Narava Provanse - 9

Narava Provanse (Foto: Mihajela Črnko)

Za razširjenost sivke v Evropi je verjetno najbolj zaslužna Provansa, čeprav Francija ni njen ’rojstni kraj’. Tam so jo namreč začeli gojiti šele okoli 600 let pred našim štetjem, medtem ko po dokumentaciji sodeč njene korenine segajo še vsaj 2.500 let nazaj. Njene ’čudežne’ učinke naj bi tako poznali že Egipčani, Feničani in Arabci, prvi pa naj bi jo namensko začeli gojiti Sirci. Od tam se je širila preko grškega otočja Hyeres v Francijo, Italijo, Španijo, Anglijo ... Kot toaletno vodo jo je uporabljala celo angleška Elizabeta I. Po letu 1600 so jo začeli ’izvažati’ tudi v Ameriko.

Pri nas v poletnih mesecih poteka tudi nekaj dogodkov, povezanih s sivko. Najbolj znana sta Praznik sivke na Štajerskem ter Festival sivke na Krasu.

Zlata pravila gojenja

Sicer pa je sivka oziroma lavanda polgrmičasta rastlina, ki jo gojijo bodisi za okras bodisi kot zdravilno rastlino. Znana je po vijoličnih cvetovih in izrazitem vonju, ima črtalaste ali suličaste liste, zraste pa do višine 90 centimetrov. Če jo gojimo doma, jo moramo posaditi na sončno ali polsenčno mesto v dobro odcedno prst, kjer torej ne zastaja voda.

sivka

(Foto: Profimedia)

Preveč vode ji namreč celo bolj škodi kot mraz, zato je tudi ne smemo pretirano zalivati, da ne zgnije. Zanimivo je, da bodo sicer zalite rastline na pogled lepše, a bo njihov vonj manj izrazit. Poganjki in cvetovi bodo lepše dišali, če bo sivka rasla na polnem soncu. Kar se tiče obrezovanja, je pomembno, da ne režemo preveč pri tleh ter da režemo spomladi ter najkasneje po cvetenju. Sivka cveti v poletnih mesecih, in sicer julija ter avgusta. Poznamo več vrst sivke, ki se različno obraščajo. Nekatere več poganjkov razvijejo pri tleh, spet druge na tem mestu nič. Tiste sorte, ki pri tleh nimajo poganjkov, nikakor ne smemo obrezati pri tleh.

Nabiranje in uporaba

Ko nabiramo šopke lavande za v vazo, pazimo, da nabiramo socvetja s stebelci, kjer cvetovi še niso odprti, v kolikor želimo izdelati eterično olje ali po cvetove posušiti, je dobro, da so ti odprti za okoli tretjino. Za olje, čaje in za prehrano uporabljamo celo rastlino z izjemo korenin, najbolj primerni pa so mladi poganjki in cvetovi. Sivko lahko nabiramo že spomladi, najkasneje pa takoj po cvetenju, saj kasnejše nabiranje rastlini škoduje. Če se odločimo, da bomo sivko sušili, izberemo zračno in senčno mesto, na soncu namreč lahko barva zbledi. Dele rastlin večkrat premešamo, da ne pride do pojava plesni, in jih ne sušimo preveč na debelo. Šopke zvežemo skupaj z vrvico in jih sušimo obrnjene navzdol.

Zaradi svežega vonja so posušeni cvetovi sivke zelo cenjeni. Če jih shranimo v vrečke iz blaga in položimo v omaro, bodo naše obleke dišale sveže in prijetno. Sivka je tudi zelo koristna za odganjanje moljev, ki so nadležni obiskovalci marsikatere omare, ravno tako bo njen vonj pregnal komarje, sploh če jo imamo posajeno v loncih ali koritih ali pa v gredici blizu vrat. Eterično olje sivke bo odišavilo ves prostor; lahko uporabimo izparilnike ali zgolj olje pokapamo na blazinico oziroma papirnato brisačko. Idealno je tudi za sproščujoče kopeli ali kot parfum. Lahko ga tudi razredčimo z neodišavljenim masažnim oljem ter ga uporabimo za sproščujoče masaže. Nasploh pripravki iz sivke delujejo kot antiseptik, pomagajo pri opeklinah in pikih insektov, blažijo nespečnost, dobro pa naj bi delovali še proti izpadanju las. Ravno tako uravnavajo prebavo, pomagajo pri pljučnih boleznih in vnetih očeh. Morda niste vedeli, a sivka je uporabna tudi v kulinariki. Njen okus je nekoliko grenkast, po mnenju mnogih podoben okusu rožmarina. V kuhinji se uporabljajo mladi in sveži ali posušeni listi. Dodajajo se enolončnicam in omakam, še posebej k pečeni jagnjetini. Sveži cvetovi sivke vsebujejo veliko nektarja, zato se iz tega grmička pridobiva tudi okusen in kakovosten med. Odlična je tudi za sladice, nekaj receptov pa najdete TUKAJ.

Če se boste odpravili na počitnice v katero od sredozemskih držav ravno v času cvetenja sivke, naberite njene cvetove. Ko jih posušite, si lahko kot rečeno sami izdelate dišeče vrečke za omaro ali potpuri, s katerim okrasite dnevno sobo.

Sivka

(Foto: iStockphoto)