Kumare

Pri obiranju kumar si lahko pomagate s škarjami. (Foto: VOYO)

Kumare potrebujejo za rast dovolj toplote, zato jih je priporočljivo posaditi na sončno stran. Ustrezajo jim bogata, dobro pognojena tla, in če bodo rastline zadovoljne, boste že dva do tri mesece po setvi uživali v osvežilnih kumaricah.

Kako sejati oziroma saditi kumare?

Tradicionalno so kumare sejali na markovo oziroma na dan sv. Marka, to je 25. april, večina ljudi pa kumarice seje okoli 1. maja. No, na Primorskem ali kje na kakšnem sončnem zavetrnem balkonu tudi prej. Nekateri raje počakajo nekje do sredine maja, da mine nevarnost zmrzali, za zgodnji pridelek pa si pomagajo s sadikami, ki jih vzgojijo v sredini aprila. Sadike vam bodo pomagale tudi tam, kjer imate težave s polži. Takšna sadika namreč precej lažje prenese napad polžev kot tista mala rastlina, ki komaj vzklije. Med sezono jih lahko še večkrat posejete, da boste čim dlje uživali v okusnih domačih kumaricah.

Kumarice sejete oziroma sadite na razdalji okoli pol metra, lahko pa jih posejete tudi v skupinice, torej nekje od 5 do 7 semen, in ko rastline zrastejo, pustite 3 najmočnejše. Ne pozabite v jamice pred sadikami dodati še malce komposta.

Kumare imajo plazeče steblo, in če jih pustite, bodo plezale kar po tleh. Če pa vam na vrtu primanjkuje prostora, lahko kumaram pripravite oporo. Kakšno, je seveda odvisno od domišljije posameznika ter od materialov, ki jih imate na voljo. Uporabite lahko na primer belo mrežo ali pa tršo zeleno žičnato mrežo. Tako bodo kumare lahko plezale po mreži, iz katere lahko naredite nekakšne tunelčke. Ste vedeli, da lahko zrastejo celo do dveh metrov? Oporo je treba postaviti dovolj hitro, da pozneje ne poškodujete vitic. Tako bodo rasle lepše, tudi bolj bodo zdrave in lažje jih bo obirati.

Hladna kumarična juha z meto

Iz kumar lahko pripravite številne okusne jedi. (Foto: Profimedia)

Dobri in slabi sosedi kumaram

Med dobre sosede kumaram sodijo bob, čebula, drobnjak, fižol, grah, motovilec, peteršilj, sladki komarček, sladka koruza, solata, zelena, zelje, sončnice, bazilika, kumina, koper ognjič in česen.

Med slabe sosede pa sodijo lubenice, bučke, melone, krompir, črna redkev in redkvica.

Vzgoja in pobiranje

Kumare imajo rade bolj topla tla, zato jih nekateri sadijo na črno folijo. V tem primeru potrebujete tudi namakalni sistem. Če se želite izogniti uporabi umetnih materialov, uporabite kar zastirko. Ta sicer ne bo tako zelo ogrela tal, bo pa pomagala pri zadrževanju vlage in preprečila razraščanje plevela. Zastirko dodajte malce pozneje, ko so rastline že nekoliko večje, saj se pod njo zelo radi skrijejo polži in lahko mlade rastline zelo hitro uničijo. Kumare potrebujejo tudi precej vode, predvsem pa jim morate zagotoviti enakomerno vlago; na ta način se izognete grenkim plodovom, kar se v vročih poletnih dneh zelo hitro zgodi. Ravno zato, ker potrebujejo veliko vlage, nekateri pri zalivanju pršijo kar cele rastline. Izogibajte se škropljenju po listih, saj v nasprotnem primeru rastline lahko napadejo številne bolezni, predvsem plesen.

Boleznim in problemom pri kumarah se izognete:

- s primernim kolobarjem (kumare na isto mesto sadite štiri leta),
- z izbiro kvalitetnih semen,
- kumare posadite dovolj narazen,
- z izbiro sončne in zračne lege,
- mlade rastline krepite s pripravki (iz kopriv, njivske preslice, česna ali alg).

Ko kumarice začnejo cveteti in nastavljati plodove, jih nekje na dva do tri tedne zalijte z gnojilom iz kopriv in gabeza. Če teh rastlin nimate pri roki, izberite kakšno drugo organsko gnojilo. Še posebej morate biti pozorni pri kumarah, ki jih gojite v posodah, saj te potrebujejo še več hranil. Odvisno od vremena in sorte kumarice obirate nekje dva meseca, zato jih za stalno zalogo posejte oziroma posadite čim večkrat. Tako boste lahko v njih uživali vse do septembra.

Kumare nabirajte vedno zjutraj, ko so plodovi sveži in hladni. Pomagajte si s škarjami, da ne poškodujete rastlin in lupine plodov. Najboljše kumare so takrat, ko semena še niso trda, plodovi pa so čvrsti in hrustljavi. Ko zrastejo preveč, niso več tako dobre, zato jih lahko pustite za semena. Če imate takih plodov preveč, boste imeli tudi manjši pridelek. Če povzamemo – več kumar boste obrali, več plodov bo rastlina tvorila. Za solato kumare nabirajte dva do trikrat tedensko. Izbirajte plodove v velikosti 10 do 30 centimetrov, odvisno, kakšne imate radi in od sorte. To seveda ne velja za azijske kumare, ki so celo pri 30 centimetrih majhne. Za vlaganje izbirajte manjše kumare, velike med 3 in 10 centimetrov.

V hladilniku bodo kumare zdržale približno en teden, vsekakor pa je bolje, da jih obirate sproti. Utrgana zelenjava namreč z vsakim dnem skladiščenja izgublja dragocene vitamine in ostale koristne snovi.

Nekaj okusnih receptov s kumarami najdete TUKAJ!