Kot otroci smo vsi vedeli, da je strupena rdeča mušnica, a v Sloveniji poznamo več kot 30 smrtno strupenih vrst gob, med katere spadajo različne vrste livk, opredena, listna, pobeljena, vrtnarska in kolobarčasta, poleg njih pa tudi tri koprenke: poljska, najlepša in sijajna, poleg njih pa še kolobarne ščitoglavke, jesenske, obrobljene, vrtnarske, spolzke in zvonaste kučmice, pomladanski hrček, prstenolistne razcepljenke, več vrst dežničkov, kot so mesnorjavi, rjavolilasti, pogubni, parkovni, varljivi dežniček kühn in rumenolistni dežniček, navadna podvihanka, ameriška stožka, poleg rdeče mušnice pa so zelo strupene tudi pomladanske, koničaste in zelene mušnice. Prav slednja je vzrok za več kot 90 % smrtnih zastrupitev v svetu, mušnica, ki sodi med najbolj nevarne, pa je kriva za odpoved jeter in ledvic. Prav v tem tednu je zelene mušnice v seriji Reka ljubezni nevede nabral Blaž Slak (Voranc Boh).

Reka ljubezni: vse se bo spremenilo

Mušnica

Zelena mušnica je kriva za 90 % smrtnih zastrupitev z gobami. (Foto: iStock)

Kot opozarja Slavko Šerod, predsednik Gobarskega društva Lisička Maribor, se pri uživanju različnih strupenih gob pojavijo različni simptomi. Primarni znaki zastrupitve z gobami so bolečine in krči v trebuhu, slabost z bruhanjem, driska in huda žeja, pozneje pa se lahko pojavijo še močno znojenje, zlatenica, motnje zavesti in dihanja, halucinacije, upočasnjen ali pospešen srčni utrip, vročina, zmedenost, glavobol in bolečine v mišicah ter zmedenost. Najbolj nevarna pa naj bi bila prav zelena mušnica: ’Znaki zastrupitve se v primeru uživanja zelene mušnice običajno pojavijo šele od 6 do 24 ur po zaužitju. Podobna je zastrupitev s koničasto mušnico. V Sloveniji so se zgodile tudi zastrupitve z dežnički, ki so podobni užitnim vrstam dežnikov, le da so manjši,' pojasnjuje Šerod in opozarja, da se je v primeru kakršnih koli težav po zaužitju gob najbolje posvetovati z zdravnikom.

Mušnica

Zelena mušnica je lahko bela, zelena ali celo rumenkasto obarvana. (Foto: iStock)

Kot opozarjajo pri omenjenem društvu, ima zelena mušnica klobuk, ki je velik med petimi in petnajstimi centimetri, sprva je polkrožen, nato pa zravnan, rob pa je dvignjen. Videz je vlaknat, barva je lahko bela, zelena ali rumeno obarvana. Vonj je sladkoben, okus pa dokaj prijeten. Kljub temu je zelena mušnica smrtno strupena, ob nabiranju pa opozarjajo predvsem na podobnost zelene mušnice z nekaterimi drugimi gobami, predvsem z golobicami, kukmakovom in kolobarnicami.

rjavozelena golobica

Rjavozelena golobica (Russula heterophylla) spominja na zeleno mušnico, a je za razliko od mušnice užitna. (Foto: iStock)

Zeleno mušnico lahko najdemo po vsem svetu, pri nas raste predvsem v listnatih gozdovih med julijem in oktobrom. Po zaužitju se amatoksini, ki jih vsebuje zelena mušnica, absorbirajo v prebavila, posledično pa jetrne celice odmrejo. Sprva človek ne čuti nobenih težav, v roku 24 ur pa se pojavijo slabost in bolečine v trebuhu, bruhanje ter pogosto odvajanje blata. Naslednji korak so krvavitve v prebavni trakt, kar privede do odpovedi jeter in ledvic. Če se zastrupitev z zeleno mušnico razkrije takoj po zaužitju, je sprva potrebno izpiranje želodca, pozneje lahko postane nujna presaditev organov. 

Blaž in Sara (Liza Marija Grašič) sta v seriji Reka ljubezni prav ta teden zeleno mušnico zamenjala za eno izmed užitnih gob in si jo pripravila za večerjo. Sara si je privoščila le grižljaj, Blaž pa si je privoščil obilno večerjo, naslednje jutro pa sta imela oba prebavne težave, zato so ju odpeljali v bolnišnico. Kakšen bo razplet? Ne zamudite napetega dogajanja v Reki ljubezni, vsak dan od ponedeljka do petka ob 20.00 na POP TV.

Blaž Slak

Blaž (Voranc Boh) se je v seriji Reka ljubezni zastrupil z zeleno mušnico. (Foto: POP TV)