Vrt jeseni

(Foto: iStock)

Zelenjavni vrt

Na prostem v tem času raste solata, motovilec, špinača, blitva in ohrovt. Slednji v ugodnih razmerah na vrtu zdrži celo do marca, saj dobro prenaša nizke temperature. Do mraza v zemlji pustimo pozno korenje, zeleno in rdečo peso. Zimsko solato moramo pokriti s plastičnim tunelom, še prej pa jo je pametno poškropiti z naravnim varovalnim sredstvom, saj se pozno jeseni na njej lahko pojavi plesen. Tudi za zaščito drugih zelenjadnic v hladnih mesecih lahko postavite plastenjak ali steklenjak. Jesen je tudi idealen čas za postavitev tople grede. Čeprav bi nas bila večina zelo vesela, če bi lahko v naših toplih gredah vso zimo pridelovali zelenjavo, je ta namenjena predvsem zgodnje spomladanskemu pridelovanju. Vanjo lahko že konec februarja sejemo solato. Če temperature niso prenizke in imajo rastline dovolj svetlobe, pa lahko pozimi v njej rastejo motovilec, rukola in radič. Sicer pa moramo po spravilu pridelkov gredice pripraviti na naslednjo rastno sezono.

Vrt jeseni

(Foto: iStock)

Potrebno je namreč nadomestiti organske snovi v zemlji, ki smo jih pobrali skupaj s pridelkom. Ena izmed možnosti je, da gredice prekopljemo ali prerahljamo brez obračanja in po površini potresemo organsko gnojilo, ki dolgo deluje, povrh pa potresemo še tanko plast zemlje. Če je zemlja težka, jo v suhem vremenu prekopljemo in jo pomešamo s kaminsko moko za rahljanje tal. V kolikor so tla kisla, jim dodamo sredstvo z vsebnostjo kalcija. V posodah v stanovanju bo v zimskih mescih uspevala kreša.

Okrasni vrt

V tem času še vedno lahko sadimo vrtnice, katerim izberemo sončno mesto, Da jih mraz ne bo poškodoval, pazimo, da je cepljeno mesto 3-4 cm globoko. Do konca meseca oziroma do zmrzali imamo čas tudi za sajenje tulipanov. Čebulice prekrijemo z debelo plastjo preperelega hlevskega gnoja ali s šoto, ravno tako prekrijemo trajnice in zimzelene rastline. Gomolje kan in dalij izkopljemo šele, ko prvi mraz pomrzne poganjke. V lonce oziroma korita na balkonu lahko zasadimo nizke borovce, bršljan, reso in mačehe.

Zeliščni vrt

Zelišča lahko vzgajamo skozi vse leto, če jih sadimo v lončke in prestavljamo glede na vremenske razmere. Na prostem lahko pustimo žajbelj, timijan, drobnjak in pelin, medtem ko rožmarin in pelin prestavimo v notranje prostore in ju tako zaščitimo pred mrazom.

Sadovnjak

Tudi v sadovnjaku nas čaka še nekaj dela pred zimo. Poberemo in ustrezno skladiščimo še sadnje sadeže, ki so ostali. Začnemo lahko z obrezovanjem prostoratočih hrušk in jablan. V tem času imamo tudi idealno priložnost za presajanje sadnega drevja. Listje je namreč že odpadlo, zemlja pa še ni zmrznila. Pred sajenjem premislimo, kje bi bilo najbolj idealno mesto za posamezno sorto. Mlada drevesa moramo mehansko zaščititi pred nekaterimi živalmi, ki povzročajo škodo. Zaščitimo pa jih tudi pred boleznimi in škodljivci. Ko odpade približno polovica listov, lahko drevesa poškropimo z bakrenim pripravkom, da jih obvarujemo pred glivičnimi boleznimi. Postopek ponovimo, ko drevesa ostanejo brez vseh listov.

Vrt jeseni

(Foto: iStock)