timijan 5

Timijan bo cvetel od junija do avgusta, pogosto pa tudi do septembra. (Foto: iStockphoto)

Timijan 2

Sadiko timijana pri presajanju razdelite. (Foto: iStockphoto)

Timijan in materina dušica na domačem vrtu

Timijan in materina dušica bosta na vašem vrtu uspevala v približno enakih razmerah kot bazilika. Potrebujeta dobro odcedna tla, ki niso preveč kisla, sončno lego in zavetrje. Dobro bosta uspevali tudi v loncih na sončnih balkonih in terasah.

Na toplo lahko timijan sejete marca, na prosto pa od sredine maja naprej, in sicer v brazde do 1 centimeter globoko. Ko sadike presadite na stalno mesto, naj bo med njimi razdalja približno 35 centimetrov. Ne mara preveč vlažnih tal, zato ga tudi v lončkih ne zalivajte preveč pogosto in ne pozabite na plast drenaže. Timijan razmnožujte s stebelnimi potaknjenci ali z delitvijo korenin. Če boste kupili sadiko timijana, je tako nikar ne pozabite razdeliti.

Timijan bo cvetel od junija do avgusta, pogosto pa tudi do septembra. Znan je po tem, da ga ne napadajo škodljivci, ne zboli in je preprost za gojenje. Živi veliko let, vendar ga je treba vsaki dve ali tri leta pomladiti.

Prezimitev in žetev

Na vrtu ali v lončku boste imeli posebej košate grme timijana ali materine dušice, če boste pravilno poskrbeli za njegovo prezimitev. Rastline lahko prezimijo, vendar ne prenašajo dobro zelo nizkih temperatur, še posebej občutljive so mlajše rastline. V posodi naj prezimi v zaprtem in čim bolj svetlem prostoru pri največ 10 stopinj Celzija. Rastline, ki so prezimovale v lončku, na prosto posadite v marcu. Če bo prezimoval na prostem, ga zlasti proti koncu zime zasenčite, saj se lahko zaradi zimskega sonca in zamrznjene zemlje posuši.

Dišeča stebelca lahko žanjete skoraj vse leto, vendar je najbolje, da jih obrezujete tik pred cvetenjem, ko imajo najmočnejši vonj. Če ne boste vsega uporabili za pripravo jedi, timijan zvežite v šopek, obesite na temno in zračno mesto, da se posuši, in ga nato shranite v stekleno ali glineno posodo.

Koristi za zdravje

Obe rastlini imata močan vonj in okus ter sta primerni za uporabo v kuhinji in v zdravilne namene. Timijan je zelo pomembno zelišče evropske kuhinje in je znan predvsem po tem, da tudi med kuhanjem ohrani močan vonj. Njegove zdravilne lastnosti zajemajo predvsem blaženje težav z dihali, lajšanja prebavnih motenj in raznih vnetij – raziskave so dokazale njegov močan antiseptični učinek. Z eteričnim oljem bodite previdni, saj lahko draži kožo in sluznico.

Timijan

Timijan je primeren za uporabo pri kuhanju, za zdravje koristni pa so tudi njegovi poparki in čaji. (Foto: iStockphoto)