dominvrt
Vrtičkarji, zavihajte rokave!
ROŽE IN VRT

Vrtičkarji, zavihajte rokave!

08.03.2019, 12:25
3

Marec je za vrtičkarje izredno pomemben. Preberite si, katera opravila vas čakajo v tem mesecu in kaj vse morate v tem mesecu postoriti!

Za prvi pomladni dan je včasih veljalo Gregorjevo, ki ga praznujemo 12. marca. Pred tem se dela na vrtu naj ne bi začela, saj je običajno zemlja še premokra. Marca moramo tako še počakati, da se zemlja osuši in da lahko v njej zaživijo vsi koristni organizmi, ki pomagajo pri rasti zdravih in obilnih pridelkov. To pa ne pomeni, da morate ob prvih sončnih žarkih ostajati v hiši. Vreme je v zadnjem času zelo naklonjeno vrtnim opravilom, zato ne rabite odlaševati.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Lotite se pospravljanja in priprave na sajenje 

Delo na vrtu obsega mnogo več kot le sajenje in obdelovanje vrtnin. Marca se lahko lotite pospravljanja po vrtu, saj se je na njem zagotovo nabralo nekaj vej, ostankov zastirke, morda pa imate v njem še pridelke od lanskega leta, za katere morate ustrezno poskrbeti. Pri pospravljanju ostankov na vrtu pa le bodite pozorni na ježke in druge žužkojede živali, ki so si morda v zimskem času tam našli zatočišče. Ježki so vam lahko celo v pomoč, saj bodo pomalicali marsikaterega škodljivca. Enako velja za krte!

Zato je na vrtu dobro imeti krta!
PREBERI ŠE
Zato je na vrtu dobro imeti krta!

Ne pozabite na primerno orodje za vrtnarjenje.
Ne pozabite na primerno orodje za vrtnarjenje./ FOTO: iStock

Začnete lahko s prvim prekopavanjem zemlje

Prekopavanje vrtnih tal je uveljavljena praksa vrtnarjenja. Z obračanjem zemlje z lopato pripravite tal na setev in sejanje, izboljšate sestavo vrhnjega sloja prsti, hkrati pa na površje spravite hranilne snovi iz spodnjih slojev. S tem k delovanju spodbudite tudi deževnike in bakterije v prsti, odkrijete pa tudi različne škodljivce, ki se skrivajo v prsti. Pred prvim prekopavanjem zemlje je pomembno, da okopljete tudi prezimne posevke.

Prva dela na vrtu

V marcu zemljo grobo poravnajte in prekopljite kompostni kup. Še vedno imate čas, da daste zemljo na analizo in si tako zagotovite, da jo boste pravilno gnojili. Zdaj je tudi čas, da posadite spomladanski česen in čebulo. Če še niste začeli saditi pa lahko okopljete prezimne posevke, kot so špinača, motovilec in solata. 

Na prosto sejte šele takrat, ko je temperatura zemlje nad 5 stopinj Celzija. Prvo pridejo na vrsto letne solate. V tem času lahko sejete še grah, rukolo in bob. Seveda se morate pri marčevskih vrtnih opravilih ravnati po vremenu. Glede na to, da so temperature ozračja čez dan precej visoke za ta čas, v jutranjih urah pa nizke, lahko predvidevamo, da se prst še ni dovolj segrela. Ko pride do primerne temperature prsti lahko posadite sadike kapusnic, cvetače, brokolija, zgodnjega zelja in kolerabice. Ko temperatura zemlje naraste na 8 stopinj Celzija in več, lahko posejete še korenček in peteršilj.

Čas je za domače sadike
PREBERI ŠE
Čas je za domače sadike

Okrasni vrt

V tem mesecu je torej pomembno, da zelenjavni in okrasni vrt najprej očistite in odstranite odmrle vrtnine, dele rastlin in morebitne ostanke zastirkov. Ko mine pozeba, obrežite vrtnice, živo mejo in grmovnice. Čebulnice, ki so občutljive na zmrzal, zaščitite in razdelite pregosto rasle trajnice. Dobro pregrabite in prezračite zelenico, proti koncu meseca  pa jo tudi pognojite. Marca lahko posadite in presadite nove grmovnice in iglavce, na grede pa natresite nove zastirke.

