jesenska vresa

(Foto: iStockphoto)

Na cvetličnih lončkih iz terakote lahko voda, ki vsebuje veliko apnenca, od pomladi do poznega poletja ustvari bolj ali manj vidne bele lise, ki niso nič drugega, kot nakopičeni sedimenti apnenca. Če vam taka naravna patina ni všeč, lahko lončke v teh dneh, ko boste pospravljali poletno cvetje z balkona in terase,  očistite s 5-do 10-odsotno mešanico vode in kisa, s čimer boste odstranili vse lise. Lončke preprostor pustite v tej mešanici, namočene čez noč, in naslednji dan boste sedimente zlahka odstranili s pomočjo krtače. Ne pozabite jih temeljito posušiti, da bodo nared za prezimovanje v suhem prostoru, kjer bodo čakali na novo spomladansko zasaditev.

sajenje čebulnic

(Foto: iStockphoto)

V cvetlična korita in lončke zasadite čebulnice

Že sedaj poskrbite za to, da se bo sezona cvetenja prihodnjo pomlad na vaši terasi in/ali balkonu pričela zelo zgodaj. Zato že sedaj v cvetlična korita in lončke zasadite čebulice zgodnjih pomladnih cvetlic, kot so tulipani, narcise, žafran ... Na dnu ustvarite drenažni sloj iz proda ali gline, nato korito napolnite z zemljo za sajenje in čebulice ter gomolje zasadite (globina je odvisna od vrste rastline) v sveže pripravljeno zemljo. Zasajena korita zmerno zalivajte in jih postavite na pred dežjem in snegom zaščiteno mesto na terasi, balkonu ali okenski polici.

Posadite lilije

Poleg prej omenjenih cvetlic s čebulico, ki jih je potrebno saditi jeseni, je to popoln čas tudi za sajenje čebulic lilije. Izmed vseh naštetih lilije zacvetijo najpozneje, zato jih pogosto sadimo šele proti koncu oktobra. V kolikor se torej še niste lotili tega opravila, imate še vedno čas, da jih zasadite na gredico ali v lonček. Če jih boste zasadili v lonček, ga pustite na prostem, a pazite, da ni izpostavljen dežju, saj so čebulice lilij zelo občutljive na vlago.

Balkon okrasite z reso

Se tudi vi sprašujete, kako pozno jeseni okrasiti balkon ali teraso? Odlična izbira je lahko kombiniranje jesenske vrese (Calluna vulgaris) in spomladanske rese (Erica carnea). Tako lahko od jeseni do pomladi na svoj balkon vnesete barvitost in razigranost. Za začetek denimo lahko zasadite vijolično-roza vreso, ki cveti od septembra do decembra. Decembra jo potem lahko nadomestite s spomladansko reso, ki kaže svojo barvito lepoto vse do aprila. Dobro je vedeti, da resa za optimalno rast in cvetenje zahteva kisel prepustni pesek.

jesenska vresa

(Foto: iStockphoto)

Načete steklenice gnojil je treba shraniti na suhem

Načete steklenice gnojil za poletne cvetlice je potrebno pred mrazom pospraviti na suho, hladno mesto in jih po možnosti zapakirati v (vakuumske) plastične vreče, da se granulat ne sprime in lahko gnojilo spomladi sezono ponovno uporabite.

rastlinjak

(Foto: iStockphoto)

Očistite prezimovališče

Pravočasno pripravite vašo toplo gredo, zimski vrt ali klet za prezimovanjecvetlic in rastlin, občutljivih na zmrzal. Sicer strokovnjaki svetujejo, da gomoljnice čim dlje ostanejo zunaj, a dejstvo je, da v tem času hitro lahko pride do nenadne zmrzali, zato previdnost in spremljanje vremenskih poročil ne bosta odveč. Pravočasno očistite in pripravite primeren prostor v kleti, v topli grdi pa očistite vsa stekla/plošče – od znotraj in od zunaj.

