Vodni motiv

(Foto: VOYO)

Včasih so si umetna jezera in različne druge vodne motive lahko privoščili le kralji in drugi predstavniki modre krvi, dandanes pa si kaj takega lahko ustvari čisto vsak pri sebi doma. Kako, sta nam simpatični vrtičkarici pokazali v 10. oddaji.

Za začetek potrebujemo posodo, lahko tudi recikliramo. Potrebujemo tudi nekaj vodnih oziroma močvirnatih rastlin ter malce domišljije, da čim bolj izvirno okrasimo našo posodo. Tina in Metka sta uporabili kar plastične posode za shranjevanje, ki se jih dobi zelo poceni.

Vse pretekle oddaje VRTIČKANJE si lahko ogledate na VOYO!

Primerne so zato, ker omogočajo različne načine obdelave. Lahko sicer uporabimo tudi lesene čebre, ampak jih moramo prej dobro prepojiti z vodo. Ravno tako sprejemljive so kamnite posode ali kakšni lepi okrasni lonci. Paziti pa moramo, da v posodi ni luknjic, saj jih moramo v tem primeru zakrpati ali dodati folijo za ribnik. Metka predlaga, da na dnu posode damo nekaj večjih kamnov ali zidakov, da bodo rastlinice lahko rasle v različnih nivojih. Rastline lahko sadimo ali jih damo v mrečo, lahko pa jih kot Metka in Tina pustimo v malih lončkih in razporedimo po posodi.

Najprimernejši čas za zasaditev je med aprilom in junijem. Takrat se voda hitro segreje in rastline se lepo razrastejo. Zadnji čas je avgust; tako imajo rastline do zime dovolj časa, da razvijejo koreninski sistem. Ko se odločamo za rastline, izberimo takšne, ki imajo podobno hitro rast. Lahko pa jih tudi omejimo. Izbiramo tudi takšne, ki niso občutljive na temperaturo vode, saj se v manjših posodah voda hitro ogreje in tudi hitro ohlaja.

Vrtičkarici sta za svoj vodni motiv izbrali 12 rastlin, nekaj zelenih, nekaj cvetočih, nekaj takih, ki bodo skrbele za čisto vodo in tudi take, ki bodo skrbele za dovolj kisika. Najprej sta dali na dnu eleocharis, nato manjšo smrečico, krvenko, božjo milost, vodno meto in močvirsko lobelijo. Dodali sta še visoko travo, najmanjši rogoz, peruniko in za konec še etažno primulo ter navadno pijavčnico.

Cel postopek je podoben, kot če bi delali zasaditve v balkonskih koritih. Pomembno je, da imamo veliko rastlinic, da bo naša posoda že od samega začetka videti ’bogata’.

Za konec v posodo dodamo še nekaj kamnov in vodo. Najbolj idealna je deževnica, če pa je nimamo, lahko uporabimo navadno vodo, ki jo najprej pustijo nekaj časa stati.

Večini rastlin ustreza sončna do polsenčna lega. V vročih dneh pazimo, da se voda preveč ne segreje in da preveč ne izhlapi. Takšen mini ribnik brez ribic lahko postavimo na balkon ali teraso, lahko pa tudi na vrt. Lahko stoji prosto ali pa ga vkopljemo. Po želji v ’ribnik’ dodamo še malo vodne leče.

Vrtičkanje pasica