Ameriški slamnik vsebujejo številni pripravki, jih lahko kupimo v farmacevtskih prodajalnah in ki pomagajo kot preventiva in kot zdravilo pri virusnih obolenjih.

Ameriški slamnik

(Foto: iStockphoto)

Gre za rastlino, ki jo najdemo na vrtovih in parkih kot trajno okrasno rastlinje. Cveti od junija pa vse do oktobra ter privablja čebele in metulje. Po vsem svetu je znan kot zdravilna rastlina, saj spodbuja imunski sistem, deluje protivnetno, protivirusno in protiglivično.

Vrtnarji so s križanjem vzgojili različne barve ameriškega slamnika – belo, rumeno, oranžno, tudi s polnjenimi cvetovi, a za pripravke potrebujemo škrlatni ameriški slamnik. Ostali nam služijo le za okras. Uporabljamo ga lahko kot preventivo in tudi za zdravljenje. Pripravimo čaj ali domač imunal. Učinkovita je cela rastlina; režemo cvetočo zel, kar pomeni cvetove s približno 30 centimetri stebla z listi vred.

Kako pripraviti tinkturo in ameriškega slamnika oziroma domač imunal?

Cvetočo rastlino razrežemo, jo damo v steklen kozarec in zalijemo s 50- do 65-odstotnim alkoholom, v katerem se izloči veliko več koristnik učinkovin kot recimo v vodi. Kozarec nato zapremo ter ga za 40 dni postavimo v temen prostor. Po štiridesetih dneh pripravek pretresemo in precedimo v čisto steklenico, ki jo shranimo na temno in hladno.

Koristno je, če opravimo dve preventivni ’kuri’za krepitev imunskega sistema - eno jeseni in eno zgodaj spomladi. 15 kapljic tinkture zmešamo z mlačno vodo in popijemo zjutraj na tešče. Toda pozor, ’kura’ naj traja največ 30 dni. Zaradi prepogostega jemanja nam namreč lahko odpornost pade in tako dosežemo obratni učinek.