Oleander

Oleander (Foto: Dare Vidic)

Oleander

Oleander krasi marsikatero dvorišče, velikokrat pa ga lahko zasledimo tudi v okolici šol in otroških igrišč. Čeprav je izjemno privlačen za oči, v sebi skriva strup, ki je še posebej nevaren za otroke. Navaden oleander v listih in cvetovih skriva učinkovine, ki so grenkega okusa in ob čezmernem zaužitju povzročijo bruhanje. Pri otrocih za zastrupitev zadostuje že žvečenje enega samega lista. Poleg bruhanja simptomi zastrupitve vključujejo še drisko, ki je včasih krvava, čezmerno slinjenje in krče ter bolečine v prebavilih. Ob hudi zastrupitvi se lahko pojavijo še nepravilen srčni utrip, oslabitev prekrvavitve, tresavica, napadi, koma, nastopi pa lahko tudi smrt. Še bolj nevarna pa so semena rumenega oleandra, ki lahko že v manjših količinah (od 8 do 10 semen) povzročijo smrt odraslega človeka. Če pride do zastrupitve, je treba čim prej izzvati bruhanje, zatem pa obiskati zdravnika.

Tisa

Tisa velja za eno najbolj nevarnih rastlin na svetu. Strupena je cela rastlina, vključno z iglicami in lesom, strupena nista le mesnati ovoj okoli semena in pelod. Tiso so včasih uporabljali za opravljanje splavov, a je bil rezultat 'zdravljenja' velikokrat usoden, tako za plod kakor tudi za mater.

Volčja češnja

Volčja češnja (Foto: Thinkstock)

Seme z rdečim mesnatim ovojem je še posebej nevarno za majhne otroke, pri katerih smrt lahko nastopi veliko hitreje. Ker lahko uživanje katerega koli dela tise že ob najmanjši količini povzroči težave s srcem in posledično smrt in nimamo protistrupa, tise ne uživajte niti 'poskusno'. Če pride do zaužitja, takoj izzovite bruhanje in odidite k zdravniku.

Volčja češnja

Pri volčji češnji so izjemno strupeni tako plodovi kakor tudi listi. Otroci lahko umrejo že po dveh do treh zaužitih jagodah, smrt, ki je posledica blokade dihanja, pa nastopi po približno 14 urah. Za odrasle je rastlina smrtno nevarna ob zaužitju približno desetih jagod. Simptomi zastrupitve so delirij, halucinacije, razširjene zenice, občutljivost na svetlobo, zamegljen vid, tahikardija oziroma močno pospešeno bitje srca, izguba ravnotežja, opotekanje, glavobol, koprivnica, izsušenost ust in grla, nerazločen govor, težave pri odvajanju urina, zaprtost in krčenje. Če zastrupljenec ne prejme pravočasno protistrupa, lahko umre zaradi prekomernega znojenja, dihanja in prehitrega srčnega 

Rabarbara

Listi rabarbare vsebujejo večjo količino oksalatov, topnih soli oksalne kisline, ki skupaj z drugimi toksini v listih povzročajo težave pri presnovi kalcija in nastanek ledvičnih kamnov. Lahko pa uživanje listov povzroči tudi zastrupitev, zato morate biti pri njenem uživanju previdni – užitni so le rdečkasti deli stebla. Ko jo uporabljate za kuho, tako listom odrežite listno površino, s stebel pa natančno odstranite vlaknasto ovojnico. Uživanje listov lahko povzroči težave z dihanjem, pekoč občutek v ustni votlini in grlu. Simptomi se pojavijo v roku ene ure, če ne obiščemo pravočasno zdravnika, pa lahko pride do napadov krčev, notranjih krvavitev, kome in celo smrti. Ker pa so manjše količine oksalne kisline tudi v steblih, rabarbaro odsvetujejo bolnikom s protinom, dojenčkom, nosečnicam, doječim materam in starejšim ljudem ter osebam z vnetjem slepiča in črevesja, ostali pa naj je ne uživajo več kot dvakrat tedensko. Rabarbara se prav tako odsvetuje ženskam med menstruacijo, bolnikom z vnetjem sklepov, ledvičnimi težavami in vnetjem sečil.

Živa meja iz tise

Tisa (Foto: iStockphoto)