Poprova meta

(Foto: Mihajela Črnko)

Meta velja za kraljico med začimbami. Njeno naravno okolje je Sredozemlje, rasla pa bo povsod, kjer je dovolj toplo. Je trajnica in enostavna za vzgojo, zato jo lahko gojite na vsakem vrtičku ali balkonu. Poznamo več kot 600 različnih vrst met, saj se zelo hitro križa, njen izvor in sorte pa povzročajo nemalo problemov in polemik med botaniki.

Med najbolj znanimi je poprova meta, ki naj bi bila križanec med vodno in klasasto meto, ima pa zelo visok delež mentola oziroma peperminta. To daje poprovi meti zelo značilen vonj in okus ter občutek hladnega delovanja. Klasasta, maroška oziroma spearmint meta je bliže izvorni meti, lahko bi rekli, da je mati poprove mete. Vsebuje zelo malo mentola in več karvona, ki je prav tako zelo zdravilen.

Meta

(Foto: iStockphoto)

Obstaja tudi cel kup križancev s sadnimi vonji in vonji po drugih zelišč (jagodova, pomarančna, ananasova, ingverjeva …), ki jih ravno tako lahko gojite doma. Odpravite se v vrtni center in izberite tisto, ki vas bo s svojim vonjem najbolj očarala. Vedno pa je dobro imeti še nekaj klasičnih, teh ni nikoli dovolj.

Zasaditev

Meta je odlična soseda drugim rastlinam na vrtu, odganja pa tudi nekatere škodljivce. Ne pozabite, je trajnica, ki se včasih še preveč razraste. Da jo omejite, poskusite preprost trik. Posadite jo v nizek, malo večji lonec in jo skupaj z loncem zasadite na vrt. Meta ne zahteva nobene posebne nege. Najbolje bo uspevala v nekoliko senčnem in vlažnem rastišču, odlično pa bo rasla tudi na soncu in v vsakem tipu tal. A glede na to, da ni veliko zelišč, ki bi uspevala na senčnem in vlažnem območju, meto posadite kar tja, kjer ji najbolj ustreza.

Uporaba in zdravilnost mete

Znano je, da je meta zdravilna in uporabna, saj vsebuje veliko vitaminov in mineralov, ima sproščujoč vpliv, saj zmanjšuje stres. Je odlična za prebavila, deluje pa tudi protibakterijsko in protivirusno. Nič čudnega torej, da raste skoraj pri vsaki hiši ali v stanovanju, a velikokrat se zgodi, da kar nekako zmanjka idej, kako bi jo lahko uporabili. Pogosto jo dodajajo zobnim pastam in žvečilnim gumijem, zelo znan je metin čaj, mnogi pa metine listke namočijo v vodo in tako imajo osvežilen poletni napitek. Tu pa se velikokrat ustavi. Meto pa sicer lahko uporabimo kot zelišče tako za slane kot sladke jedi. Odlično se obnese pri mesu na žaru, pomaga pri prebavi ter hkrati dezinficira. Z metinimi lističi lahko natremo tudi kuhinjske lesene deske in jih tako razkužimo. Iz mete lahko pripravimo macerate ali zeliščne soli. Hladen metin čaj je odličen tonik za obraz, sploh za tiste, ki imate nečisto kožo. Topel čaj se uporablja za grgranje v primeru vnetega grla, blagodejen pa je tako rekoč za celo ustno votlino. Če vas je ujel prehlad, inhalirajte vroč čaj, če pa vas je kaj pičilo, si z metinimi listi pripravite obkladek. Sicer pa tako kot pri drugih zeliščih ni priporočljivo pretiravati z uporabo.

Nekaj receptov z meto najdete TUKAJ!