Koprive

(Foto: iStockphoto)

Kopriva je izjemno okusna in bogata z vitamini, uporabljamo pa jo lahko tudi kot gnojilo. Pripravek iz koprive sodi med povsem naravna tekoča gnojila oziroma prevrelke. Te dobimo s pomočjo vode in jih uporabljamo neposredno za zalivanje rastlin. Na splošno vsebuje dušik in kalij, zato jih je treba uporabljati previdno, da se prepreči ožig ter pretegnjena rast vrtnin. Seveda pa je vse odvisno od moči prevrelka, saj se lahko pripravi blažja ali močnejša raztopina.

Gnojenje s prevrelko je priporočljivo v primerih, ko želimo rastline vzpodbuditi k rasti. Za tiste rastline, ki potrebujejo veliko hranilnih snovi (kapusnice, paradižnik) bo tovrsten pripravek zelo dobrodošel.

Koprivni pripravek

Gre za pripravek, ki ga lahko vrtnarji pripravijo sami. Zanj se vedno uporabijo sveže rastline, ki rastejo od pomladi do poletja. Toda pozor – ne smejo se uporabljati tiste koprive, ki že imajo semena. Manjše količine pripravka, denimo za rastline, ki so na balkonih, se lahko pripravijo tudi iz posušenih rastlin.

Koprive v juhi z zelenimi šparglji

Koprive so tudi izjemno okusne in vsestransko uporabne. (Foto: osebni arhiv)

Koprive so nadvse primerne za prevrelko v biotičnih vrtovih, saj delujejo zdravilno, pospešujejo rast ter nastanek klorofila. Prav tako bodo tla, pognojena s prevrelko iz kopriv, polna deževnikov.

Koprivni pripravek je primeren za večino rastlin v zelenjavnem, sadnem in cvetličnem vrtu, ne prenašajo pa ga grah, fižol, česen ter čebula.

Koprivni pripravek, namočen točno 24ur (pol ure gor ali dol), deluje na večino uši. Postopek je potrebno vsaj trikrat ponoviti. Še boljši kot koprivni pa je za uši pripravek iz vratiča ali listov rabarbare.

Za oba je potreben recept. 24 ur namočenih kopriv ni potrebno redčiti. Če pa naredimo prevrelko, se tekočina prične peniti in je v tem primeru potrebno redčenje.

 Primerna posoda

 Koprivni pripravek, pa tudi druge prevrelke, se pripravlja v sodih ali vedrih, ki morajo biti lesena ali plastična. Posode so lahko tudi glinene ali keramične. Pločevinasti sodi niso najprimernejši, saj lahko med vrenjem pripravka pride do kemične reakcije.

Če imate večji vrt in potrebujete več pripravka, vam bo zagotovo koristil še naslednji nasvet: sod, v katerega ste natrgali koprive ter jih prelili z vodo, pokrijte z leseno ali žičnato mrežo. Tako boste preprečili, da bi v sod padle kakšne manjše živali, ki se znajdejo na vašem vrtu.

Ker tovrstni pripravki lahko razvijejo neprijetne vonjave, je najbolje, da ga skušate čim bolj omiliti: zadostovalo bo nekaj večjih žlic kamninske moke, ali pa nekaj kapljic baldrijanove esence.

NAGRADNA IGRA

Že je tu nov teden in s tem tudi nova nagradna igra Vrtičkanje. Nagradno vprašanje se glasi:

Prevrelka iz kopriv:

A - Pospešuje rast rastlin
B - Zavira rast rastlin
C - Uničuje rastline

Pravilen odgovor nam skupaj s podatki (IME, PRIIMEK in NASLOV) sporočite na elektronski naslov nagradna.dom@pop-tv.si do petka 25. 3. 2016 do 9. ure zjutraj. Trem srečnežem, ki boste pravilno odgovorili, bomo podarili simpatično pisalo Vrtičkanje.

Splošne pogoje sodelovanja si preberite TUKAJ!

Pa veselo vrtičkanje!