Veliki dežen je kobulnica, ki v višino lahko zraste tudi do 4 metre. Je izjemno nevarna invazivna tujerodna rastlina, ki so jo k nam preselili z območja Kavkaza. Sadili so ga po botaničnih vrtovih kot okrasno rastlino in na nekaterih zasebnih vrtovih, od tod pa se je razširila na širše območje. Povprečna 'odrasla' rastlina proizvede okoli 20.000 semen, ki padejo na območje tudi okoli 10 metrov stran od rastline oziroma s pomočjo vetra še dlje. Kaljiva so do 7 let, kar pomeni, da tudi ko odstranimo glavno rastlino, lahko nove kalijo še naslednjih 7 let. Rastlina običajno cveti med junijem in oktobrom.

Ambrozija: nevarno predvsem avgusta!
Vse o ambroziji
Najbolj alergene rastline pri nas

Ob stiku s to rastlino najprej občutimo srbečico, nato pa nastanejo velikanski mehurji; kot pri opeklinah. Rane se dolgo celijo, lahko se zabrazgotinijo, v skrajnih primerih pa lahko pride tudi do slepote.  Iz ZDA prihaja vest o hudih opeklinah, ki jih je ob stiku z rastlino utrpel 17-letni fant Alex Childress. V bolnišnico so ga pripeljali z opeklinami 2. in 3. stopnje. Childress, ki za počitniško delo pomaga pri urejanju okolice, je v stik z rastlino prišel, ko jo je pomotoma porezal. Sprva ni čutil ničesar. Zvečer se je stuširal in si začel drgniti obraz. »Najprej me je malo srbelo, malo kože se je luščilo. Nato so z mene odpadali celi kosi kože,« je izjavil za medije. V bolnišnici je preživel nekaj dni, zdaj pa se bo moral 6 mesecev izogibati soncu.

orjaški dežen

(Foto: iStockphoto)

Nevarnost pravzaprav izhaja iz njegovega soka, ki se nahaja v vseh delih rastline. Toksična kemikalija, znana kot furanokumarin ob izpostavljenosti sončnim UV žarkom povzroči hude opekline. Če pride koža v stik s to snovjo, ni več zmožna ščititi se pred UV žarki. Pojav imenujemo fitofotodermatitis, kar je podoben učinek kot pri antibiotikih, ki povečajo občutljivost kože na sonce.

Več o nevarnih tujerodnih rastlinah preberite TUKAJ

Ko mehurji izginejo, lahko ostanejo brazgotine.

Težava je, da je precej podoben navadnemu deženu, ki ni strupen. Ta lahko v višino zraste do 2 metra, torej za polovico manj od orjaškega. Orjaški lahko zacveti, ko seže okoli 1,5 metra visoko, največji njegovi listi pa so lahko veliki tudi več kot en meter. Manjše liste orjaškega dežena prepoznamo po nazobčanem robu (navadni dežen nima nazobčanih robov listov) in tem, da so list močno deljeni. Orjaški se od navadnega razlikuje tudi po steblu. Medtem ko je steblo navadnega posuto z drobnimi bodičkami in je zelene ali rahlo rdečkaste barve, so pri orjaškem bodice bolj izrazite, na steblu pa so prisotne še rdeče pikice.

Kje pri nas ga najdete?

Pred časom smo že poročali, da se rastlina razrašča tudi na območju Slovenije. Našli so ga vzdolž  regulacijskega kanala v Črni vasi na ljubljanskem barju. Pred vami je nekaj priporočil, kako ravnati, ki so jih že pred časom pripravili pri Zavodu Symbiosis in so objavljena na spletni strani Ministrstva za okolje in prostor.

Giant hogweed - a dangerous, invasive weed - recently began spreading across New York, sparking fear and warnings from the state's Department of Environmental Conservation. They say the plant can burn, scar, and even blind you. According to the DEC, the toxic plant grows in New York, Pennsylvania, Ohio, Maryland, Oregon, Washington, Michigan, Virginia, Vermont, New Hampshire and Maine. If you know anyone on these states, tag them in the comments. #Gianthogweed sap contains toxic chemicals known as photosensitizing furanocoumarins. When these chemicals come into contact with the human skin, it can cause a skin reaction that's extremely sensitive to light. The light-sensitive skin reaction causes dark painful blisters that form within 48 hours, and result in scars that can last anywhere from a few months to six years. Touching giant hogweed can also cause long-term sunlight sensitivity, and blindness if sap gets into a person's eye. Obviously you want to avoid it in the first place but what if you happen to come in contact with giant hogweed? Immediately wash the affected area with cold water. Make haste because the toxic reaction may begin within only 15 minutes and make sure you get out of the sun! Apply a safe, non toxic sunscreen on the effected area ASAP. In the unfortunate event that the sap comes in contact with your eyes, immediately flush with water extensively. Then be sure to wear sunglasses for protection! #uglybynature Sources: http://www.healthy-holistic-living.com/if-you-see-this-plant-whatever-you-do-do-not-touch-it.html https://www.cbsnews.com/pictures/giant-hogweed-8-facts-you-must-know-about-the-toxic-plant/7/ . . . .

A post shared by Official IG: VEGAN toothpaste (@ugly_by_nature) on

Kako se ga znebiti?

Lahko se lotimo mehanske odstranitve, a je treba biti izjemno previden in se ustrezno zaščititi. Večnamenski kombinezon za delo s kemikalijami ali za vodo nepropustne hlače in vetrovka ter zaščitne rokavice in čevlji so obvezni. Če pride sok v stik s kožo, lahko utrpimo resne opekline. Dobro je zaščititi tudi obraz in glavo s čelado z vizirjem.

Vsako rastlino posebej je treba izkopati, košnja pa ni primerna, saj rastlina hitro spet odžene in lahko zacveti že isto leto še enkrat. Z lopato z ostrim robom moramo koreninski sistem presekati okoli 15 cm pod zemljo in tako onemogočimo, da bi rastlina znova pognala. Rastlina utegne, kot smo že omenili, iz raztrošenih semen na širšem območju vzkliti v naslednjih sedmih letih nove rastline, zato je treba območje podrobno pregledovati in v primeru, da se zraste nova rastlina, to odstraniti, še preden vzcveti.

Druga možnost je s herbicidi, a s tem poškodujemo tudi druge rastline v okolju, zaradi česar ta metoda ni najprimernejša.

Kaj z ostanki?

Če rastline še niso odcvetele, jih preprosto prepustimo, da se razkrojijo. Če so deloma vzcvetele, kobule odstranimo in jih zapakiramo v plastično vrečko ter na primernem mestu zažgemo, s čimer onemogočimo, da bi semena na kraju, kamor bi jih zavrgli, dozorela in se raztrosila po okolici.

Kot še opozarjajo v poročilu, moramo po končanem delu paziti tudi na to, kako ravnamo z orodjem, ki smo ga uporabljali. Toksini iz soka rastline so aktivni še približno 24 ur. Zaščitno opremo (razen rokavic, ki jih zavržemo) operemo, čim prej se oprhamo, pred tem pa se nikakor ne izpostavljamo soncu ter ostanemo oblečeni v dolge hlače in dolge rokave.