Vrt

Zdrave vrtnine so sanje vsakega vrtnarja. (Foto: Thinkstock)

Ker nam zaradi hitrega in stresnega tempa življenja velikokrat še za sprotne dnevne obveznosti zmanjka časa, je hrano, tudi sadje in zelenjavo, seveda najlažje kupiti kar v trgovini. A ker se na srečo vedno več ljudi zaveda pomena zdravega načina življenja, izvor kupljene hrane pa je še vedno pod velikim vprašajem, pridelovanje lastnega sadja in zelenjave postaja vse bolj priljubljen ’konjiček’.

SODELUJTE V NAGRADNI IGRI! Izpolnite prijavnico na dnu članka in se potegujte za privlačne nagrade, s pomočjo katerih bo vaš zelenjavni, zeliščni ali okrasni vrt resnično takšen kot ste si ga vedno želeli!

Ne samo da so zakladi z domačega vrta veliko bolj okusni, sveži in zdravi, vrtnarjenje je tudi odličen način sproščanja in se zadnja leta uporablja celo kot neke vrste terapija. Nič čudnega, saj ima neposreden stik z naravo dokazano številne pozitivne učinke tako na naše zdravje kot tudi na splošno počutje. Ni boljšega občutka kot po napornem in stresnem delovniku pobegniti v naravo, pa četudi je to lasten zelenjavni ali okrasni vrt. Konec koncev pa pridelovanje zelenjave na samooskrbnem vrtu pomeni tudi precejšnjo razbremenitev družinskega proračuna.

VRT - 4

Aplikacija 'Naredi vrt' je izjemno priročna in vam bo v veliko pomoč pri načrtovanju vrta.

Čeprav se morda zdi, da urejanje vrta, pa naj bo ta zelenjavni, zeliščni ali okrasni, zahteva ogromno časa, energije in znanja, temu v resnici ni tako. Tudi če nimate hiše z lastnim vrtom, to ne sme biti ovira. Če živite v mestu, je vrt mogoče najeti, vse bolj priljubljena pa postaja tudi vzgoja zelenjave in zelišč na balkonu. Manj izkušenim zelo prav pridejo nasveti in triki izkušenih vrtnarskih kolegov, v vrtnih centrih pa so naprodaj številni vrtnarski pripomočki ter substrati, gnojila in druga sredstva, s pomočjo katerih bodo rastline bolje uspevale. Sicer pa dandanes lahko ogromno člankov in video vsebin na temo vrtnarjenja najdete na spletu, tako da z malce dobre volje lahko tudi nekdo, ki nikoli v življenju ni držal v rokah motike, brez težav prideluje poljubne zelenjadnice ali na primer goji zelišča.

Aplikacija za neizkušene vrtnarje

A teorija je eno, praksa pa nekaj popolnoma drugega. Vrtnarski začetniki se po navadi že takoj na začetku znajdejo v dilemi. Kako velik naj bo vrt? Kako oblikovati gredice? Katere zelenjadnice gojiti? Kakšno zemljo izbrati? Če ste se prepoznali v teh stavkih, vam bo v veliko pomoč pri načrtovanju vrta aplikacija NAREDI VRT, ki so jo na podlagi izkušenj in znanja, pridobljenega na modelnem ekološkem vrtu, razvili strokovnjaki z namenom, da bi dobro prakso razširili med vse, ki bi želeli uspešno pridelovati lastno zelenjavo. Aplikacija je zasnovana tako, da uporabnika opremi s premišljenim načrtom zasaditve, prilagojenim posameznikovim željam in prostoru, dopolnili pa so jo še s ključnimi opomniki najpomembnejših opravil in opisi najpogostejših škodljivcev ter bolezni v vrtu, da bi jih lažje prepoznali in pravočasno ukrepali.

Bio zelenjavni vrt

Zadnja leta se veliko govori o ekološkem vrtnarjenju in čeprav nekateri menijo, da gre bolj za modno muho, so Gaini strokovnjaki na modelnih vrtovih dokazali, da je ekološko samooskrbno vrtnarjenje lahko celo zelo učinkovito, saj zagotavlja tako zdravje rastlin kot tudi okusen, bogat in zdrav pridelek. Če ste se tudi vi odločili za pridelovanje lastne zelenjave, je torej vredno razmisliti o ekološkem samooskrbnem vrtnarjenju, pri čemer vam bodo v veliko pomoč ekološka sredstva Plantella in Bio Plantella, od organskih gnojil, do ekoloških pripravkov na osnovi njivske preslice in sojinega lecitina za krepitev rastlin in preprečevanje pojava bolezni. Tudi proti škodljivcem se borite le z ekološkimi insekticidi.

