Muhe

(Foto: iStock)

Zagotovo najbolj nezaželene gostje na sicer prijetnih večernih piknikih in drugih oblikah preživljanja časa na prostem so muhe. Poleg komarjev, seveda. Pogosto nas nadlegujejo tudi za zaprtimi stenami lastnega doma, pravzaprav miru pred njimi nimamo skoraj nikjer. Načinov, kako jih pregnati, je kar nekaj, verjetno pa bo najbolje, da jih preizkusite več in boste kaj kmalu ugotovili, kaj deluje in kaj ne. Za začetek pa je vendarle dobro vedeti nekaj osnovnih stvari o 'letečih sovražnicah'.

Poznamo več vrst muh. Največkrat se srečamo s hišno in hlevsko muho. Prva v dolžino meri do sedem milimetrov, je črne do sive barve in se je zelo dobro prilagodila na življenje s človekom. Za razliko od hlevske muhe ustni aparat hišne muhe nima bodala, tako da zanjo niso značilni boleči piki.

Muhe so znane povzročiteljice bolezni. Povzročajo jih lahko bodisi ob neposrednem stiku s človekom ali živaljo, ali pa so posredni prenašalci drugih patogenih organizmov. Med pomembnejše bolezni, ki jih prenašajo muhe, sodita griža in tifus. Da bi preprečili razvoj bolezni, je potrebno vzdrževanje higiene, s čimer odstranimo potencialna razmnoževalna mesta in vire hrane. Če se kljub ukrepom muhe še pojavljajo, pa je najbolje poseči po drugačnih ukrepih.

Zakaj nas muhe tako rade obletavajo?

Francoski spletni portal Atlantico je pred časom raziskal, zakaj se muhe sistematično ’lepijo’ na ljudi. Pravzaprav to njihovo početje ni sistematično. Posamezne muhe nas samo obletavajo, saj želijo priti do mineralnih snovi, predvsem natrija, prisotnih na naši koži, v znoju in v solzah. Nekatere muhe privlačijo tudi naši iztrebki, v katerih se prav tako nahajajo mineralne soli, pojasnjuje Emanuel Delfos iz naravoslovnega muzeja v Parizu.

Muha

(Foto: Thinkstock)

Njihov drugi motiv je polaganje jajčec – muhe namreč iščejo rane na koži, kamor bi lahko odložile svoja jajčeca. Na vprašanje, ali naša kri vsebuje snovi, ki privlačijo muhe, francoski znanstvenik odgovarja, da kri ni odločilen element. "Nekaterim muham je sicer lahko všeč določena kri, a ne obstaja ’idealna’ kri, ki bi privlačila prav vse muhe. Privlačita jih predvsem toplota in vonj. Vonj je pravzaprav ključni dejavnik; znano je, da te leteče žuželke izjemno rade ’napadajo’ nosečnice, saj imajo zaradi hormonov prav poseben vonj. Podobno je tudi z določenimi parfumi; nekateri vonji preprosto bolj privlačijo insekte," še dodaja Delfos. Tudi na vprašanje, ali ima higiena oziroma pomanjkanje le-te kakšen vpliv, odgovarja pritrdilno. Umazanija in znoj na naši koži ter oblekah, predvsem v toplejšem okolju, ustvarjata pravi raj za muhe – takrat postanejo še posebej agresivne.

Znano je tudi, da jih privlači gnilo sadje, predvsem banane, prav tako pa rade napadajo gnoj, iztrebke in razpadajoča trupla, vse to pa seveda ne pomeni, da je naša hiša umazana, mi pa zanemarjeni, v kolikor imamo doma muhe.

Seveda pa se ne obnašajo tako zgolj muhe, pač pa tudi nekatere druge žuželke, za konec še pove Delfos. Komarje na primer prav tako privlačijo toplota, barve in vonji.

Kako lahko preženete muhe?

► Prazni plastenki odrežite zgornji del, pri čemer pazite, da bo odrezan rob povsem raven. Zgornji del plastenke nato obrnite narobe in ga vstavite v spodnjega, nato pa robove zlepite s prosojnim lepilnim trakom. Plastenko nato napolnite z vodo in dodajte 4 žlice jabolčnega soka, ki bo pritegnil muhe, in žlico tekočega mila, ki bo preprečilo, da bi muha lahko poletela ven iz plastenke. Takšne pasti nastavite okoli kuhinje, po vogalih in na mestih, kjer se nabirajo muhe.

► Eden enostavnejših načinov, kako se znebiti muh je, da po stanovanju nastavite klinčke oziroma nageljnove žbice. Nekaj jih stresite v majhno bombažno vrečko, takšno, v kakršnih je običajno sivka, ali pa jih zavijte v papirnati brisačko. Zavitek nato obesite ali postavite ob vrata in okna oziroma na tiste dele stanovanja, kjer muhe najlažje vstopijo v notranjost. Če želite, lahko nageljnove žbice zabodete v jabolko in na okenske police oziroma druge police postavite jabolka. V vsako jabolko zapičite 20 do 30 nageljnovih žbic.

Umazan krožnik

(Foto: Thinkstock)

► Ker muhe močno privlačita vonj mesa in hrane, so najbolj nadležne ravno na piknikih. Da bi imeli med veselim obedovanjem mir, pripravite mešanico koruzne moke in melase, medu ali javorjevega sirupa. Melase, medu ali sirupa dodajte toliko, da bo zmes lepljiva in vlažna. Pasti namestite ob površine, kjer imate postavljeno hrano.

Namenska sredstva za zatiranje muh

Med izborom izdelkov, ki so namenjeni izključno zatiranju muh, so med drugim muholovec v roli, veliki muholovec in hišni muholovec z medom. Medtem ko sta prva dva namenjena za uporabo v večjih prostorih, kot so hlevi, skladišča s hrano in rastlinjaki, pa je hišni muholovec z medom namenjen manjšim prostorom, kot so kleti, shrambe in stanovanja. Vsi trije izdelki pa so zanimivi zlasti zato, ker ne vsebujejo insekticidnih aktivnih snovi, so pravzaprav naravna mehanska zaščita pred nadležnimi muhami.

Hišno muho najlaže zatrete z muholovcom z medom, ali pa uporabite kar univerzalne insekticide, s katerim poškropite vse površine, kjer se zadržujejo muhe. Izberite pa take insekticide z dvojno aktivno snovjo, da bo učinkovit že enkraten nanos, saj bo sredstvo zagotavljalo poleg dolgotrajne zaščite tudi takojšen učinek.

Hlevske muhe so nekoliko manjše od hišnih. Za njihovo zatiranje se poleg prej omenjenih muholovcev mnogi poslužujejo še univerzalnega insekticida v koncentratu, ki ga redčijo z vodo in je primeren za zaščito večjih površin, na katerih se zadržujejo muhe.