Četudi živite v središču mesta in imate le manjši balkon ali teraso, to ne pomeni, da ne morete imeti svojega vrtička. Le smiselno ga je treba urediti.

Brez planiranja ne gre

Velik, majhen – ni pomembno. Vsakega je treba splanirati do potankosti, če želimo, da je celoten prostor videti harmoničen in urejen. Predstavljajte si, da igrate igrico tetris, pri kateri se mora vsak lik lepo ujeti med preostale. Zamislite si, katere elemente, katere rastline si želite. Kako visoko bodo rastle? Kakšne okrasne lonce boste izbrali? Boste dodali še kakšne dekorativne elemente, kipce, dekorativne kamne?

Osončenost

Ni vseeno, ali ima vaš balkon neposredno sončno svetlobo oziroma ali je v senci. Tudi ni vseeno, ali ga obsije jutranje ali večerno sonce. To morate imeti v mislih, ko načrtujete, katere rastline bi km postavili. Kot recimo svetuje Michael Coley, britanski oblikovalec vrtov, je najbolje, če smo se na novo nekam preselili in ne vemo, kako točno pada sončna svetloba na balkon, počakamo eno leto in opazujemo. Zapomnimo si, kako sonce obsije prostor okoli 6. ure popoldne v juliju. Prostor, ki je obsijan, je najpomembnejši, pravi.

Premalo prostora?

Ne obremenjujte se s tem, da morajo biti vse rastline ob strani. Postavite jo nekam zunaj tradicionalne linije in s tem boste dosegli še večji vizualni učinek.

Manj je več

Ni treba, da imate veliko rastlin, da je vaš balkon, terasa ali vrt videti zelen in lepp. Harmonijo boste dosegli, če ne boste pretiravali. Tri je tako magično število – ne preveč in ne premalo.

Kompozicija

Visoke rastline, drevesa dajo prostoru še eno dimenzijo – višino. Poudarite razgibanost z izbiro rastlin različnih rasti.

Vmesni prostor

Če imate atrij ali manjši vrtiček, ga lahko z rastlinami lepo popestrite. Ste posadili nekaj ličnih grmičkov, vmes pa ostaja čudna praznina? Izberite samosejoče se rastline, ki se bodo same razrasle po vmesnem prostoru in lepo zapolnile praznino. Narava bo opravila svoje in ustvarilo se bo ravnovesje, vi pa boste imeli manj dela z vzdrževanjem.