naskalni mleček

(Foto: iStockphoto)

Na podlagi posredovane fotografije smo ugotovili, da gre za rastlino, ki nosi latinsko ime Euphorbia myrsinites, pri nas pa je znana tudi kot naskalni mleček.

Izvira z območja jugovzhodne Evrope in Male Azije, razširjena je na področju Krimskega polotoka, v Turčiji, na Balkanu in v Italiji.

naskalni mleček

(Foto: iStockphoto)

Gre za sukulento, ki je zelena skozi vse leto. Ima značilne polegle poganjke, 1-2 cm dolgi listi so rahlo srebrnkasti in rastejo spiralno okoli stebla. Cveti z rumenozelenim cvetom na koncu poganjkov. Ker je zanimivega videza, je odporna na sušo in mraz, raste tudi v najsiromašnejših tleh, v pesku ali na kamnitih tleh, je to zelo priljubljena okrasna rastlina. Posamezni poganjki zrastejo v dolžino približno 20-40 cm.

► PREBERITE: 5 največjih napak pri vzgoji sukulent

Česar morda številni, ki se jo odločijo zasaditi, ne vedo, je, da je mleček, ki ob prelomu izteka iz te rastline, strupen. Draži kožo in oči. Pri odraslih je reakcija lahko nekoliko bolj blaga kot pri otrocih, a še vedno močna in zato se pri rokovanju z naskalnim mlečkom priporoča uporaba zaščitnih rokavic. Otrok rastlini ne izpostavljajte. Priporočljivo je ni imeti niti v stanovanju, še posebej, če imate hišne ljubljenčke, ki bi lahko dostopali do nje, saj tudi pri njih pride do reakcije.

► PREBERITE: Vsi načini uporabe aloje vere

Naskalni mleček je tipična alelopatska rastlina in tako poleg nje druge rastline večinoma ne uspevajjo, kar ji omogoča tudi hitrejše razraščanje. Če si jo omislite, jo torej imejte zasajeno ločeno oziroma jo postavite na takšno mesto, da do nje ne bodo mogli ne otroci ne živali.

Čeprav je pri nas priljubljena sobna okrasna rastlina, ponekod velja za škodljiv plevel in za invazivno vrsto. V ZDA je tako v Koloradu prepovedano gojiti to rastlino, če se nekje pojavi, pa so jo lastniki zemljišč primorani izkoreniniti. Podobno tudi v Oregonu in Salt Lake Cityju in Utahu.