Mlada čebula

(Foto: iStock)

Včasih, ko na trgovskih policah še ni bilo raznovrstne zelenjave v hladnejših mesecih, je bila mlada čebula zelo cenjena. Je namreč ena izmed prvih zelenjadnic, ki jih pobiramo na naših vrtičkih. Je odlično živilo, in če jo imamo radi, jo lahko pobiramo vse leto. Gojimo jo lahko na vrtu ali v loncih oziroma koritih. Kot mlado čebulico lahko vzgojimo srebrnjak, stoletno čebulico ali katero koli drugo čebulo, ki jo poberemo, preden dozori. Srebrnjak oziroma čebulico, ki je bila posajena oktobra, lahko pobiramo zgodaj spomladi.

Koža vam bo še kako hvaležna

Za ljubitelje sladkega krompirja

Ni le okusen, ampak tudi zelo zdravilen

Kot rečeno, jo lahko poberemo, preden dozori – takrat uživamo tudi zeleni del, ki ga po nepotrebnem veliko ljudi zavrže. Lahko pa počakamo na maj, ko se začnejo oblikovati podolgovate čebulice bolj blagega okusa. Da bo gredica bolje izkoriščena, lahko jeseni, ko čebulo sadimo, na isto gredico posadimo tudi zimsko solato; spomladi pa tam posejemo redkvico ali korenje.

Stoletna čebula, zimski luk ali šopasta čebula … Za vsemi temi imeni se skriva ena hvaležna zelenjadnica, ki je imela včasih mesto skoraj na vsakem vrtu. Je neobčutljiva na dolžino dneva, hitro raste in lahko jo uporabljamo vse leto, tudi v zimskih mesecih. Je bližnja sorodnica čebule, le da ne naredi glavice, le spodnji del stebla se nekoliko odebeli; poleg tega ima veliko zelene mase.

Mlada čebula

(Foto: VOYO)

Značilni so cevasti votli listi, v spomladanskem času pa požene še cevasto steblo, ki je užitno in se pogosto uporablja v kulinariki. S tem ko cvetno steblo odrežemo, naredimo dve dobri deli; kot prvo imamo eno sestavino za pripravo različnih jedi, po drugi strani pa tudi pospešimo rast čebulice.

Šopasta čebula, ki ima tako ime zaradi šopa stebel, je bogata s hranilnimi snovmi, okus je blag, pri rezanju pa ne draži oči.

Sajenje mlade čebule

Če bi želeli zalogo mlade čebule za celo sezono, lahko spomladi po zelo ugodni ceni kupimo kar cel zaboj mladih čebulčkov ali uporabimo tiste, ki so nam po možnosti ostali od jesenskega sajenja. Čebulček lahko posadimo kamor koli, ali na vrt oziroma visoko gredo ali v lonce. Tina se je odločila, da posadi kar mešanico različnih sort, in sicer na visoko gredo med solato. Ko bodo rozete solate velike in bujne, bo lahko pobirala tudi mlado čebulo. Tako bo maja na visoki gredi prostor za sajenje drugih zelenjadnic.

Čebulček, ki ga sadimo kot mlado čebulo, lahko sadimo bolj na gosto, saj ne bomo čakali na velike glavice. Razdalja naj bo okoli 5 centimetrov. Če sadimo pred časom cvetenja višenj, je gredo priporočljivo pokriti, sicer ne.

Kot rečeno, mlado čebulo lahko vzgojimo tudi v loncu in tega načina se je lotila tudi Metka. Semena čebulčka v tem primeru v platojčke posejemo januarja ali februarja in si tako sami vzgojimo sadike; te presadimo v lonec ali korito.

Mlado čebulico lahko uživamo presno, takšna je najboljša, in sicer v raznih solatah ali prigrizkih. Nepogrešljiva je na piknikih, lahko jo na hitro podušimo ali pokuhamo … Nekaj receptov najdete TUKAJ!

Vrtičkanje pasica