Tobak

(Foto: VOYO)

Tobak je res zanimiva rastlina. Več kot 70 vrst jih je v rodu Nicotiana. Je najstarejše poživilo, najbolj poznano in tudi najbolj uporabljeno. A če ste mislili, da pri nas ne raste, ste se zmotili. Številni vrtičkarji rastlino gojijo doma in niso razočarani. Zraste namreč mogočno, skoraj dva metra visoko rastlina z lepimi nežnimi rožnatimi cvetovi, ki so privabljali čebele. Tobak namreč spada v družino razhudnikov, kot tudi paradižnik, paprika in krompir, zato zahteva podobne pogoje za rast.

Pri tobaku za pobiranje semen izberemo najlepše in najmočnejše sadike. Pobiramo v suhem vremenu, ko so plodovi, ki nosijo semena, že posušeni. Odrežemo plodove in jih damo v posodico. Nato previdno iz plodov iztresemo drobcena semena. V enem gramu je celo več kot 10.000 semen, in ker zelo dobro kalijo, bomo lahko vzgojili veliko sadik. Za setev lahko upoštevamo preprost trik; uporabimo mivko ali zares drobno prst in jo pomešamo s semeni. V posodo enkrat spomladi natresemo prav tako nežno in rahlo prst, jo zalijemo, da ne bo odnašala semen, nato posejemo mešanico mivke in semen tobaka. Približno čez tri tedne vzklije. Pazimo, da posejemo zelo malo semen. Vzamemo kos folije, da zagotovimo vlago, posodo pokrijemo in jo postavimo na toplo ter svetlo mesto. Ko so rastlinice dovolj velike, ko imajo torej štiri listke, jih moramo presaditi v večje lončke, da se bo okrepil koreninski sistem. Ko zrastejo do okoli 15 centimetrov, jih presadimo na prosto, nekje konec maja, ko ne bo več nevarnosti zmrzali. Ker bodo zrasle v mogočne rastline, morajo biti na vrtu med seboj odmaknjene vsaj pol metra.

Rastline tobaka lahko res lepo popestrijo vrt, poleg tega je tobak tudi učinkovit insekticid v biološki pridelavi hrane.

Obiranje in sušenje tobaka

Liste obiramo v sončnem vremenu, ko se iz zelene spreminjajo v rumenkasto barvo. Nato jih nanizamo na vrvico ter jih pustimo na suhem zračnem mestu, lahko tudi več let.

Iz listov tobaka lahko pripravimo tudi škropivo. Vzamemo približno pet gramov oziroma štiri ali pet posušenih listov in jih zdrobimo v liter vode, premešamo in počakamo 24 ur. Nato ga precedimo v steklenico in imamo pripravljeno škropivo, ki bo pregnalo morebitne uši z rastlin.