dominvrt
Tako je treba skrbeti za orhideje, da bodo uspevale
ROŽE IN VRT

Tako je treba skrbeti za orhideje, da bodo uspevale

06.04.2019, 8:58
0

Orhideja, med drugim rastlina ljubezni in plodnosti, se bohoti v marsikaterem stanovanju. Da bo tudi sicer v zadnjih letih ena bolj priljubljenih sobnih rastlin čim dlje cvetela v vsej svoji lepoti, pa potrebuje posebno skrb.

Prefinjena in eksotična hkrati. Po svetu jo povezujejo z romantiko, ljubeznijo, pozornostjo, nedolžnostjo in lepoto. Nič čudnega, da je orhideja izjemno priljubljena rastlina, ki poživi še tako turoben prostor. Pogosto se jo tudi podarja ob praznikih, kot so valentinovo, dan žena, rojstni dan ali kar tako, mnogi jo kupujejo zgolj za okras. Če se je znašla tudi na vaši mizi ali okenski polici, poskrbite, da bo čim dlje ostala tako lepa kot prvi dan. 

Nasploh je orhidejam najbolj prijazna relativna vlažnost zraka med 60 in 70 odstotki.
Nasploh je orhidejam najbolj prijazna relativna vlažnost zraka med 60 in 70 odstotki./ FOTO: Dreamstime

Družina orhidej je zelo velika; znanih je več kot 30.000 vrst, ki uspevajo v vseh klimatskih pasovih, razen Arktike, Antarktike in v visokogorjih, kjer je ledena klima. V Sloveniji raste okoli 60 vrst zemeljskih orhidej, v vrtnih centrih pa lahko kupimo tudi številne hibride, ki izhajajo iz samega rodu, pa križance med različnimi rodovi orhidej.

Če orhidej ne poznate, je priporočljivo začeti z vzgojo ene same rastline, po možnosti s takšno vrsto, ki ni pretirano zahtevna za vzgojo. Najpreprosteje je doma (v stanovanju) gojiti orhideje iz rodu Phalaenopsis; križanci teh vrst so namreč dokaj neobčutljivi na nihanje temperatur, na padec vlage v zraku ter na pomanjkanje svetlobe. Ravno tako relativno nezahtevne orhideje so čeveljčki, medtem ko katleje, dendrobiji, cimbidiji in odontolosumi sodijo med bolj zahtevne primerke.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Velik odstotek orhidej raste na drugih rastlinah, na primer na drevesih, in rastejo z gostiteljem v simbiozi, torej niso zajedavci. Ogljikov dioksid tako kot ostale rastline jemljejo iz zraka, medtem ko druge hranilne snovi pridobijo z deževnico ter iz strohnelih delov rastlin.

Najbolj zahtevne so vande, saj potrebujejo visoko zračno vlago ter obilo svetlobe, zaradi česar so tudi neprimerne za vzgojo v stanovanju.
Najbolj zahtevne so vande, saj potrebujejo visoko zračno vlago ter obilo svetlobe, zaradi česar so tudi neprimerne za vzgojo v stanovanju./ FOTO: Dreamstime

Zalivanje in gnojenje

Lahko se zgodi, da boste morali na prve cvetove čakati več let, a se jih boste takrat toliko bolj razveselili. Nikar torej ne obupajte, ampak za orhidejo lepo skrbite, če ne drugega zato, ker rastline v stanovanju nasploh pozitivno vplivajo na počutje. Nikar je ne zalivajte prepogosto in v manjših količinah. Bolje je, da enkrat tedensko cel lonček postavite v posodo z vodo ali pa jo enkrat tedensko obilno zalijete, pazite le, da v podstavku ne bo zastajala voda. Voda naj bo mehka in brez apnenca. Preden jo nameravate naslednjič zaliti, počakajte, da se zemlja popolnoma posuši. Kar se tiče vode, je za orhidejo bolje, da je ima premalo kot preveč. Za nekatere orhideje je značilno, da morajo popolnoma mirovati, preden zacvetijo, kar pomeni, da jih v tem obdobju zalivajte čim manj.

Kar se tiče gnojenja, orhidejo raje gnojite po malo in večkrat ter le v obdobju rasti. Tistih, ki imajo obdobja mirovanja, takrat ne gnojite. Ne gnojite jih kakšen mesec po tem, ko jih presadite ali kupite. V namenskih trgovinah boste našli posebno gnojilo za orhideje, ki ga lahko nanesete tudi s škropljenjem listov in zračnih korenin. Sobne različice tropskih orhidej so pravzaprav njihovi hibridi. Ob pravilni negi in ljubezni do te rastline boste dobili prelepe cvetove, ki jih boste lahko občudovali vse leto.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
'Otrok, ki živi v meni, je nepotešen, zmeraj ...
ŠPORT
Kopitar odločen: Zadovoljni bomo le z vrnitvijo ...
POP IN
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
TV ODDAJE
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
VIZITA.SI
Koliko pirhov lahko zaužijemo?
OKUSNO.JE
Nasveti za preprečevanje želodčnih težav med ...
ZADOVOLJNA.SI
To je krona, ki jo bo nosila, ko postane kraljica
MOSKISVET.COM
Lepa Eminemova hčerka vse bolj stopa iz sence ...
BIBALEZE.SI
8.845 evrov, če bo otrok rojen na točno določen ...
CEKIN.SI
Pri 20 letih je imela ogromen dolg, danes je ena ...
DOMINVRT.SI
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
BIBALEZE.SI
Kaj lahko pričakujete od otroka prva tri leta?