nagrobni aranžma

Grobove okrasimo letnemu času primerno. (Foto: iStock)

 Pri izboru cvetja, s katerim bomo okrasili grobove naših rajnih, postanemo še posebej pozorni. Kakšne barve naj bo rezano cvetje, ki ga bomo prinesli v znak spoštovanja našim najbližjim pokojnim, kakšne oblike in velikosti aranžmajev naj izberemo?

O tem smo se pogovarjali z mojstrico aranžiranja, cvetličarko Brigito Pšunder, direktorico cvetličarne. Sogovornica pravi, da nekih univerzalnih pravil ni, zato svetuje, da se pri izbiri cvetja osredotočimo na barve, ki jih je imel naš pokojni rad in na podlagi tega bomo takoj lažje izbrali primeren odtenek. Pri tem je priporočljivo, da upoštevamo lasten okus. Smiselno je, da so izbrani aranžmaji usklajeni tudi s trajno nagrobno zasaditvijo ali pa predstavljajo neki kontrast. Če se svojci na primer odločijo za dodatne okrasitve z venčki, jih pogosto izdelajo kar sami. "Morda zaradi tega, ker radi ustvarjajo, ali pa zato, ker se s tem najbolj približajo duši umrlega, cvetlični venček namreč simbolizira večno življenje." 

nagrobni aranžma

Nagrobni aranžma v obliki venčka lahko izdelate tudi sami. Poleg estetske ima ta oblika dekoracije še globok simbolni pomen. (Foto: iStock)

Preberite še: Niso le za grobove ... 

Trend, ki ga je letos mogoče zaznati pri izboru nagrobnih aranžmajev, je "Nazaj k naravi, se pravi vse bolj naravno, slovensko," pojasni Brigita. Tudi ko govorimo o velikosti posameznega aranžmaja, "je smiselno, da je ustrezna velikosti groba", še razloži sogovornica. 

nagrobni aranžma

Nagrobni aranžma v barvah jeseni, ki je umeščen v posodo, velja za najbolj trajnega. (Foto: iStock)

Triki za ohranjanje svežine nagrobnih aranžmajev 

"Ko govorimo o nagrobnih aranžmajih, se največ ljudi odloči za kombinacijo svežega cvetja in zelenja ter dodatkov iz naravnih suhih materialov," razloži Brigita. Tu gresta z roko v roki estetika in praktičnost, saj je ravno kombinacija svežega in suhega rastlinja ključ za daljšo obstojnost. "Po določenem času lahko sveže cvetje namreč odstranimo iz aranžmaja, na grobovih pa ohranimo le tisti del iz suhega cvetja." Eden najbolj trajnih oblik cvetlične dekoracije je cvetlični aranžma, ki je narejen v posodi. "Vanjo lahko nalijemo vodo, in tako poskrbimo, da cvetje dlje časa obstoji. Cvetličarji se poslužujemo tudi raznih hranil, ki se jih uporablja kot dodatek k vodi. Dodatno moč in vzdržljivost cvetju dajo še hranila v pršilu," doda sogovornica. 

Preberite še: Ideje za nagrobne zasaditve

Izbor cvetlic

Ker je okrog prvega novembra že občutno hladneje, vsaka cvetlica ni primeren izbor za takšne razmere. Ena najbolj trpežnih, ki je hkrati zelo zanimiva, tako zaradi oblike cvetov kot tudi zaradi prijetnega vonja, je zagotovo nagelj. Odlična izbira za kombiniranje rezanega cvetja v obliki venčkov, šopkov ali ikeban pa so tudi "krizanteme ter razni eksoti, kot so proteje, ananas in artičoka".

Kaj pa plastično cvetje?  

Jesen kot letni čas, tudi če to ni obdobje cvetenja, ponuja ogromno barvitih možnosti za izbor ali sestavo nagrobnih aranžmajev. Z zimzelenimi rastlinami in nekaj domišljije se plastičnim cvetlicam in dodatkom brez večjega truda lahko izognemo. 

nagrobni aranžma

Ikebana, narejena iz cvetja protej, v kombinaciji z zelenim smrečjem, bršljanom in storžki. (Foto: iStock)