Zbogom voluhar

Biološki način boja s škodljivci je dolgotrajen, zato moramo biti vztrajni! (Foto: iStockphoto)

Več živali bo na našem vrtu, bolj smo lahko prepričani, da zelenjavo in sadje pridelujemo v čistem in zdravem okolju. Vendar pa so nekatere med njimi, denimo voluhar, za naše plodove zelo škodljive in jih moramo kljub naši ljubezni do živali in želje po sonaravnem pridelovanju plodov zemlje odstraniti z vrta.

Za nasvet, kako se na živali in okolju prijazen način znebiti tega škodljivca, smo povprašali naravovarstvenika in avtorja več del, med njimi brošure Zbogom, voluhar, gospoda Ivana Esenka.

Zbogom voluhar - 6

Voluharja lahko ulovimo v past in ga nato izpustimo na prostost, daleč od našega vrta. (Foto: Ivan Esenko)

Pomoč njegovih naravnih plenilcev

Voluhar ima celo vrsto naravnih plenilcev, ki jim uspe uravnavati njegovo število. Med njimi je zagotovo med najpomembnejšimi velika podlasica, ki ga zaleze tudi v njegovem rovu, pa tudi druge zveri iz rodu kun ne zaostajajo dosti za njo. Sicer ga uspešno pleni tudi lisica, prav tako domača mačka in pes.
Voluhar je na jedilniku vseh vrst sov pri nas in dnevnih ujed, med katerimi sta najuspešnejši v lovu nanj kanja in navadna postovka. V boju proti njemu je vsekakor najboljša taktika privabiti njegove plenilce in jim omogočiti kar se da nemoteče življenje v naši bližini. V strogih urbanih okoljih je to vsekakor težje izvedljivo kot na podeželju.

Odganjajo ga tudi nekatere rastline

Med rastlinami, za katere domnevamo, da ga odganjajo, je vsekakor najbolj znan križnolistni mleček, zaradi česar so ga nekoč zasajevali v vrtove, danes pa ne več toliko. Tudi cesarski tulipan sodi med rastline, katere ga odvračajo, isto trdijo tudi za narcise.

Voluhar ima najraje mir in tišino

Vsekakor je zanj moteč predvsem hrup, zato ga ob prometnicah nikoli ne bomo našli. Moti ga tudi topot konj in goveje živine ter hoja po zemljišču. Sredstva za preganjanje voluharja z zvokom, ki jih dobimo v trgovinah, so sicer uspešna, vendar se jih kmalu navadi in se ne zmeni več zanje.

Če smo neuspešni pri privabljanju naravnih plenilcev, voluharja lovimo v pasti. Obstajajo tudi takšne, ki ga ne ubijejo in ga lahko izpustimo na prostost tam, kjer ne bo nikogar motil.