dominvrt
ABC vertikalnega vrtičkanja
ROŽE IN VRT

ABC vertikalnega vrtičkanja

15.05.2019, 14:23
0

Četudi živite v mestu in imate namesto vrta le majhen balkonček, ni treba, da ste zaradi tega prikrajšani za radosti vrtičkanja. Če ste med tistimi, ki hrano radi začinijo ali okus izboljšajo z nečim svojim, potem so vertikalni vrtički idealni za vas.

Vertikalni vrt
Vertikalni vrt

Čeprav imate le balkon, to ni ovira za vzgojo lastnih zelišč, češnjevih paradižnikov, jagod in drugih rastlinic, ki za rast ne potrebujejo veliko prostora.

Medtem ko so nekoč skoraj vsako stanovanje krasili lončki z zelišči na okenskih policah, te danes zamenjujejo vertikalni vrtovi. Za kaj pravzaprav gre? Gre za to, da lahko zelenjavo ali zelišča gojimo kar na terasi ali balkonu, lahko tudi v stanovanju, zato pa ne potrebujemo veliko prostora. Vertikalni (ali navpični) vrtiček namreč vzame le eno steno prostora, kako si ga uredimo, pa je stvar naše kreativnosti, domišljije.

Vertikalni vrtički so idealna rešitev za vse v urbanem okolju, ki si želijo kdaj na mizo postaviti lasten pridelek, nimajo pa vrta, na katerem bi lahko zelenjavo, sadje ali zelišča gojili. Prednost vertikalnega vrta je v tem, da ne zavzame veliko prostora, stanovanju ali balkonu doda toplino, domačnost, marsikomu pa takšno vrtičkanje pomeni tudi sprostitev. Seveda imajo takšni vrtički tudi nekaj slabosti – ena je recimo onesnaženost zraka.

Zaščitite vrtnine!
PREBERI ŠE
Zaščitite vrtnine!

vertikalni vrt - naslovna
vertikalni vrt - naslovna/ FOTO: Pinterest

Kakšnega izbrati?

Obstajajo sistemi, ki jih je mogoče kupiti v trgovinah. Nekateri so na koleščkih, da lahko rastline premikamo po balkonu in 'lovimo' zadostno količino sonca oziroma sence. Obstajajo tudi takšni s posebnimi sistemi namakanja. A vsi ti sistemi niso ravno poceni. Z nekaj truda lahko tak vrtiček izdelamo tudi sami. Nekaj idej:
► Na steno lahko pritrdimo police in nanje namestimo lončke z rastlinami.
► Lahko uporabimo tudi plastenke, ki jih obrnemo horizontalno, zvežemo z vrvicami, na zgornji strani izrežemo luknjo in vanje nasadimo rastline.
►Lahko uporabimo tudi lestev s širšimi stopničkami, ki nato služijo kot police za lončke z rastlinami.
►Namesto klasičnih cvetličnih lončkov uporabimo stare lonce ali skodelice.

Čas je za sajenje bučk!
PREBERI ŠE
Čas je za sajenje bučk!

vertikalni vrt
vertikalni vrt/ FOTO: iStockphoto

Katere rastline posaditi?

Je stena, ki ste jo izbrali, izpostavljena soncu ali je ves dan v senci? Preden se lotite izdelave lastnega navpičnega vrta, se pozanimajte, katere rastline lahko uspevajo na vašem balkonu.

Na balkonih, ki so usmerjeni proti jugu ali jugozahodu, lahko uspeva veliko rastlin. Na osončenih balkonih bodo dobro uspevale začimbe, kot so recimo rožmarin, timijan, peteršilj, bazilika, od zelenjave pa paradižnik, paprika, korenje, redkvice, tudi stročji fižol. Odlična je tudi kombinacija češnjevega paradižnika, peteršilja in feferonov. Vse tri rastline lepo rastejo v dovolj velikih lončkih, vseeno pa boste morali kasneje paradižniku, feferonom, paprikam … najverjetneje dodati oporo.

Če imate vsaj nekaj ur sonca na balkonu dnevno (okoli 6 ur), si lahko omislite rožmarin, peteršilj, koper, timijan. Če je vaš balkon večinoma v senci, potem lahko poskusite z meto in drobnjakom.

Ni vseeno, kaj je zgoraj, kaj spodaj!

Ko načrtujete vertikalni vrtiček, dobro razmislite, kaj vse boste gojili. Solato, redkvice, zelišča, krešo – te rastline postavite v zgornje vrste, preostale pa niže. Pri tem pazite, da bo med njimi dovolj prostora. Paradižniki, stročji fižol in druge podobne rastline zrastejo višje.

vertikalni vrt
vertikalni vrt/ FOTO: iStockphoto

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Zakaj SDS cen slovenskih vinjet ne more ...
ŠPORT
Espargaro: Vedno bližje smo najboljšim, stopničke ...
POP IN
Milla Jovovich o splavu: Najhujša mora, iz katere ...
TV ODDAJE
NAGRADNA IGRA: Kdo se je razveselil vstopnic za ...
VIZITA.SI
Prava nevarnost kuhanja v alufoliji
OKUSNO.JE
Ideja za hitro kosilo med tednom
ZADOVOLJNA.SI
Anamaria Goltes: So povsem naravne!
MOSKISVET.COM
Ilka sporočila veselo novico!
BIBALEZE.SI
Slavne mame zvezdnikov, ki obvladajo Instagram
CEKIN.SI
Prijava za delovno mesto, kot je še ni bilo!
DOMINVRT.SI
Majhno stanovanje? Tako ga lahko optično povečate!
OKUSNO.JE
O uvrstitvi v finale odločala slavna pečenka