Pri majhnih otrocih, ki svojo okolico raziskujejo predvsem z rokami in usti, okrasne rastline v otroški sobi seveda niso primerne. Okušanje zemlje in listov je celo pri nestrupenih rastlinah lahko nevarno, mimogrede pa se lahko prevrne ali razbije kakšen lonec, potrgajo cvetovi, polomijo poganjki itd.

Pri malce starejših otrocih, ki se sveta okrog sebe že bolj zavedajo in jim lahko zaupamo, pa so lončnice dobrodošla popestritev. Ne glede na njihovo starost moramo še vedno upoštevati naslednje: 

• v otroško sobo sodijo le nestrupene rastline,

• izogibamo se lončnicam, ki imajo bodice ali trne, ter rastlinam, ki dražijo kožo ali povzročajo alergije,

• na prednostno listo pri izboru rastlin za otroško sobo ne spadajo zelo zahtevne ali občutljive okrasne lončnice,

• pri izboru cvetočih rastlin lahko upoštevamo tudi otrokove želje glede barvnih odtenkov cvetov, ki se bo pa vsej verjetnosti ujemala z njegovim najljubšim, v tem primeru pridejo v poštev gerbere, modrinke ali drobnocvetni čeveljčki.

lončnica v otroški sobi

Gerbera (Foto: iStock)

Pozorni moramo biti tudi na pozicioniranje posameznih lončnic v otroški sobi, saj vsa mesta niso enako primerna. Poslužujmo se  srednje visokih površin, kot so okenske police, klopi, stolčki ali predalniki. Tako tla kot višje dostopna mesta niso najboljša izbira. Slednja otroka prej premamijo k tveganemu plezanju in v primeru, da z visoke police nenamerno potegne za kašno vejico, lahko hitro pride do nesreče. 

lončnica v otroški sobi

Papirjevec (Foto: iStock)

Primeren izbor rastlin 

Papirjevec in rowlejev grint sta izredno zanimivi rastlini. Vsaka po svoje kot nalašč za otroke. Obe sta neobčutljivi na grobost in povsem nenevarni. Prvega odlikujejo tanki zeleni listi, ki suličasto izraščajo iz dolgih vitkih stebel, drugi pa je poseben predvsem zaradi zelenih lističev v obliki kroglic, ki se razraščajo iz kaskadasto padajočih stebel. 

Izredno zanimiva je tudi pegavka. Že ime samo nam pove, da gre za rastlino, ki jo krasijo privlačni vzorčasti listi. Ti imajo lahko svetlejše, skoraj bele pegice, na voljo pa so tudi bolj rožnato lila različice. Torej v barvah, ki so za otroka vsekakor privlačne. 

Med cvetočimi okrasnimi rastlinami poleg gerbere in ostalih že naštetih lahko izbiramo še med prerijskim encijanom in modrinkami

S pomočjo rastlin se lahko otroci tudi učijo

S svojo pestrostjo in barvitostjo svet rastlin v otroku prebudi zanimanje in ga navda s prijetnimi občutki. Z drobcenimi poganjki na robu listov je izredno zanimiv zarodnik, na prvo mesto pa skoraj pri večini sodijo kar muholovke, ki reagirajo na človeški dotik. Otrokovo zanimanje vzbudijo tudi zanimiva imena in oblike rastlin, kot naprimer kengurujeva tačka, na katero spominjajo majhni puhasti cvetovi ali bogato razrasla vilasta jelenovka, ki ima liste v obliki jelenovih rogov. 

lončnica v otroški sobi

Muholovka (Foto: iStock)

Da se rastline še lepše vključijo v otroško sobico, lahko poskrbimo z okrasnimi lonci. Naj bodo pisani, okrašeni s trakovi, ali pa poslikani z otrokovimi najljubšimi motivi. Lahko so v obliki živalic, ki jih ima rad, ali pa lonček krasijo kakšni popularni risani junaki. Z malo domišljije lahko keramične lonce za rože popestrimo tudi sami. 

Da bo otrok še bolj odgovorno skrbel za svoje okrasne rastline, mu priskrbimo mini zalivalko. Ob tem bo sam spoznal osnove zalivanja in si pridobil prve vrtnarske izkušnje. 

lončnica v otroški sobi

(Foto: iStock)