Paradižnik

(Foto: Thinkstock)

Nedvomno so paradižniki ena najbolj priljubljenih zelenjadnic. Sveži domači paradižnik je neprimerno boljši od vsakega kupljenega, a da sadeži dozorijo gladki, veliki, rdeči in sočni, je treba poznati nekaj osnov.

Če se na paradižniku pojavijo proge, nekakšne razpoke, je to najverjetneje posledica vremenskih razmer, temperaturnih nihanj. Ta namreč vplivajo na zorenje plodov, pomembno vlogo pri tem pa ima tudi zalivanje. Če rastlina ne prejema vode enakomerno, je verjetnost, da bodo paradižniki popokali, večja.

► Zato morate paradižnike škropiti z mlekom!
► Je sadje ali zelenjava?

Zalijte vsake dva dni ob hudi vročini in vsake tri dni ob bolj znosnih temperaturah. Pomembno je, da rastlino zalijete dovolj obilno. In kaj to pomeni? Iz zalivalnika (ali zalivalne cevi) pustite vodo okoli stebla rastline teči približno 10 sekund. Voda naj pronica okoli 15-20 cm globoko. Zapomnite si, da tudi če je  na površju zemlja vlažna, ne pomeni nujno, da je dovolj vlage tudi v globini. Prav mogoče je, da ste rastlini namenili premalo tekočine, razmočili prva 2-3 cm zemlje, v globino voda ni prišla.  

Najbolj problematično je obdobje, ko se odpravite na počitnice in nihče vaših rastlin ne zaliva. Konstantno. Nekaj dni lahko rastline ne prejmejo vode, ko se vrnete, obilno zalijete in rastlina lahko dobesedno ponori. Težava pri gojenju paradižnikov na prostem je tudi, če slučajno vreme ni najbolj naklonjeno in več dni zapored dežuje. Tedaj rastlina prejme preveliko količino vode, čemur pa lahko sledi več dni suše. Sadeži znova lahko popokajo.

paradižnik

(Foto: Profimedia)

Najbolje je, če imate le možnost, da se dogovorite s sosedi ali znanci, če vam lahko vsake 2-3 dni zalijejo rastline v primeru pomanjkanja dežja, v zameno pa jim pač ponudite nekaj sočnih plodov. Omislite si lahko tudi zalivalno napravo in nastavite, kdaj naj se sproži. Zalivajte zgodaj zjutraj, najkasneje do 10h, ko se sonce že dvigne razmeroma visoko in žarki že močno pripekajo. Zalivanje zvečer ni tako priporočljivo, saj preko noči voda ne izhlapeva tako hitro, zemlja je vlažna, kar pa je odličen recept za začetek gnitja korenin oziroma razvoj plesni.

Paradižniki lahko med zorenjem popokajo tudi zaradi temperaturnih nihanj. Temperature je res težko nadzirati, če vzgajamo rastline na prostem. Največ, kar lahko naredimo, je, da pač nadziramo ekstreme. Dobro je, da zaščitite rastline s kopreno ali jih pa vzgajate v loncih in jih preprosto prestavite v notranje prostore v primeru nenadnih vremenskih razmer – bodisi nenadne ohladitve ali pretiranega vročinskega vala.