Sršen

Sršeni

Sršeni (Foto: POP TV)

Če vas piši srčen, prizadeto območje močno oteče in pordi, lahko nastanejo tudi mehurji. Žrtev čuti bolečino, bolj kot pri piku ose. Žuželka je večja od ose, strup pa močnejši in vsebuje histamin (ta izzove vnetni odziv) in acetilholin (živčni prenašalec). V primeru, da žrtvine okončine postajajo hladne, pomodrijo ustnice ali celo uhlji, se pojavi dihalna stiska, je obisk zdravnika nujen.

Osa

Simptomi osipa so podobni kot po piku čebel. Občutljivo območje postane rdeče in oteklo, žrtev čuti bolečino in pekoč občutek, pozneje pa nastopi srbečica. Mogoča je celo krvavitev na koži. Osa lahko piči tudi večkrat v enem samem 'napadu', saj želo ne ostane v žrtvi kot pri čebeli. Na oteklino položite hladen obkladek, vnetje pa pomirite z antihistaminsko kremo.Tako kot pri čebelah, morate vedeti, ali ste morda alergični na osje pike, saj lahko pride do anafialktičnega šoka.

Osa in osji pik

Pik ose (Foto: Thinkstock)

Pik čebele

Pik čebele (Foto: Thinkstock)

Čebela

Če vas piči čebela, obstaja velika verjetnost, da boste morali najprej odstraniti želo. Želo nežno izvlecite, najbolje z noževo konico, včasih lahko to opravimo tudi z nohti. Odstranjevanje s pinceto ni najbolj priporočljivo, saj lahko v kožo iztisnemo strup. Ko vlečemo želo iz kože, moramo namreč paziti, da se vrečica s strupom, ki je povezana z želom, ne prebode. Koža na mestu pika običajno pordi in zateče. Oseba čuti pekočino ali ostro bolečino, kasneje pa srbečico. Zdrav, odrasel človek varno prenese do tisoč čebeljih pikov, za otroka pa je lahko usodnih že manj kot petsto pikov. Čebelji pik je zelo nevaren, kadar žuželka piči v usta ali žrelo (zato velja biti pozoren pri pitju iz pločevink!). Oteklina namreč ovira dihanje, lahko pa pride celo do zadušitve. Še posebej je treba biti pozoren v primeru alergij.

Dobro je vedeti ...

Če ste vi ali vaš otrok alergični na čebelji ali osji pik, morate s seboj nositi komplet za samopomoč, ki vsebuje injekcijo adrenalina ter antihistaminske in kortikosteroidne tablete. Uporabite ga takoj ob piku in nemudoma poiščite ustrezno zdravniško pomoč. Alergen lahko namreč izzove tudi najhujšo reakcijo – anafilaktični šok. Znaki se pojavijo v nekaj sekundah ali minutah: srbenje, otekanje ustnic in žrela, bolečine v trebuhu, bruhanje, driska, bledica, znojenje. Pri ljudeh, ki so alergični na pike os ali čebel, je možno alergijo odpraviti s postopkom, ki ga imenujemo desenzibilizacija.

Komar

Pik komarja (Foto: Thinkstock)

Komar

Komarjev pik je videti kot mala rdeča bulica, običajno v velikosti manjše borovnice. Pri bolj občutljivih je lahko oteklina tudi večja. Ko komar piči, pod kožo žrtve spusti nekaj svoje sline, s katero razredči kri in omrtviči, zaradi česar samega pika ne čutimo. Koža na mestu pika pordi in srbi. Majhnim otrokom praskanje težko preprečimo. Zato obstaja precejšnja nevarnost okužbe. Znaki takšne okužbe se pokažejo po nekaj urah ali v nekaj dneh. Prizadeto mesto pordi, oteče, na dotik je toplo, lahko se ognoji.

Klop

Ugriz klopa (Foto: iStock)

Klop

Na ugriz klopa je rdeča 'pikica' povsem običajna reakcija. Insekt lahko na žrtvi gostuje tudi dalj časa, pri čemer počasi sesa kri in se debeli. Če klopa najdemo prisesanega na kožo, ga najlažje odstranimo s pinceto. Pri klopu sam ugriz ni talka težava, kot vse bolezni, ki jih ta mali zajedavec prenaša. Encefalitis, borelioza, anaplazmoza, meningitis ...Če po ugrizu klopa na koži zagledate rdeč kolobar, ki je v sredini bel, potem obiščite zdravnika.

Bolha

Ugrize bolh številni zamenjujejo za pike komarjev oziroma alergijsko reakcijo. Ugrizi bolh so namreč prav tako kot nekakšni rdeči izpuščaji, za razliko od pikov komarja, pa so ti izpuščaji boleči in veliko bolj srbijo.

Bolhe običajno najprej napadejo noge, in to med spanjem.  En sam insekt lahko večkrat ugrizne, razdalja med posameznimi ugrizi pa je običajno 1-2 cm. Bolhe so prinašalci številnih bolezni.

Stenice

Stenice (Foto: Kanal A)

Stenice

Na prvi pogled so ugrizi stenic videti kot drobni piki komarjev ali uši ali pa spominjajo na alergijsko reakcijo. Koža pordi, lahko zateče na mestih ugriza in srbi. Ugrize stenic prepoznate po tem, da so zelo gosto posejani, vse skupaj pa je videti kot nekakšna 'rdeča cesta' na koži. Ugrizi so malenkost bolj boleči od pikov komarjev, sicer pa so stenice navadno na delu ponoči.

Mravlje

Mravlje večinoma niso nevarne za človeka, čeprav drobne rdeče mravlje povzročajo številne preglavice. Na mestih ugrizov lahko nastanejo drobni gnojni mehurčki, ki lahko pustijo na koži brazgotine. Strup mravelj vsebuje toksine, ki lahko izzovejo alergijsko reakcijo ali celo povzročijo anafilaktični šok. V trenutku ugriza žrtev čuti pekoč občutek.

ugriz mravlje

(Foto: iStock)

Konjska muha in obad

Konjska muha je večja od običajne, razlika je v tem, da boleče piči in pije kri. Po piku se pojavi manjša rdeča pika, katere premer ni večji od milimetra, nato pa se poveča in močno srbi. Konjska muha prenaša številne bolezni, a pogosteje kot ljudi piči živino. Podobno povzroči tudi obad, Po piku prizadeta koža srbi in peče, pojavita se rdečina in oteklina. Mesto pika temeljito speremo s tekočo vodo in milom ter razkužimo. Bolečino in srbenje ublaži obkladek z ledom, vnetje umiri antihistaminska krema. Če se bolečina stopnjuje, je najbolje poiskati zdravniško pomoč, saj je morda prišlo do okužbe.

Uši

Če na predelu lasišča, na vratu ali za ušesi opazite drobne rdeče pikice, ki navadno srbijo, potem imate najverjetneje uši. Ugrizi so drug od drugega običajno oddaljeni nekaj centimetrov, koža je videti, kot bi bila prerešetana. Uši odstranite s pomočjo posebnih šamponov in drugih sredstev za odstranjevanje uši, ki jih najdete v lekarnah.

Naglavne uši

Naglavne uši