Orhideja v dnevni sobi

(Foto: iStockphoto)

Prefinjena in eksotična hkrati. Po svetu jo povezujejo z romantiko, ljubeznijo, pozornostjo, nedolžnostjo in lepoto. Nič čudnega, da je orhideja izjemno priljubljena rastlina, ki poživi še tako turoben prostor. Pogosto se jo tudi podarja ob praznikih kot so valentinovo, dan žena, rojstni dan ali kar tako, mnogi jo kupujejo zgolj za okras. Če se je znašla tudi na vaši mizi ali okenski polici, poskrbite, da bo čim dlje ostala tako lepa kot prvi dan.

Družina orhidej je zelo velika; znanih je več kot 30.000 vrst, ki uspevajo v vseh klimatskih pasovih, razen Arktike, Antarktike in v visokogorjih, kjer je ledena klima. V Sloveniji raste okoli 60 vrst zemeljskih orhidej, v vrtnih centrih pa lahko kupimo tudi številne hibride, ki izhajajo iz samega rodu, pa tudi križance med različnimi rodovi orhidej.

Orhideja v stekleni vazi

(Foto: B. J.)

Če orhidej ne poznate, je priporočljivo začeti z vzgojo ene same rastline, po možnosti s takšno vrsto, ki ni pretirano zahtevna za vzgojo. Najpreprosteje je doma (v stanovanju) gojiti orhideje iz rodu Phalaenopsis; križanci teh vrst so namreč dokaj neobčutljivi na nihanje temperatur, na padec vlage v zraku ter na pomanjkanje svetlobe. Ravno tako relativno nezahtevne orhideje so čeveljčki, medtem ko katleje, dendrobiji, cimbidiji in odontolosumi sodijo med bolj zahtevne primerke. Najbolj zahtevne so vande, saj potrebujejo visoko zračno vlago ter obilo svetlobe, zaradi česar so tudi neprimerne za vzgojo v stanovanju.

Velik odstotek orhidej raste na drugih rastlinah, na primer na drevesih, in rastejo z gostiteljem v simbiozi, torej niso zajedavci. Ogljikov dioksid tako kot ostale rastline jemljejo iz zraka, medtem ko druge hranilne snovi pridobijo z deževnico ter iz strohnelih delov rastlin.

Zalivanje in gnojenje

Lahko se zgodi, da boste morali na prve cvetove čakati več let, a se jih boste takrat toliko bolj razveselili. Nikar torej ne obupajte, ampak za orhidejo lepo skrbite, če ne drugega zato, ker rastline v stanovanju nasploh pozitivno vplivajo na počutje. Nikar je ne zalivajte prepogosto in v manjših količinah. Bolje je, da enkrat tedensko cel lonček postavite v posodo z vodo ali pa jo enkrat tedensko obilno zalijete, pazite le, da v podstavku ne bo zastajala voda. Voda naj bo mehka in brez apnenca. Preden jo nameravate naslednjič zaliti, počakajte, da se zemlja popolnoma posuši. Kar se tiče vode, je za orhidejo bolje, da je ima premalo kot preveč. Za nekatere orhideje je značilno, da morajo popolnoma mirovati, preden zacvetijo, kar pomeni, da jih v tem obdobju zalivajte čim manj. Nasploh je orhidejam najbolj prijazna relativna vlažnost zraka med 60 in 70 odstotki.

Kar se tiče gnojenja, orhidejo raje gnojite po malo in večkrat ter le v obdobju rasti. Tistih, ki imajo obdobja mirovanja, takrat ne gnojite. Tudi jih ne gnojite kakšen mesec po tem, ko jih presadite ali kupite. V namenskih trgovinah boste našli posebno gnojilo za orhideje ki ga lahko nanesete tudi s škropljenjem listov in zračnih korenin.

Prenesite jo na prosto

Ko ne bo več strahu pred zmrzaljo, jo, če imate možnost, prenesite na prosto. Izberite senco kakšnega mogočnega drevesa ali grma, da ne bo deležna močnega sonca, morda samo malo jutranjega ali večernega. Tako si bo opomogla in znova bogato zacvetela. Priporočljivo je tudi zamenjati substrat, v katerem raste. Kupite najboljši substrat in jo presadite. Z gnojili bodite skrbni, a kot rečeno ne pretiravajte z velikim enkratnim odmerkom. Izjemno jim godi izdaten poletni dež, takrat kar oživijo, saj je to eden izmed naravnih pogojev, ki so jih vajene v svoji domovini.

Tudi če orhidej ne morete imeti zunaj na vrtu, jih ob močnem deževju postavite na prosto. Nikar pa jih tam ne pozabite, saj jim bo močno sonce ožgalo liste.

Pa še nekaj: v okrasnem lončku voda nikoli ne sme stati tako visoko, da bi korenine imele stik z njo, zato so priporočljivi visoki okrasni lončki. Na ta način voda izhlapeva ob rastlini in ji nudi zračno vlago, ki jo ima tako zelo rada.