Kmalu boste lahko uživali v lastnih pridelkih.
Kmalu boste lahko uživali v lastnih pridelkih./ FOTO: iStock

Čas je za obrezovanje drevja

Pozna zima in zgodnja pomlad sta pravi čas za obrezovanje večine dreves v vašem sadovnjakih. Za obrezovanje boste potrebovali dobro nabrušene škarje in žago ki naj bosta razkužena. Tako boste preprečili širitev morebitnih bolezni.

Opravilo, na katerega ne pozabite!
PREBERI ŠE
Opravilo, na katerega ne pozabite!

Način obrezovanja drevja je odvisen od višine, starosti in vrste drevesa, vsem pa morate odstraniti suhe veje, ki so jih polomili sneg, veter in zmrzal. Odstranite tudi veje, ki bi se zaradi svoje rasti lahko med seboj prepletale, pri obrezovanju pa ne skušajte spreminjati naravne oblike krošnje.

Vrt
Vrt/ FOTO: iStock

Če zaradi oblikovanja krajšate zdrav del debla ali veje, to storite nad zdravim brstom, saj boste le tako spodbudili rast novih poganjkov. Če je še vedno mraz, drevesna debla zaščitimo pred poškodbami, ko se zemlja osuši, pa lahko posadite tudi novo sadno drevje. 

Dajte času čas

Pomembno je, da se ne prenaglite in ne prehitevate z opravili na vrtu. Marec velja za nekakšen uvodni mesec, ko vrt dodobra pripravimo na vrtičkarsko sezono, zemljo pa na vrtnine. Bolj kot s samimi sadikami in sajenjem se v tem mesecu ukvarjajte z okrasjem okoli vrta in njegovo ureditvijo. Razmislite o tem, kakšne vrtnine bi vse radi letos posadili in, kakšen vrt boste pravzaprav imeli. Vsekakor pa ne prenagljeno začeti s sajenjem, saj nas lahko vreme, kot nas je že velikokrat, močno preseneti. Podrobneje, katere vrtnine se bodo začele saditi, kdaj in kako, si lahko preberete v našem Setvenem koledarju, ki ga lahko najdete tukaj.

Komentarji (3)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

mulacula
10.03.2019, 8:43:23
+2
kar počasi,bo lepo zrastlo tudi,če je to čez en mesec ali dva....
RESNICALAŽI
10.03.2019, 7:56:42
+1
Neumnost, obračanje zemlje pri takih nočnih temperaturah samo škoduje mikroorganizmom in njihovemu razmnoževanju, idealna temperatura je nad 8 stopinj C, torej s prekopavanjem najbolje počakat, da se nočne temperature gibljejo okoli 8 ali več, tudi če kakšno noč padejo pod 8 ni problema, najbolje pa čim manjkrat.
RESNICALAŽI
10.03.2019, 8:02:48
+2
P.S.: zato pa najbolje prekopavt v jeseni preden temperature padejo, spomladi pa samo malo razrahljat.
NOVICE
Gasilcem le uspelo: ižakovski mlin na Otoku ...
ŠPORT
'Leteči Kranjec' poletel v zgodovino z zadnjim ...
POP IN
'Vsak dan delam na tem, da obdržim določen nivo ...
TV ODDAJE
Po poljubih na seniku očitki glede lenobe, Miha ...
VIZITA.SI
Zlomila si je hrbtenico, nato pa spoznala ...
OKUSNO.JE
Nedvomno ena najboljših prilog!
ZADOVOLJNA.SI
Njun posnetek ima že skoraj 50 tisoč ogledov
MOSKISVET.COM
Po svetu razsaja nomofobija
BIBALEZE.SI
Blog: Prva nosečnost po tridesetem letu?!
CEKIN.SI
V tem primeru vas Furs ne bo kaznoval
DOMINVRT.SI
Trendi sanjskih knjižnih polic
MOSKISVET.COM
Avtomobili, ki navdušujejo