Da bodo vaše sobne rastline odpornejše proti škodljivcem, jih za začetek okrepite s primernimi hranili, denimo kalijem, obenem pa zmanjšajte odmerek dušičnih gnojil. A kaj storiti, če vaše zelene ljubljenke vendarle napadejo škodljivci?

Vrste škodljivcev in ukrepi

Belo muho ali rastlinjakovega ščitkarja boste podnevi našli na spodnjih straneh listov, kjer odlaga svoja jajčeca, tam boste opazili tudi ličinke. Ker tako odrasli osebki kot ličinke sesajo rastlinske sokove, listi rumenijo, poleg tega izločajo medeno roso, na katero se naselijo glivice in povzročajo sajavost rastlin. Ne odlašajte z odstranjevanjem, saj se razmnožujejo zelo hitro. Odrasle bele krilate osebke ulovimo z rumenimi lepljivimi ploščicami, saj jih rumena barva privlači in se nanje nalepijo. Poleg tega jih prhamo in škropimo s koprivovim čajem. Tega pripravimo tako, da 100 gramov suhih kopriv prelijemo s petimi litri vode, zavremo in pustimo vreti 15 minut. Ohlajenega pršimo po rastlinah in substratu, ne pozabite pršiti pod listi in v listnih pazduhah. Napad bele mušice preprečimo tudi s predhodnim pregledovanjem, odstranjevanjem rastlinskih ostankov in plevela.

Rumene lepljive plošče

Rumene lepljive ploščice (Foto: arhiv Kluba Gaia)

Kaparji so lahko okrogli ali ovalni, rjave ali bele barve. Odrasli osebki so nepremično prisesani na različne dele rastlin, mladi pa še iščejo kotiček, kjer bi se prisesali. Dobro se počutijo v toplih in suhih prostorih. Pri mehanskem odstranjevanju ščitkov, ki varujejo odrasle živali pred kemikalijami, moramo natančno prekriti substrat, saj se pod ščitki skrivajo ličinke, ki jih lahko raztresemo, te pa se potem vrnejo nazaj na rastlino. Medeno roso, ki jo izločajo kaparji, odstranimo z vato, prepojeno z alkoholom, ali spiramo z milnico. Na medeno roso se namreč lahko naselijo glive, kar vam bo povzročalo še dodatne težave.

Kapar

Kaparji (Foto: Profimedia)

Listne uši prenašajo virusne bolezni in s sesanjem slabijo rastlino, s čimer nastanejo deformacije, kot so zvijanje, kodranje in spreminjanje barve. Odstranimo jih tako, da rastlino speremo pod mlačno in nežno prho. Uši prav tako izločajo medeno roso, na katero se lahko naselijo glive. Če ste opazili počrnele liste, jih sperite kar z milnico.

Pršice, navadne, mehkokožne ali prelke, za seboj puščajo gosto posute bele pikice, opazite lahko tudi deformacijo listov, listni robovi se zavijejo navzdol, nato se začnejo sušiti in odpadati. Pršice napadejo predvsem fuksijo, nagelj, novogvinejsko vodenko, pelargonijo in surfinijo. Mehkokožne pršice boste našli na hrbtni strani listov, pršice prelke pa pajčevino po navadi spletejo med listom in steblom. Rastline spiramo, pri čemer ne pozabite na spodnje strani listov. Dober ukrep je tudi vzdrževanje vlažnega ozračja okoli rastline, saj pršicam ustreza bolj toplo in suho okolje.

Skakači ali kolembole so belkaste žuželke brez kril, ki se prehranjujejo z gnijočimi koreninami. V vlažnem okolju, ki jim najbolj ustreza, se preveč namnožijo, takrat škodijo zdravim koreninam in lističem, zato ne smemo pretiravati z zalivanjem. Zatremo jih lahko tako, da substrat dobro osušimo, rastlino pa presadimo v svež substrat z manjšim deležem šote. Lahko pa lonec potopimo v mlačno vodo in jih s tem odplavimo. Pomagamo si lahko tudi s papirnato brisačo, s katero jih posnamemo.

Sobne rastline

Vaši najmlajši bodo z veseljem prevzeli vlogo 'detektiva'. (Foto: Profimedia)


 
Tripsi so zelo majhni škodljivci, ki s svojim sesanjem povrhnjice na rastlinah puščajo majhne bele pikice ali tanke bele črte na listih, cvetovih in steblih. So tudi prenašalci virusov. Zatiramo jih s koprivovim čajem ali česnovim izvlečkom, ki ga lahko kupite v specializiranih trgovinah.

Volnate kaparje ali volnate uši prepoznate po vati podobnih tvorbah, s katerimi se obdajo, zato so zelo dobro vidne. Rastlino čim hitreje izoliramo, ker imajo tudi ličinke že noge in so hitro gibljive. Sicer se zadržujejo na listih, steblih in v listnih pazduhah. Odstranjujemo jih z vato, namočeno v alkohol, lahko uporabimo tudi čopič, ki ga namočimo v olje in jih z njim premažemo, da se zadušijo. Rastlina naj pri tem zaradi ožigov ne bo na soncu.

Sobne rastline

V prihajajočih mesecih jim namenite več pozornosti. (Foto: Profimedia)

Ne pozabite, da en sam ukrep glede odstranjevanja škodljivcev po vsej verjetnosti ne bo dovolj, zato bodite vztrajni. Pri trdovratnejših napadih pa se boste morali zateči k bolj agresivnim sredstvom, ki jih lahko kupite v specializiranih trgovinah.