Teraso okrasite z nezahtevnim netreskom

Jeseni, ko večina cvetja usahne, lahko pozornost na vaši domači terasi pritegne dekorativni debelolistni netresk, zasajen v koritu ali lončku. Gre za trajno zeliko z mesnatimi, koničastimi listi z zvezdastimi rožnatimi, rdečimi in vijoličnimi cvetovi. V cvetlični posodi z izvrtninami in v mešanici pustega substrata (npr. gramoza, kaktusove zemlje, gline in kremenovega peska) postavljeni na zaščiteno mesto, kot je okenska polica ali terasa, ta cvetlica brez težav preživi hladno sezono. A pozor, tudi jeseni in pozimi zahteva netresk svetlo, sončno mesto.

netresk

(Foto: iStockphoto)

Obrežite lončnice

Visoke, dolge in košate cvetlice v lončnicah, kot so angelske trobente ali rantonetijeve krompirjevke, lahko, preden jih premestite v prostor za prezimovanje, obrežete. Tako ne bodo potrebovale tako zelo veliko prostora, prav tako jih bo lažje prenašati z enega mesta na drugega.

fuksije

(Foto: iStockphoto)

Zaščitite fuksije pred zmrzaljo

Ko so napovedana prva jutra pod lediščem, bi morali vaše fuksije prenesti v zimske vrtove ali tople grede. Da cvetoče grmičevje ne bo zavzelo preveč prostora, lahko vse poganjke pred skladiščenjem skrajšate za približno tretjino. Popoln prostor za prezimovanje fuksij je sicer svetel in hladen prostor, ki pa ni izpostavljen zmrzali. Možno je tudi prezimovanje na temnem v kleti, pri temperaturi okoli osem stopinj Celzija.

Zaščitite dolgostebelne lončnice

Že sedaj bi morali lončnice, ki jih boste do zime (ali kar do spomladi) pustili zunaj in imajo visoka stebla ali pa so izjemno košate, ustrezno zaščititi, da jih jesenski vetrovi ne bodo prevrnili in zlomili. To lahko storite bodisi tako, da na lonček ali korito namestite ustrezen ščit pred vetrom, lahko jih dodatno obtežite ali jih (ne preveč na tesno) privežete k balkonski ograji.

Podtaknjenci pelargonij za novo sezono

Če želite tudi prihodno sezono na balkon ali okenske police zasaditi pelargonije, pa ne bi radi spomladi kupovali nove sadike, lahko letošnje shranite do pomladi. Sedaj je pravi čas, da z njih odrežete nekaj vršičev in jih za nekaj časa namočite v vodo ter shranite na okensko polico in počakate, da poženejo drobne korenine. Nato ukoreninjene podtaknjence zasadite v pripravljeno zemljo v majhne lončke in postavite na svetlo in hladno mesto v domovanju ter poskrbite, da bodo imeli ves čas zmerno vlago. Tako bodo zlahka preživeli zimo in bodo spomladi nared, da jih zasadite v balkonska korita. Pa še naš namig: zasajene podtaknjence redno gnojite, da se bodo do začetka poletja oblikovali v lepe, košate grmičke.

pelargonije

(Foto: iStockphoto)

Premagajte kaparje na citrusih

Preden jih premestite v prostor za prezimovanje, na vaših citrusih in gomoljnicah preverite, ali jih morda ne napadajo škodljivci. Še posebej bodite pozorni na kaparje, rastlinojede žuželke, ki so prepoznavne po izrazitem spolnem dimorfizmu, našli pa jih boste na listih in poganjkih. Za premagovanje tega in podobnih škodljivcev, ki napadajo citruse, obstaja široka paleta fitofarmacevtskih sredstev. Ob ustreznih temperaturah (na primer v zimskem vrtu) lahko za boj proti njim uporabite tudi koristne žuželke. Odvisno od vrste škodljivca, lahko denimo uporabite različne parazitske ose, ličinke tenčičarice, pa tudi ličinke in odrasle žuželke avstralske pikapolonice.

Posajene cvetlice čez zimo ne puščajte na tleh

Številnim lončnicam ne ugaja, če jih začne v prostoru za prezimovanje 'zebsti v noge'. Prav tako jim ne ugaja niti talno gretje (v primeru, da jih shranite v zimskem vrtu). Zato jih za vsak slučaj že takoj, ko jih spravljate za prezimovanje, postavite na majhne (lahko improvizirane) lesene poličke in jih tako izolirajte pred temperaturnimi vplivi s tal. Dovolj bo že, če uporabite debelejšo desko in jo podložite z nekaj zidaki. Samo, da ne bodo neposredno na tleh.

zimski vrt

(Foto: iStockphoto)