visoka greda

(Foto: iStockphoto)

Zelenjavni vrt

Pripravimo visoke grede.

Jeseni je idealen čas za postavitev tople grede, v kateri bomo lahko s pridelovanjem začeli zgodaj spomladi. Pozimi lahko, če temperature niso ekstremno nizke, v topli gredi rastejo motovilec, radič in rukola, zgodaj februarja sejemo solato.

S koncem oktobra se je začelo že jesensko sajenje česna, zelje, ohrovt in druge korenovke pa še rastejo in ker jim raz posebno ne škodi, se še ne mudi s pospravljanjem. Pospravili jih bomo, ko bo po setvenem koledarju čas za presajanje in dan za korenino. Ohrovt, recimo, na vrtu lahko zdrži tudi do marca, medtem ko bomo korenje, zeleno in rdečo peso v zemlji pustili do mraza.

V oktobru ste tudi verjetno že pripravili kompostni kup. Založite ga lahko še z odpadnim novembrskim listjem.

November je tudi čas, da zemlji po spravilu pridelkov povrnemo potrebne hranilne snovi. Gredice prekopljemo, zrahljamo zemljo brez obračanja, po površini pa nasujemo naravno organsko gnojilo in prekrijemo s tanko plastjo zemlje.

Novembra še rastejo solatnice, recimo motovilec, solata, špinača, blitva, ki pa jih morate pred mrazom zaščititi s plastičnim tunelom oziroma jih, tako kot ostalo zelenjavo, lahko zaščitimo s steklenjakom. Koristno je, da zimsko solato  zaščitimo z naravnim varovalnim sredstvom, da jo obvarujemo pred razvojem plesni.

zelišča

(Foto: iStockphoto)

Zeliščni vrt

Zelišča, ki ne prenašajo dobro nizkih temperatur, med drugim tudi rožmarin, če jih še nismo, obvezno prestavimo v notranje prostore. Na prostem lahko ostanejo žajbelj, timijan, drobnjak. Tista zelišča, pri katerih uporabljamo korenine, jih izkopljemo, nato pa očistimo in osušimo.

► PREBERITE: Za katera zelišča je lahko mraz usoden?

Zelišča, ki bodo ostala na vrtu, lahko prekrijemo, da jih zaščitimo pred mrazom, prekrijemo jih lahko tudi s smrekovimi vejami. Trajna zelišča obrežemo.

Če imamo zeliščne grede, jih prekrijemo s približno 10 cm komposta.

Okrasni vrt

Novembra je nekaj za postoriti tudi na okrasnem vrtu in še vedno lahko sadimo določene rastline.

Ko zemlja ne zmrzuje, je na vrsti jagodičevje, razmnožimo lahko ribez, bezeg, lesko in cvetoče grmovnice. Nizke borovce, bršljan, reso in mačehe lahko zasadimo v balkonska korita ali lonce.

Če imamo dovolj sonca, lahko na okrasnem vrtu sadimo vrtnice, cepljeno mesto pa mora biti zaradi mraza 3 do 4 cm globoko.

Posadimo lahko čebulice tulipanov in narcis, ki jih prekrijemo z debelo plastjo šote ali hlevskega gnoja.

Tudi trajnice in zimzelene rastline prekrijemo s šoto ali gnojem, balkonske in okenske rastline pa prestavimo v notranje prostore. Suhe ostanke enoletnic pospravimo.

Gomolje dalij in kan izkopljemo, potem ko prvi mraz pomrzne poganjke.  

Sadno drevje

V sadovnjaki je zdaj čas za obrezovanje. Prostorastočim hruškam in jablanam porežemo veje, preden začne zemlja zmrzovati, listje pa je že odpadlo, lahko presajamo sadno drevje.

Debla dreves moramo ustrezno zaščititi pred živalmi, pa tudi pred škodljivci in boleznimi. Najbolje je za zaščito pred divjadjo in drugimi prostoživečimi živalmi postaviti mehansko zaščito.

jesensko obrezovanje

(Foto: iStockphoto)

Moj Vrt

Že načrtujete svoja letošnja opravila na vrtu? Prijavite se na e-novice Moj vrt in bodite na tekočem z vrtnarskimi nasveti, ki zagotavljajo najboljše rezultate.nn