Jan Robin #svetsobnihrastlin

(Foto: Aljoša Kravanja)

Jan Robin, ki se ljubiteljsko ukvarja z botaniko, je ponosen lastnik več kot 70 sobnih rastlin, ki krasijo njegov dom in ima na Instagramovem profilu že skoraj 17.000 sledilcev, tokrat svetuje, na kaj moramo paziti, ko sobne rastline prestavljamo na prosto.

Slovenski botanik, ki sesuva splet

Marsikatera sobna rastlina je po koncu zime precej 'zdelana'. S tem, ko jo ob toplem vremenu prestavimo na prosto, ji omogočimo, da si opomore v naravnem okolju.

Lokacija

Jan Robin svetuje, da rastline, ko jih prestavljamo 'na prosto', vedno postavljamo na lokacije, ki rastlinam tudi sicer ustrezajo – sonceljubne tako izpostavimo soncu, tiste, ki sonca ne prenašajo najbolje, pa postavimo v bolj senčno lego. Rastline, ki ne prenašajo dobro neposrednega sonca in zahtevajo več vlage, lahko recimo postavimo pod kakšno drevo. 

Jan Robin #svetsobnihrastlin

(Foto: Aljoša Kravanja)

Hranila

Cvetoče rastline si morajo prav v toplejšem delu leta nabrati dovolj hranil, da bodo lahko cvetele tudi v hladnejšem delu leta, ko bo znova krasila notranjost našega doma. Kot opozarja Jan, se velikokrat zgodi, da cvetoče rastline ne zacvetijo ustrezno – in tedaj je dodatek ustreznega gnojila prava rešitev. Z dodajanjem tekočega gnojila Plantella Cvet boste cvetočim rastlinam omogočili zdravo rast, razvoj in bogato cvetenje.

Napačno je prepričanje, da necvetoče rastline ne potrebujejo gnojil. Tekoče gnojilo Plantella List, ki je obogateno z vitamini in izvlečki morskih alg, ki zagotavljajo vsa potrebna hranila, poskrbi za boljšo rast in razvoj.

#svetobnihrastlin - Monstera Deliciosa

Jan Robin #svetsobnihrastlin

(Foto: Aljoša Kravanja)

Voda

Previden je treba biti tudi pri zalivanju. Izhlapevanje je zunaj, ko se temperature povzpnejo zares visoko in ko pripeka močno poletno sonce, večje, zato je treba rastlinam ponuditi nekoliko več vode, dobro pa jim dene tudi pršenje, vendar ne, ko pripeka sonce. Ko sonce posije skozi kapljice, te delujejo kot nekakšne mini leče in rezultat bi bila ožgana rastlina.  

Vse, kar morate vedeti o zalivanju sobnih rastlin!

Škodljivci

Zunaj so rastline tudi bolj izpostavljene najrazličnejšim škodljivcem, zato jih, tudi ko so na prostem, redno preverjajte in jim ponudite dodatno zaščito. Tudi sebe, če greste v naravo, zaščitite pred recimo klopi, kajne?

Če opazite, da se listi rastlin gubajo, rjavijo, da so se na rastlinah pojavile uši, ne oklevajte. Z uporabo naravnega insekticida Bio Plantella Flora kenyatox verde plus, ki je povsem naravno, izdelano iz rastline dalmatinski bolhač in deluje takoj, boste recimo zatrli listne uši, rastlinjakovega ščitkarja, gosenice metuljev …  

Več o tem, kako naj poteka prestavljanje rastlin na prosto in na kaj vse moramo paziti, pa si oglejte v videu, v katerem Jan razkriva vse svoje skrivnosti!

Jan Robin #svetsobnihrastlin

(Foto: Aljoša Kravanja)

Sponzorirana vsebina