Ameriški slamnik

(Foto: VOYO)

Zdravilni ameriški slamnik ali škrlatna ehinaceja je skorajda že stalnica na slovenskih vrtovih. Vedno bolj priljubljeni pa so tudi okrasni ameriški slamniki, ki so še posebej očarali Metko; seveda jih je tudi sama posadila v lonce. Privlačni so predvsem zaradi pisanih barv – poznamo bele, rumene, oranžne, rdeče, rožnate, vijoličaste … Cvetni lističi so lahko viseči in podolgovati ali široki ter horizontalni, cvetovi so lahko polnjeni, obstajajo pa tudi sorte, ki imajo čopaste cvetove, pojasni Mojca. Sorte se razlikujejo tudi po višini, in sicer v višino lahko zrastejo zgolj 30 centimetrov ali pa višje od enega metra. Za naše podnebje niso primerne vse sorte, saj niso vse prezimno trdne.

Pretekle oddaje VRTIČKANJE si lahko ogledate na VOYO!

Večina sadik okrasnega ameriškega slamnika, ki jih lahko kupimo pri nas, prihaja iz tujine. To pomeni, da imajo za seboj dolgo pot. Ko torej kupujemo sadike, pazimo, da na njih ni nekih vidnih znakov, ki bi lahko bili posledica dolgega transporta ali slabega skladiščenja. Na prvi pogled so ti znaki jasni – listi so krhki in obledijo, razvije se gniloba. Pozorni moramo biti tudi na to, da so rastline opremljene z etiketami, kjer so podatki o sorti.

Če sadimo sadiko iz lončka, jo lahko sadimo tako rekoč celo leto. Če sadimo rastline, ki so prišle iz rastlinjaka, je najbolje, da jih sadimo takrat, ko so klimatske razmere idealne. Ker so bile prej v nekem ’idealnem’ okolju, jih ni dobro prestaviti v slabo zemljo. Na prosto jih torej presadimo pozno spomladi, ko mine nevarnost zmrzali. Če pa sadimo sadike, ki so naše klime vajene, jih lahko sadimo tudi prej ali kasneje.

Zasaditev z okrasnimi ameriškimi slamniki

Za ameriške slamnike izberemo sončno ali polsenčno mesto ter običajna vrtna tla. Če pa želimo, da bodo bujni in bodo dlje cveteli, jih obilno pognojimo. Če je huda suša, ne smemo pozabiti na zalivanje. Sicer bodo preživeli tudi brez zalivanja, a ni naš namen, da zgolj ’preživijo’, bistvo je, da so res lepi.

Dobra novica za vse tiste, ki vrtičkate na balkonih ali terasah – ameriški slamnik odlično uspeva tudi v posodah. Poleg dobre drenaže in rednega zalivanja moramo poskrbeti tudi za obilno gnojenje – obilnejše kot na gredi. Najbolj priporočljiva so organska gnojila. Dokler so rastlinice majhne, lahko uporabimo gnojilo v briketih, sicer pa so odlična takšna v tekoči obliki. Kar se tiče zalivanja, jih ne smemo pozabiti zalivati niti v zimskem času. Ko rastline počivajo, se namreč ne smejo presušiti. Pomembno pa je tudi, da ameriške slamnike čez zimo pustimo zunaj.

Kadar delamo cvetlično zasaditev na vrtu, je smiselno izbrati rastline, ki uspevajo v istem rastišču in rastejo približno enako hitro. Če pa želimo, da se na tem mestu skozi vse leto nekaj dogaja, vmes posadimo tudi nekaj zimzelenih rastlin.

Vrtičkanje