OKRASNA ČEBULA (OKRASNI LUK)

Je v zadnjih letih zelo priljubljena trajnica, ki uspeva na vročem sončnem mestu in ima rada bogata in dobro odcedna tla. Če imate prst na vrtu ilovnato, ji dodajte pesek in šoto, če je prst prelahka, potrebuje dodatek organskih snovi. Pri kupovanju čebulic pazite, da niso poškodovane. Posadite jih okoli 30 centimetrov narazen in 20 centimetrov globoko.

Lahko jih posadite jeseni (te bodo cvetele spomladi) ali spomladi (da bodo cvetele jeseni) kot suhe čebulice s še nerazvitimi listi, spomladi jih tudi dognojite. Okrasni luk ima pokončna stebla z velikimi vijoličastimi socvetji in je predvsem pozno spomladi prava paša za oči. Najbolje ga je saditi skupaj z drugimi rastlinami, saj takrat ko te cvetijo, njegovi cvetovi že začenjajo počasi rumeneti. Ne boste zgrešili, če ga boste posadili skupaj z vrtnicami, najpogosteje pa ga kombinirajo s hostami. Načelno se okrasni luk uporablja kot rezano cvetje, lahko pa ga posušite in imate suh šopek za kras.

Okrasni luk

(Foto: iStock)

INDIJANSKA KOPRIVA

Ta grmičasta trajnica, ki cveti od junija pa vse do oktobra, zraste v višino od 70 do 150 centimetrov. Ima nasprotno nameščene suličaste temno zelene liste z rdečkastimi listnimi žilami. Rdečkasti cevasti cvetovi rastejo v socvetjih in so dolgi okoli 4 centimetre. Indijanska kopriva najbolje uspeva na ilovnatih in glinenih ter dobro odcednih tleh. Pametno jo je zaščititi pred dopoldanskim soncem, je pa zelo trdoživa in prenese temperature celo do –25 stopinj Celzija. Tudi sicer je za vzgojo zelo nezahtevna. Poleti potrebuje predvsem vlažna tla, ker ima močno razširjen koreninski sistem, pa jo je smiselno posaditi v posodo, posodo pa zakopati v zemljo. Lahko so na vrtu samostojno ali na mešani gredi trajnic, v skalnjaku ali zeliščnem vrtu ter med zelenjavo, na primer ob paradižniku.

Poznamo več sort, in sicer takšne s svetlo vijoličastimi do rožnatimi cvetovi, pa belimi ... Ni pa indijanska kopriva le okrasna rastlina, ampak tudi zelišče. Je odlična začimba pri konzerviranju hrane ali za sadno solato. Lahko uporabimo sveže liste in cvetove ali pa jih posušimo. Eterično olje indijanske koprive se uporablja tudi v kozmetični industriji.

Okrasnih lukov je več vrst, najpogostejši pa so Allium giganteum, Allium ‘Globemaster’, Allium ‘Mount Everest’ in Allium ‘Gladiator’. Pravzaprav je vrst toliko, da vsak lahko najde primerno vrsto za svoj vrtiček. Okrasne luke lahko posadite tudi v korita ali večje posode in jih postavite na sončno mesto.

Indijanska kopriva

(Foto: iStock)

OGNJIČ

Rimljani so verjeli, da ognjič zacveti vsak prvi dan v mesecu, od koder tudi njegovo latinsko ime – Callendula. Enoletnica iz družine nebinovk zraste do 60 centimetrov v višino in naj bi izvirala iz južne Evrope. Danes je zaradi svojih raznih zdravilnih lastnosti priljubljen po vsem svetu in raste povsod, kjer so temperature dovolj visoke. Najpogostejši je na obrobnih gredah zelenjavnih vrtov, vendar je priljubljen tudi v okrasnih vrtovih, saj cveti v vseh odtenkih rumene in oranžne barve.

Med vrtnarji je ognjič priljubljen ne le zaradi svoje okrasne in zdravilne funkcije, ampak je koristen tudi pri odganjanju raznih škodljivcev, kot so uši, talni škodljivci, talne glivice, polži in koloradski hrošč. Posadite ga lahko kjer koli na zelenjavnem vrtu, največjo korist pa boste imeli, če bo rasel blizu krompirja, zelja, paradižnika, redkvice in kumar. V vročih poletnih dneh deluje kot zastirka in ohranja vrtna tla vlažna.

Ognjič nas največ pozna zaradi njegove široke uporabe v kremah, ki delujejo pomirjujoče in protivnetno. Blagodejno učinkuje za veliko kožnih obolenj, njegova tinktura je posebej priljubljena kot pripravek za razne obkladke. Iz njegovih cvetnih listov je mogoče pripraviti poparek, katerega grgranje bo izboljšalo zdravje ustne votline.

Uživanje njegovih listov se sicer opušča, vendar lahko iz njega pripravite čaj, ki lajša menstrualne krče, blagodejno vpliva na prebavo, pospešuje izločanje žolča in znižuje holesterol. Poparek pripravimo tako, da eno do dve žlički posušenih ali svežih cvetov prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 10 minut.

Ognjičevo eterično olje na koži spodbuja rast novih, zdravih celic in tako spodbuja obnavljanje kože, zato je v Egiptu veljal kot pomlajevalna cvetlica. Tudi v naši ljudski medicini je izjemno priljubljen, na kar kažejo njegova različna imena, kot so neven, babji prstanec, sončica, primožek, ognjec, ringelc in meseček.

Ognjič

(Foto: iStock)