Bujen vrt

(Foto: iStockphoto)

1. napaka: Kupovanje cvetlic brez razmišljanja o njihovih listih

Vsaka roža je med cvetenjem najlepša, vendar je treba upoštevati tudi, kako bo videti skozi vse leto. Pri nakupu zato upoštevajte obliko, barvo in gostoto njenih listov in omogočite tudi okrasnim grmovnicam in travam, da so videti odlično.

2. napaka: Kupovanje premajhnih količin ene vrste

Če boste v vrtnariji kupili po eno rastlino vsake vrste, jih boste doma zelo težko umestili v vrt, poleg tega pa bo ta videti neusklajen in neurejen. Vrtnarji zato svetujejo, da kupite vsaj po tri rastline iste vrste in tako z njimi lažje oblikujete celotno podobo vrta.

3. napaka: Kupovanje bolnih rastlin

Listi vam lahko veliko povejo o zdravju rastline, zato se izogibajte kupovanju rož, ki imajo uvele, porumenele ali bolne liste. Vedno preverite še, ali je rastlina poškodovana, in izberite le take rastline z veliko zdravega listja.

Cvetje v dežju - 16

(Foto: Mihajela Črnko)

4. napaka: Kupovanje rož v polnem razcvetu

Čeprav so izjemno privlačne, se izogibajte kupovanju rož, ki so v polnem razcvetu. Izberite raje take, katerih cvetovi so še v popkih in bodo svoj vrhunec barv ter oblik lahko doživele na vašem vrtu.

5. napaka: Kupovanje rastlin s slabim koreninskim sistemom

Tudi korenine vam lahko veliko povedo o zdravju rastline. Pozorni bodite, da korenine niso preveč prepletene, kar boste videli na dnu lončka. Če silijo iz njega, te rastline ne izberite, saj bo morda imela težave s sprejemanjem hranil. Vendar pazite tudi, da korenine niso preslabo razvite.

6. napaka: Neupoštevanje deklaracije

Poleg tega, da so na deklaraciji zapisane vse potrebe rastline po vodi, hranilih in svetlobi, vsebujejo tudi informacijo o tem, koliko bo rastlina zrasla. To upoštevajte pri oblikovanju vrta in se izognite pogosti napaki, da bi višje rastline zasadili v sprednji del vrta, nizke pa skrili za njih.

7. napaka: Izmerite dimenzije vrta

Priporočljivo je, da svoj vrt izmerite in fotografirate. Opremljeni z merami in s fotografijami boste tako lahko poprosili za nasvet zaposlene v vrtnih centrih, ki vam bodo znali svetovati glede nakupa. Njihov nasvet je posebej koristen pri izbiri pravih kombinacij barv in višin rastlin.

8. napaka: Ne načrtujete barvnih kombinacij

Vse rastline so lepe, vendar v vseh barvnih kombinacijah niso videti lepo. Zato je najbolje, da izberete eno barvno shemo in jo pri oblikovanju vrta upoštevate.

9. napaka: Z zasaditvijo ste predolgo čakali

Rastline ste izbrali, kupili in prinesli domov, nato pa niste našli časa, da bi jih zasadili. Potrudite se in rastline posadite takoj, ko jih prinesete domov, če vam to ne uspe, jih shranite v hladnem in senčnem prostoru.

10. napaka: Vse skušate postoriti sami

Nikar ne oklevajte in poiščite nasvet strokovnjaka. Svetujejo vam lahko tudi zaposleni v vrtnih centrih, saj natanko vedo, kaj bo v vašem okolju uspevalo.