Plantella

Vaš urbani vrtiček bo odlično uspeval s pomočjo nove linije izdelkov Urban Jungle,

 Vsekakor je za začetek najbolje, da si omislite manjši vrt z manjšim številom vrtnin, predvsem tistih manj zahtevnih, in ga v naslednjih sezonah po potrebi povečate. "Najmanj zahtevne vrtnine so razne vrste solat, špinače, blitva, drobnjak katere kombiniramo z redkvico in dišavnicami, ki koristno delujejo. Tako kapucinke, poleg tega da so užitne, v celoti tudi odganjajo uši, sivka in pelin odvračata gosenice, pelin pa deluje proti bolhačem in rji," pojasni Loreta Vlahović, strokovnjakinja Kluba Gaia. Seveda ni vseeno, kako razporedite gredice. Vrtnin nikar ne sejte po občutku, ampak se ravnajte po sistemu kolobarjenja. S kolobarjenjem upoštevamo različno porabo hranil pri rastlinah in preprečujemo bolezni. V profesionalnem kolobarjenju je načrt vrta malce bolj zapleten, za vrtičkarje pa enostavna različica popolnoma zadostuje. Upoštevajte še dobre in slabe sosede, pa mešan posevek in na isto gredo vsako leto posadite druge rastline. Če na eni gredici ni dovolj prostora za vrtnine, ki jih uvrščamo v isto družino, skupaj umestite rastline, ki imajo podobne rastne zahteve. Lahko na primer poskusite tako, da razdelite prostor na štiri dele in na prvi del zasadite najbolj zahtevne vrtnine kar se tiče hranil, na četrti pa tiste, ki jih v tekočem letu sploh ni potrebno gnojiti. Zadnji del torej zasadite s čebulnicami (česen, čebula,por) ter korenjem in peso, tretji del s stročnicami (fižol, grah, bob), drugi del s kapusnicami (zelje, ohrovt, cvetača, brokoli), prvi del pa zasadite s plodovkami (paradižnik, paprika, bučke, kumare). Vsako leto te dele z zasaditvami menjajte, tako da so torej peto leto na prvem delu spet čebulnice. Pomembno je, da vsaka posamezna zelenjadnica vsako leto dobi dovolj hranil za uspešno rast, nekatere si namreč bolj, spet druge manj ’požrešne’.

Plantella

S pomočjo kvalitetnih sredstev bo urejanje vrtička veliko lažje in bo pridelek bolj zdrav.

"Največje požrešnice med vrtninami so tiste, ki obrodijo veliko plodov ali rodijo v daljšem časovnem obdobju. To so paradižnik, paprika, jajčevci, bučke, krompir pa tudi glavnate kapusnice. Le te potrebujejo tudi večje količine kalija za kompaktne in zdrave plodove. Bio Plantella Nutrivit za paradižnike ima dodan kalij v povsem naravni obliki, zato je zanje idealen," nam še pove ga. Vlahović, "čebulnice pa na primer potrebujejo malo hranil in celo slabše uspevajo če so tla pregnojena." Ko imate izbrana semena in načrt vrta, pri čemer vam bo kot rečeno v veliko pomoč aplikacija ’naredi vrt’, se je potrebno podučiti še o pripravi tal in skrbi za rastline, torej gnojenju, zalivanju, pletju … In z malce dobre volje, časa, ki ga boste namenili obdelavi vrtička, ter ustreznimi sredstvi se boste kmalu lahko veselili pobiranja vrtnin, ki ste jih pridelali sami in upravičeno boste lahko ponosni na svoje delo, hkrati pa boste obogatili tudi svoj jedilnik.

Urbani vrt

Tudi če živite na primer v bloku, ni nujno, da zelenjavo kupujete na tržnici ali v živilskih prodajalnah. Veliko slovenskih občin ponuja možnost najema vrta po ugodnih cenah, vrt lahko najamete tudi pri kakšnem kmetu ali pa si uredite čisto pravi vrtiček kar v stanovanju ali še bolje na balkonu oziroma terasi. Kakšno količino vrtnin, začimb in dišavnic boste vzgajali, je seveda odvisno od vaših potreb in predvsem prostora. "V posodah lahko gojite praktično vse vrtnine in dišavnice razen artičoke, špargljev in rabarbare," pravi strokovnjakinja in doda, da je pri gojenju na balkonu zelo pomembna velikost posode oziroma korita. "Posoda mora imeti dobro drenažo, pomembna pa je tudi visoka kvaliteta substrata za sajenje, kot je na primer Urban Jungle Organska zemlja. Solate, radič, rukola, blitva, špinača, česen in čebula bodo dobro uspevali tudi v bolj plitvi posodi globine 20 cm, vendar rajši posadite več rastlin v veliko posodo kot pa posamezne rastline v majhne lončke. Paradižnik, paprika, zelje, korenček in ostale kapusnice, plodovke in korenovke rajši posadite v 30 cm globoke in 40 in več cm premera velike posode." Najboljši substrat za vrtnine in zelišča na balkonu je humozen, dobro odceden, ki dobro zadržuje vlago, daje rastlinam dobro oporo in omogoča črpanje hranil. Nikar torej ne iščite izgovorov, da nimate časa in prostora za svoj vrtiček; gojenje vrtnin in zelišč na balkonu je namreč še kako priročno, saj vam bodo okusne, zdrave in sveže sestavine med pripravo obrokov ves čas pri roki.

