Suša

(Foto: iStock)

Lokalna neurja, ki so v sredo zvečer povzročila nekaj nevšečnosti na severu in severozahodu države, so ponekod prinesla od 20 do 30 litrov dežja na kvadratni meter.

Sušnikova je ob tem pojasnila, da se bodo sušne razmere, ki so se v zadnjem tednu okrepile na vseh koncih Slovenije, predvsem pa na jugovzhodu, omilile le za dan, največ dva. "Na teh območjih dnevno izhlapi od šest do sedem litrov vode na kvadratni meter. Neurja so tako prinesla le rahlo osvežitev za kakšen dan," je dejala.

Izhlapevanje v naslednjih dneh ostaja zaradi vročine veliko, kar pomeni, da se bodo tla še bolj izsušila. Na poljih bi za omilitev suše po mnenju Sušnikove potrebovali rahel dež, ki bi zemljo namakal postopoma, in sicer vsaj 100 oziroma 150 litrov na kvadratni meter. Priznala je, da pa marsikje tudi to ne more več omiliti stanja. "Določene poljščine so v takih fazah, da se ne bodo mogle več obnoviti," je dodala.

Zaradi suše so na udaru večinoma vse kmetijske rastline, ki so na polju, največ težav pa je s koruzo na lahkih, prodnatih tleh. Brez dodajanja vode pa so težave še toliko večje, saj se povezujeta vročinski in sušni stres, ki ga kmetijske rastline v dneh vročinskih valov doživljajo še bolj intenzivno.

Sušne razmere so se v zadnjem tednu najbolj okrepile na jugovzhodu, kjer vztraja suša od junija naprej, a v fazo ekstremnosti prehaja že celo območje države, je povedala Sušnikova. Ekstremni suši se tako približujejo tudi območja na Obali, Štajerskem in Prekmurju. Po njenem mnenju je trenutno še najboljše v severovzhodni Sloveniji, a vročina tudi tam že zelo obremenjuje travinje in določene poljščine.

Podobno kombinacijo vročine in suše smo beležili tudi v letih 2003, 2012 in 2013, a v nekaterih delih Slovenije se po mnenju Sušnikove že približujemo in ponekod celo že presegamo te ekstreme.

"Bojim se, da smo na robu sušnega rekorda v jugovzhodnem delu države. Izhlapevanje se bo ob vročini še nadaljevalo, v naslednjih desetih dneh pričakujemo, da bo izhlapelo še okoli 60 litrov na kvadratni meter. Suša se bo zalezla še krepko v drugo polovico avgusta, tako da se že približujemo ekstremnemu stanju," je poudarila Sušnikova. Prepričana je, da bo letošnja suša vsekakor v vrhu lestvice, če ne celo v vrhu.