Voluhar

(Foto: iStock)

Mali nepridiprav, ki je nočna mora vseh vrtičkarjev, je pravzaprav med 15 in 20 centimetrov dolg glodalec, živeč v zemlji. Najpogosteje se potika po obdelanih površinah, kjer je zemlja srednje težka, primerno vlažna in založena s hrano. Voluhar koplje do pol metra globoko, deluje pa na površini okoli 40 kvadratnih metrov. Njegovi rovi imajo gladke stene, saj vse koreninice sproti pozoblje. Kot rečeno ima zelo rad naš pridelek, ki smo ga skrbno in z ljubeznijo gojili, še posebej pa obožuje radič, jabolka in čebulice tulipanov. Da je lomastil po našem vrtu, nakazujejo na pol ovenele rastline ali celo ležeče sadike solate, barve tulipanov niso usklajene ali pa cvetov sploh ni, opazimo tudi znake rovov pod zemljo ali prazne zaplate. Najbolj dejaven je zjutraj in zvečer, pozimi le čez dan.

Kako ga pregnati?

Rastline in živali

Voluhar ne mara vonja določenih rastlin in se na vrtu, kjer so le-te posajene, načeloma ne naseljuje. V bližino gredic ali cvetličnega vrta zato posadite cesarski tulipan, narcise ali divji kristavec. Slednji je za voluharja strupen, če ga zaužije, celo smrtno nevaren. Ne diši mu niti česen niti bob, izognil pa se bo tudi križnolistnemu mlečku, ribezu in narcisam.

Zbogom voluhar

(Foto: iStockphoto)

Preženete ga lahko tudi tako, da na vrt privabite njegove naravne sovražnike. Med njimi je zagotovo velika podlasica, ki ga zaleze tudi v njegovem rovu, pa tudi druge zveri iz rodu kun ne zaostajajo dosti za njo. Sicer ga uspešno pleni tudi lisica, prav tako domača mačka in pes. Voluhar je na jedilniku vseh vrst sov pri nas in dnevnih ujed, med katerimi sta najuspešnejši v lovu nanj kanja in navadna postovka.

Pasti

Da bi ugotovili, kateri rovi so aktivni, je najbolje, da najdete kupe zemlje, nižje od krtine, jih razkrijete ter tako naredite prepih in počakate, da jih voluhar spet zakrije – v te rove nato nastavite past s koškom jabolka. Del rova pustite odprt, da bo voluhar prišel preverit, od kod prepih in se bo v past ujel. A pozor, pasti nikoli ne nastavljate z golimi rokami, ampak uporabite rokavice. Če vas bo zavohal, se bo namreč pastem izognil. Nastavite lahko tudi vodno past, v katero se bo ujel, ko se bo sprehajal po vrtu.

Zvok in vonj

Odgnali ga boste tudi tako, da na vrt nastavite orehove liste, vejice tuje ali stroke česna, saj mu smrdijo. Ravno tako ne prenese vonja po ribjem olju. Vanj lahko namočite krpe in jih jih potisnete rove.

Do neke mere pomaga tudi za voluharja moteč zvok, na primer steklenica, zakopana v zemljo z vratom navzgor. V primeru vetra steklenica zažvižga in zmoti vrtnega nepridiprava z visokimi toni.

Zaščita

Ena izmed rešitev, verjetno najbolj učinkovita, je tudi fizična zaščita rastlin. Nekateri uporabljajo mrežne košare; z njimi zaščitijo tako okrasne čebulnice kot drevesne korenine. Slednje zaščitite že ob sajenju, in sicer najprej v mrežo ovijte korenine sadike, to šele nato postavite v saditveno luknjo, ki jo zasujete z zemljo. Paziti morate le, da je zgornji del košare nad tlemi. Čebulice zaščitite z mrežastimi pladnji, in sicer jih vanje položite, vse skupaj pa nato posadite. Nekateri namesto pladnjov uporabljajo tudi nizke plastične posode z manjšimi luknjami.

Načinov za zatiranje voluharja je seveda še veliko več, od kemičnih do mehanskih sredstev, vsak pa se mora sam odločiti, kakšno metodo bo uporabil. Verjetno je še najboljša rešitev kombinacija različnih ukrepov.