Luštrek

(Foto: iStock)

Luštrek je zelo dobrodošla rastlina na vsakem vrtu, saj ima številne pozitivne učinke na naše zdravje, poleg tega pa ima tudi širok spekter uporabe. Ta izjemno aromatična trajnica je najvišja med vsemi gojenimi kobulnicami. V višino zraste tudi več kot dva metra, ima velike peresaste liste, kratko debelo koreniko s številnimi koreninami, po drugem letu rasti pa razvije lepe rumene cvetove. Uporabna in tudi zdravilna je vsa rastlina, najpogosteje pa se uporabljajo listi in korenina.

Luštrek

(Foto: iStock)

Vzgoja

Glede vzgoje luštrek ni zahteven, uspeva v vseh vrstah tal tako na vrtu kot v posodi. Predvsem bo hvaležen, če mu boste zagotovili globoka, vlažna, dobro odcedna in s hranili bogata tla ter sončno ali polsenčno lego. V sušnih obdobnih potrebuje redno zalivanje, razmnožuje pa se s semeni ali z deljenjem korenin. Največkrat luštrek sejejo ob rob gredic. Če se boste odločili, da si ga boste omislili na domačem vrtu, je dobro poznati nekaj osnovnih smernic. Najboljši čas za setev je april, in sicer naj bo razdalja med posameznimi rastlinami vsaj 40 cm. Liste nabiramo poleti, jeseni pa odmre ves nadzemni del, ki ga je treba odstraniti.

Uporaba

Kot rečeno, je uporabna celotna rastlina, najbolj priljubljeni pa so listi, sveži ali posušeni. Kot začimba se dodajajo juham, enolončnicam, omakam, ragujem, solatam ... Zaradi značilne močne arome, ki spominja na zeleno, se luštrek jedem dodaja v majhnih količinah, saj se aroma ohrani tudi po dolgotrajnem kuhanju. Še posebej se ujame s stročnicami, gobami in razhudniki. Semena se lahko uporabljajo v mešanici za kruh ter za pripravo likerjev, cvetovi se lahko kandirajo, korenine lahko tako kot liste narežete in posušite ali pa olupite ter vložite v kis ...

Zdravilne lastnosti

Eterično olje luštreka, ki mu pravijo tudi belestica, leštjan, levstek, ljubček, ljubec, lustek, lustik, čuštek, luštrik ter luštrk, vsebuje kar 70 odstotkov ftalidov, ki so tudi glavni krivec za intenzivno aromo. Ima še več drugih zdravilnih učinkovin, zaradi katerih ugodno vpliva predvsem na prebavila, sečila in rodila. Med drugim spodbuja izločanje vode iz telesa, pospešuje delovanje prebavnih žlez, prebavo in lajša težave, ki jih povzročajo plini v črevesju, ravno tako pospešuje pretok krvi v prebavilih. Če luštrek čez noč namočite v vino, bo spodbudil menstruacijo, ta pripravek pa tudi preprečuje zamašenost vranice in jeter. Za širjenje zamašenih dihalnih poti naj bi bil učinkovit prelitek korenine ali suhe zeli, dodan kopeli pa lajša bolečine v trebuhu. Že dolgo je luštrek znan tudi kot afrodiziak, njegove sestavine pa tudi pomirjajo in blažijo glavobole. Nekoč so ga uporabljali celo za zdravljenje gnojnih ran ter za blaženje posledic kačjih pikov. To je le nekaj zdravilnih lastnosti te 'čudežne' rastline, zaradi katerih se jo vsekakor izplača gojiti doma.