priprava okrasnega vrta na zimo

(Foto: iStockphoto)

Sedaj je čas, da posadite listopadne rastline za živo mejo ter druga drevesa in grme, tudi tiste, ki jih kupite z golimi koreninami (tiste iz vsebnikov lahko namreč sadimo skoraj celo leto). Če se boste odločili za živo mejo, najprej izkopljite sadilne jame, v kolikor nameravate imeti večjo in širšo živo mejo, pa je najbolje, da izkopljete kar jarek. Nato enakomerno razporedite sadike, a pazite, da ne boste poškodovali korenin. Ne pozabite zemlji dodati organsko gnojili v obliki pelet. Če želite, da se bo živa meja spomladi obrasla in zgostila s svežimi vejicami, po sajenju veje porežite do polovice.

Če bi radi spomladi imeli lepe in cvetoče čebulnice ter enoletnice, jih posadite jeseni. Lahko bi rekli, da so prave kraljice zimskih nasadov, ki jih najdemo tako na vrtovih, balkonih okenskih policah kot tudi na grobovih, mačehe. Tudi rese so zadnja leta pridobile na priljubljenosti, če želite da bo vaš jesenski nasad nekaj posebnega, pa ga popestrite z nekaj rastlinami ornamentalnega okrasnega zelja. Zadnji čas za sajenje narcis, hijacint, žafranov in anemon pa je ravno druga polovica oktobra, zato boste morali pohiteti, tulipane pa boste lahko sadili tudi v novembru oziroma dokler zemlja ne pomrzne.

Seveda pa jeseni ne smemo pozabiti niti pospraviti oziroma pograbiti odpadlo listje, čas pa je tudi za zadnjo košnjo trave. Ravno odpadlo listje, pokošena trava in deli rastlin, ki smo jih porezali, pa so odlične sestavine domačega kompostnika. Napolnite ga, da se bo žez zimo začel posedati in razpadati.

Okrasni vrt jeseni

(Foto: iStockphoto)