Mini paprike

(Foto: VOYO)

Metka in Tina sta v prvi sezoni oddaje Vrtičkanje obširno predstavili paprike, tokrat pa sta se posvetili njihovim manjšim sorodnicam – mini paprikam, ki jih imenujemo tudi snack paprike. Metka jih je prvič videla pred dvema letoma pri prijateljici Anki v Prlekiji in so jo popolnoma navdušile.

Za mini paprike skrbimo podobno kot za njihove večje sestrice. Sejemo jih v februarju, marca jih presajamo v lončke in v drugi polovici maja na prosto. Paprika je ljubiteljica svetlobe, toplote in zemlje, bogate s hranili. Če želimo bolje izkoristiti prostor na gredi, sadike razporedimo v trikotnike, razdalja med njimi pa naj bo od 30 do 40 centimetrov. Da malce popestrimo vrt, lahko v vsako vrsto posadimo paprike druge barve.

Mini paprike se dobro obnesejo na vrtu, odlično pa uspevajo tudi v posodah ali koritih. Sicer pa mini paprika zraste v kompakten grmiček, visok do pol metra, pisani plodovi pa nas bodo razveseljevali vse do jeseni. Kot vemo, so paprike lahko tudi trajnice, zato jih lahko jeseni, ko bo hladneje, le malce obrežemo in jih postavimo v prostor, kjer ne bo zmrzovalo.

Mini paprike

(Foto: VOYO)

Mini plodovi

Mini paprika nam ponuja veliko plodov velikosti od 4 do 8 centimetrov. Ti so različnih barv in odličnega okusa (zelena, rumena, oranžna, rdeča, rjava). Nekatere sorte v času dozorevanja spremenijo barvo; plod je najprej zelen, potem zraste do končne velikosti in pridobi na mesnatosti, nato pa dokončno spremeni barvo. Cvetovi paprik so običajno beli, Metka pa ima doma na vrtu sorto z vijoličnimi cvetovi, ki imajo črno sredino, in tudi plodovi so skoraj črni.

Mini paprike lahko uživamo v vseh fazah razvoja, popolnoma zrele pa so takrat, ko se cele živo obarvajo, takrat lahko pridobimo tudi semena. Imajo pa mini paprike malo semen, zato jih lahko pojemo skoraj do peclja.

Slastni mini prigrizki

So izjemno sladke, sladke in hrustljave in so zato odličen prigrizek, lahko jih tudi kuhamo, pečemo, vložimo, polnimo ... Tina in Metka sta nam zaupali recept za zdrav in okusen prigrizek, ki si ga tudi sami večkrat pripravita.

Potrebujemo mini paprike, lahko tudi navadne (razrežemo jih na polovičke ali četrtine ter odstranimo semena). Paprike malce naoljimo in jih razporedimo po pekaču, nato pripravimo še nadev. Za nadev uporabimo kuhano kvinojo (po želji lahko tudi proseno ali ajdovo kašo, riž ...), ji dodamo skuto, na drobno nasekljan česen, malo soli, čilija ter rožmarin, po želji tudi nariban sir. Paprike nadevamo, pekač postavimo v pečico in pri 200 stopinjah Celzija pečemo od 15 do 20 minut. Krožnik lahko po želji okrasimo z narezano baziliko, nanj postavimo pečene paprike in že jih lahko postrežemo prijateljem, družinskim članom ali pa jih pohrustamo kar sami.