Zgodi se, da čakamo in čakamo, da se bo na vrtu razbohotilo vse, kar smo posejali, nato pa razočaranje. Podrobnejši pregled terena daje jasen odgovor: na delu je bil voluhar! Ta 15 do 20 centimetrov dolg glodavec najraje živi na obdelanih območjih, kjer je zanj izobilje hrane (prehranjuje se s podzemnimi deli rastlin, obožuje čebulice tulipanov, jabolka in radič), rove orje po srednje težki vlažni zemlji in zato je zanj vrt najboljše možno okolje.

En voluhar obdeluje območje, veliko okoli 40 kvadratnih metrov in koplje do okoli 50 metrov dolge rove na globini do pol metra. Voluhar med kopanjem rovov ne strada – sproti pogloda vse koreninice, zato ima njegov rov, za razliko od krtovega, gladke stene. Najbolj dejaven je v času, ko sonce vzhaja oziroma zahaja. Pozimi ubere drugi 'delovni čas' – dejaven je prek dneva.

Voluhar

(Foto: iStock)

Boj proti voluharju na naraven način

V osnovi je dobro vedeti, da voluhar ne mara prepiha. To seveda lahko izrabite za nastavljanje pasti, ki bo voluharja pokončala. Kako? Odkrijte njegovo luknjo. Voluhar jo bo prišel zapret. Naslednjič na odkrit rov položite mehansko past, v katero nastavite košček jabolka. Vonj ga bo privabil na površje, past pa ga bo pokončala.

Če bi radi voluharju prizanesli, potem v rove potisnite rastline, ki jim smrdijo. Mednje sodijo česen, ribez, narcise, orehov list … Vse te vonjave ga bodo odgnale.

Za odganjanje lahko uporabimo tudi prazne steklenice. Te zakopljemo v vrtu, tako da je vrat obrnjen navzgor. Ko zapiha veter, steklenice 'žvižgajo' in ti zvoki odganjajo voluharje.

Zaščita

Obstaja še ena 'taktika'. Voluharja prepričajte, da je pri sosedu boljše. Kako? S kombinacijami rastlin, ki voluharjem niso všeč, oziroma tako, da ustrezno zaščitite in voluharjem onemogočite, da bi jedel podzemne dele vaših rastlin. 

Posadite v bližino problematičnih gredic rastline, ki jih voluharji ne marajo. Kombinirajte recimo česen in radič, tulipane z narcisami, zasadite ribez.

Omislite si posebne mrežaste košarice. Te uporabite za zaščito drevesnih korenin že pri sajenju, pri čemer pazite, da bo košara, ko jo boste vstavili v luknjo, kukala nad površino tal. Le tako voluhar niti tik pod površjem ne bo mogel do korenin. Z njimi lahko zaščitite tudi čebulice okrasnih rastlin. Čebulice tulipana lahko zaščitite tudi tako, da jih denete v plastične posodice, v katere ste navrtali manjše luknjice.

Naravni sovražniki

Med živalmi njegove naravne sovražnike predstavljajo domače mačke, pa tudi sove, ptice roparice, ježi in dihurji. Če imate pod svojo streho prostor za mačjo dušico, naj se vam pridruži. V zameno za skrb, nekaj nežnosti in hrane bo na vašem vrtu poskrbela, da ne bo več ne miši ne voluharjev.