Limonina lupina

Ko pride čas za presajanje na prosto, lahko rastlino posadite skupaj z limono. (Foto: babble.com)

Namesto v lončke seme posejte v limonino lupino

Če boste sadike vzgajali v limonini lupini, namesto v lončku, boste dobili veliko bolj zdravo rastlino. Limono preprosto prepolovite, izdolbite njeno notranjost in na dnu "posodice" naredite majhno luknjo, da bo voda lahko odtekala. Seme posejte ravno tako, kot bi to storili v lončku. Ko pride čas za presajanje na prosto, lahko rastlino posadite skupaj z limono.

Olajšajte odtekanje vode

Da bi voda pravilno odtekala iz posode, v velikih loncih na dno položite stiropor. Tako boste izboljšali drenažo, vaše rastline pa bodo veliko bolj zdrave.

Uporabite morsko sol

Nekateri vrtnarji so prepričani, da je morska sol odlično gnojilo za rastline. Priporočajo, da dve žlički soli raztopite v štirih litrih vode in s to raztopino enkrat mesečno zalijete rastline.

Mleko

Nekateri vrtnarji na vrtu uporabljajo mleko. (Foto: Profimedia)

Preizkus za stara semena

Za razočaranje je lahko krivo tudi staro seme. Če ste v dvomih, uporabite test, s katerim boste zlahka določili, ali je seme že prestaro ali ne. Izberite 10 semen, jih položite na navlaženo papirnato brisačo, položite v prozorno vrečko, označite z datumom in zalepite. Nato spremljajte, koliko semen bo vzklilo. Če vzklije manj kot 40 odstotkov semen, je bolje, da kupite novo seme. Če vzklije več kot 70 odstotkov, pa lahko pričakujete bogat pridelek.

Preprosto do eksotičnega sadeža

Če bi imeli radi katero od nekoliko bolj eksotičnih rastlin, nočete pa jih kupovati in tvegati, da propadejo, preprosto posadite ananas. Vrh z listjem, ki ga odrežete od ananasa, posadite v lonček in zrasel bo nov.

Razmnoževanje v krompirju

Če želite, da bi steblo rastline dobilo korenine, ga preprosto zapičite v surov krompir. Ta bo rastlini dal dovolj vlage, dokler ji ne bo zrasla korenina.

Uporabite mleko

Mleko naj bi pomagalo kot preventiva proti plesnim, hkrati pa naj bi služilo kot gnojilo. Uporabite lahko celo tisto, ki mu je že potekel rok trajanja. V razmerju 1 : 1 ga pomešajte z vodo in ga natočite v stekleničko z razpršilcem. Tako popršite rastlino in pustite, da se mešanica vpije v liste. Pri tem bodite pozorni, saj so nekatere rastline, kot je paradižnik, posebej občutljive in ta mešanica ima lahko za njih nasproten učinek od želenega. Zato liste paradižnika po negi z mlekom nežno obrišite z vlažno krpo ali jih poškropite z vodo.

Uporabljajte jajčne lupine

Če boste rastlinam v zemljo dodajali zdrobljene jajčne lupine, boste odvrnili nekatere škodljivce in jim dodali dragocen in nujno potreben kalcij.

Odženite mačke

Če vam na vrtu ali v cvetličnih loncih delajo škodo mačke, lahko uporabite preprost trik. V tla zapičite plastične vilice, in sicer z ročaji v zemlji. Tako boste mačke uspešno odgnali.

S kamilico proti plesnim

Nekateri vrtnarji so prepričani, da lahko s kamilico povečajo odpornost paradižnika na plesen. Seme čez noč preprosto potopite v hladen kamilični čaj. Tako boste pospešili njegovo kaljenje in ga zaščitili pred plesnijo.

Uporabite vodo s štedilnika

Vode, v kateri ste kuhali jajca, krompir, špinačo ali testenine, ne zlivajte v odtok. Z njo raje zalijte rastline, ki bodo tako dobile nekaj hranil.

Shranjujte pepel

Če ste ljubitelj žara, lahko veliko naredite tudi za svoje rastline. Po pikniku shranite lesni pepel, ga posipajte po površini, kjer želite saditi, in ga enakomerno razporedite z vrtnimi grabljami. Pepel vsebuje kalij, kalcij, fosfor in magnezij in z njegovo pomočjo boste vzgojili zdrave in močne rastline.