otrok na balkonu

(Foto: Profimedia)

Bi radi, da vaš otrok ne poseda na mrzlih ploščicah, ampak da sede na mehko travo? Ali pa bi svojemu ljubljenčku omogočili, da poležavanje na hladnih ploščicah nadomesti z uživanjem na sveži travi? Posadite travo kar na balkonu!

Preden se lotite projekta, najprej preverite troje:
- Voda z balkona lahko odteka?
- Voda z balkona odteka tako, da ne kaplja sosedom na glavo?
- Je balkon obrnjen proti  vzhodu ali jugu in večino dneva obsijan?

Če ste na zgornja tri vprašanja ogovorili pritrdilno, potem imate možnosti, da na balkonu zasadite travo.

Seveda zemlje ne morete kar potresti po balkonu in posejati trave. Najprej izdelajte okoli 20-25 cm visok leseni okvir ali izberite primerno posodo.

Na dnu položite ploščo z luknjicami – brez drenaže, ki mogoča odtekanje vode, boste namreč imeli kmalu pravo močvirje. Poskrbite, da je dno pod vsaj rahlim naklonom, in sicer stran od stene stanovanja. Ob strani okvirja, kamor bo odtekala voda, lahko izdelate tudi žlebič, ki bo odvajal vodo na primerno mesto.

Ko ste to uredili, na dno postavite za kakšen centimeter gramoza ali prodnih kamnov, da bo voda lažje odtekala. Pokrijte kamenčke z nekaj cm zemlje in potrosite semena trave ter jih rahlo potisnite v zemljo. Izberite primerno vrsto trave glede na to, kolikšno količino sonca bo prejela na vašem balkonu.

Popršite semena z vodo, toliko da bo zemlja primerno vlažna, a ne preveč mokra. Semena lahko v naslednjih dneh še dodajate. V približno tednu dni boste opazili, kako bo trava vzklila. Zalivajte na nekaj dni, a le toliko, da je zemlja vlažna in ne razmočena.

Če se vam preveč mudi, lahko kupite tudi travno rušo in jo preprosto položite.

Za vzdrževanje boste potrebovali le dobre škarje, da boste travo redno pristrigli in omogočili lepo in enakomerno rast.