Mačehe

Ni lepšega kot pogled na lično urejeno okolico hiše, ki jo krasi cvetje. (Foto: Profimedia)

Okrasni vrt

Začetek pomladi pa ni le čas za dela na zelenjavnem vrtu, ampak je potrebno še marsikaj drugega postoriti okoli hiše, da bo ta po ’zimskem spanju’ spet zaživela. In le s čim drugim bi lahko bolje polepšali zunanji izgled hiše in okolice ali pa stanovanja, če ne z rožami na okenskih policah, balkonu in v rastlinjaku?! Ni lepšega kot pogled na lepo urejen okrasni vrt in ne glede na to, ali že vzgajate zelenjavo in zelišča ali ne, nekaj loncev in korit čudovitih okrasnih rastlin si le omislite, če že nimate prostora za večji okrasni vrt. Katere rože boste izbrali, je stvar vašega okusa, res pa je, da je v primeru, če rastlin nimate v loncu, ampak na vrtu, potrebno paziti tudi na druge dejavnike. »Izbor rastlin je odvisen tudi od lege, razpoložljive površine in kvalitete tal,« pojasni strokovnjakinja. "Vedno zelene rastline zahtevajo malo oskrbe in so bolj odporne. Zelo hvaležni in dekorativni na vrtu so tudi japonski javorji, ti pa bodo veliko lepši, če so v bližini drugih rastlin, ker bo tako veliko boljša mikroklima. V kolikor izbirate cvetoče rastline, je dobro izbrati tiste, ki rastejo tudi v naravi in koristne grmovnice, ki privlačijo čebele, odganjajo škodljivce ali imajo užitne plodove. Tako v okrasni vrt namesto manjšega drevesa posadite šmarno hrušico ali dren, namesto okrasnih grmov pa aronijo, šipek, sibirsko borovnico ..." Da bo okrasni vrt zacvetel v vsej svoji lepoti, je rastlinam seveda potrebno zagotoviti kvalitetna tla, jih zalivati in gnojiti. Humozna, dobro odcedna tla dobro zadržujejo vlago v tleh, zato glavno vlogo pri zalivanju odigra dež. V plitvih, peščenih tleh in v obdobjih, ko nekaj tednov ni dežja rastline konkretno zalijemo. Boljše več naenkrat kot velikokrat po malem ker je pomembno, da vlaga pride do globine korenin. "Gnojimo enkrat letno s pametnim dolgo delujočim membranskim gnojilom Plantella Formula 365, ki ima prilagojeno recepturo za posamezne rastline. Porabimo do 5x manj gnojila v primerjavi z drugimi gnojili. Pri uporabi specialnih gnojil v kristalni obliki Plantella je potrebno gnojenje trikrat in sicer enkrat zgodaj spomladi, enkrat junija in enkrat poleti," za konec še svetuje ga. Vlahović. Z malce truda, dobre volje in kvalitetnimi sredstvi bo tako vaš okrasni vrt lahko prava atrakcija tudi za sosede in naključne mimoidoče.

Če povzamemo, je urejanja vrtička, pa naj bo ta zelenjavni, zeliščni ali okrasni, lahko nadve sproščujoče, predvsem pa koristno v vseh pogledih. S čudovitimi cvetličnimi zasaditvami boste polešali okolico hiše, okenske police in balkon, z vzgojo lastne zelenjave pa boste prihranili, predvsem pa poskrbeli za kvalitetno prehrano in zdravje.

Sponzorirana vsebina

NAGRADNA IGRA

Če želite zdrav in bogat pridelek na vašem zelenjavnem vrtu, na balkonskem vrtičku ali pa si želite popoln okrasni vrt, sodelujte v naši nagradni igri in se potegujte za privlačne nagrade. Izpolnite prijavnico in se potegujte za privlačne nagrade. Podarjamo:

1 x paket Bio Plantella izdelkov (za bio zelenjavni vrt) + svetovanje strokovnjaka Kluba Gaia

1x paket Urban Jungle izdelkov (za urbani vrt) + svetovanje strokovnjaka Kluba Gaia

1 x paket Plantella izdelkov (za okrasni vrt) + svetovanje strokovnjaka Kluba Gaia

20 praktičnih nagrad v obliki izdelkov

Na koncu nagradne akcije bomo izbrali tri glavne nagrajence, ki jih bomo torej obiskali na domu z našo snemalno ekipo in strokovnjakom. Ta jim bo podal nekaj napotkov glede urejanja vrta ter jim podelil paket izdelkov. Video bo objavljen na spletni strani Dominvrt.si. Ostalih 20 nagrajencev prejme izdelke.

Nagradna igra je zaključena!