dominvrt
Začetniške napake pri vrtnarjenju
ROŽE IN VRT

Začetniške napake pri vrtnarjenju

13.03.2019, 12:44
1

Ne glede na to, ali vrtnarite dva meseca ali pa že dvajset let, so napake pri vrtnarjenju neizogibne. Poglejte si, katere so tiste najpogostejše in kako se jim lahko izognete.

Sajenje in pobiranje lastnih vrtnin je zabavno opravilo, ki se na dolgi rok zelo obrestuje. Velikokrat pa pri vrtnarjenju pride do napak, ki bi se jim zlahka izognili. Največkrat sta kriva neučakanost in prevzetnost.

Poskrbite za svoj vrt.
Poskrbite za svoj vrt./ FOTO: Profimedia

1. Saditi začnete prezgodaj

Marca se na vrtu začnejo opravila, ki pa v prvi vrsti niso že namenjena sajenju. Velikokrat se ljudje v dobri veri zaženejo v svoj vrt, začnejo saditi, ko zemlja še ni primerno ogreta, s tem pa velikokrat povzročijo, da vrtnine ne uspejo. V tem mesecu moramo počakati, da se zemlje najprej osuši. V njej morajo najprej zaživeti vsi koristni organizmi, ki pomagajo pri rasti zdravih in obilnih pridelkov. Poznati moramo čas sajenja in se temu ustrezno prilagoditi. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vrtičkarji, zavihajte rokave!
PREBERI ŠE
Vrtičkarji, zavihajte rokave!

2. Vrtnine sadite preveč skupaj

V primeru, da jim ne zagotovimo dovolj prostora, vrtnine ne bodo uspevale. Vsaka vrtnina se razlikuje od druge, vse pa potrebujejo določen prostor, da razvijejo svoje korenine in plode v polni meri. Zagotovite vsaki vrsti dovolj prostora in ne pretiravajte s količino. Na vrtu velikokrat manj vrtnin pomeni boljše uspevanje, posebej, če smo omejeni s prostorom.

Vrtnine vam bodo uspevale, če jim boste namenili dovolj časa in skrbi.
Vrtnine vam bodo uspevale, če jim boste namenili dovolj časa in skrbi./ FOTO: iStock

3. Zalivate preveč ali premalo

Vsaka vrtnina se razlikuje tudi po tem, kakšno količino vode potrebuje in ob kakšnem času jo potrebujemo zalivati. Neupoštevanje lastnosti vrtnin, njihovih specifik in potreb, velikokrat privede do tega, da nam že na samem začetku vrtnine ne uspevajo. Pred sajenjem si dodobra poglejte potrebe vrtnine, da boste vedeli, kdaj in kako jo morate zalivati.

4. Sadite v senčnih predelih

Vse vrtnine čez dan potrebujejo veliko količino sonca in skoraj nobena ne uspeva v senčnih predelih. Obstajajo vrtnine, ki so manj zahtevne in ne potrebujejo sonca čez cel dan, obstajajo pa tudi takšne, ki jim moramo zagotoviti, da niso na neposredni sončni svetlobi ob najhujši vročini. Vsekakor pa nobene vrtnine ne sadimo v senčne predele, saj s tem onemogočamo pomembne procese, ki se odvijajo za rast.

5. Zemlji ne dajete dovolj hranilnih snovi

Prst, v kateri sadimo pridelke, moramo še pred sajenjem dodobra pognojiti in zemlji tako zagotoviti vse ustrezne mineralne ter druge hranilne snovi, ki jih potrebuje. Pridelki vsekakor ne bodo uspevali v prsti, ki nima ustrezne pH vrednosti. Kakšna je sestava vaše prsti, lahko preverite še preden začnete saditi.

Priskrbite si sredstva proti škodljivcem.
Priskrbite si sredstva proti škodljivcem./ FOTO: iStock

6. Ne odstranjujete plevela

Plevel navadno nakazuje, da smo zanemarili svoj vrt. Vsi si želimo lepo in zdravo površino za vrtnarjenje, vendar se lahko ob neprimerni skrbi pojavi trdoživi in škodljiv plevel. Plevele po večini z lahkoto odstranimo ročno, z nekaterimi pa so večje težave. Pomembno je, da odstranjujemo celotno rastlino, in sicer s korenino vred. Najboljši čas za to pa je po dežju, ko je zemlja namočena in zrahljana. Plevel je za vrt slab, ker vzame dragocen prostor vrtninam, pobira hranilne snovi in preprečuje rast. Zato še pravi čas poskrbite zanj!

7. Hočete preveč vrtnin na enkrat

Pretiravati z vrtninami ni nikoli dobro. Ključ, kot pri vsem drugem v življenju, je v zmernosti. Glede na prostor, ki ga imate na voljo, razporedite vrtnine tako, da bodo imele dovolj prostora za uspevanje. Pomislite, kateri so tisti pridelki, ki jih resnično potrebujete in jih boste tudi uporabljali.

Pomembno je tudi, da vrtninam nudimo oporo, ki jo potrebujejo in si priskrbimo sredstva proti škodljivcem. Če boste upoštevali zgoraj omenjene nasvete, vam bo vrt uspeval, vrtnine pa bodo čez mesec ali dva že na vašem krožniku. 

Komentarji (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Tajni dokument razkriva kaotične priprave na ...
ŠPORT
Venezuelska klofuta zatresla Argentino: 'Čim ...
POP IN
'Vsak dan delam na tem, da obdržim določen nivo ...
TV ODDAJE
Po poljubih na seniku očitki glede lenobe, Miha ...
VIZITA.SI
Zlomila si je hrbtenico, nato pa spoznala ...
OKUSNO.JE
Nedvomno ena najboljših prilog!
ZADOVOLJNA.SI
Kavbojke, ki smo jih nekoč oboževale, so nazaj!
MOSKISVET.COM
Po svetu razsaja nomofobija
BIBALEZE.SI
Blog: Prva nosečnost po tridesetem letu?!
CEKIN.SI
V tem primeru vas Furs ne bo kaznoval
DOMINVRT.SI
Trendi sanjskih knjižnih polic
MOSKISVET.COM
Avtomobili, ki navdušujejo