Vrtnarjenje

(Foto: Thinkstock)

Zelenjava

V začetku maja na vrtu posejemo neobčutljive vrtnine, sadike pa presajamo v oblačnem vremenu, da jih sonce ne 'utrudi' preveč. Potem počakamo na odhod 'ledenih mož', ko pričnemo saditi občutljive sadike. Med slednje sodijo bučke, paradižnik, fižol, paprika. V tem času se na vrtu pojavijo škodljivci - polži, ki jih odstranjujemo, sicer se nam bo zgodilo, da bomo imeli veliko polžkov, pa bore malo cele oziroma užitne zelenjave.

Po zadnji zmrzali presadite na prosto sadike paradižnika, bučk in buč.

Sadje

Tisti, ki so v začetku aprila posadili novo sadno drevje ter grmičevje, morajo biti pozorni na to, da imajo rastline dovolj vode - še posebej v primeru, če ne dežuje prav pogosto. Takrat je treba posajena drevesa in grmičke večkrat zaliti, da se korenine 'primejo'. Če je na vašem vrtu tudi kosmulja, ji v maju potrgajte tretjino plodov. S pomočjo tega ukrepa bodo ostale jagode v času zorenja večje. Tudi plodove breskev je treba zredčiti, ko so veliki okrog dva centimetra. Sicer pa v maju začnemo pobirati prve domače jagode, na Primorskem celo češnje.

Majski sadovnjak - 5

(Foto: Mihajela Črnko)

Zelišča

Ljubitelji bazilike - tega dišečega in priljubljenega zelišča, ki poudari okus različnih jedi, vedo, da gre za na velike temperaturne spremembe občutljivo rastlino, ki pa obožuje sonce in toploto. Zato naj do toplejših dni in stabilnejšega vremena bazilika počaka v lončkih.

Za zaščito nektarin, breskev in marelic pred poznimi pozebami, jih ponoči prekrijte s kopreno.

Sicer se maja lahko poseje šetraj, kreša, gorčica, majaron. Tisti, ki nimate vrta, si lahko pomagate s sajenjem zelišč na balkonu. Kombinirate jih lahko s cvetjem. S tem boste v svojem domu dosegli 'učinek vrta' in spomladansko pašo za oči.

Redno odstranjujte plevele, saj črpajo vodo in hranila, ki jih potrebujejo vaše rastline.

Rože

Maja je treba odcvetelim grmovnicam, kot je rododendron, odstraniti ostanke cvetov, tako da bodo naslednje leto cvetovi še bolj krepki. Prav tako je maj ali veliki traven najprimernejši mesec za razmnoževanje okrasnih grmovnic s potaknjenci.
Ker so v tem času tulipani odcveteli, je treba potrgati cvetove in jim kasneje še odrezati cvetna stebla. Podobno velja še za ostale čebulnice.

Po ledenih možeh lahko na prosto postavimo še fuksije in begonije. Maj je pravi mesec za sajenje zimzelenih iglavcev, ki bodo polepšali pogled na vrt v hladnih, zimskih dneh. A najprej se seveda pripravimo na poletne dni, ki prihajajo.