, golaže, paprikaše, mesne raguje ... Nekateri ga dodajajo tudi k jedem iz kislega zelja in repe in pri vlaganju zelenjave in gob. Nekaj receptov najdete TUKAJ!

Vrtičkanje pasica